I <3 Bucuresti - Fantana Patru Anotimpuri

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am somat cu rubrica I ♥ Bucuresti, stim. Dar pe vreme de iarna si mai ales cand se apropie sarbatorile, e greu sa mai iubesti si Bucurestiul. Si sa vedeti ce o sa ne dispara si ultimul dram de dragoste pentru el cand o da prima zapada serioasa.

Pana atunci insa, dupa ce am inaugurat si o serie de articole despre statui (le gasiti tot in pagina I ♥ Bucuresti), iata ca am trecut la fantani. Sa va povestim si de ce. In vederea rubricii cu statuile am achizitionat cateva carti despre monumentele Bucurestiului si colturile lui frumoase. Si tot citind, ne-am adus aminte de o fantanita simpatica, pe care noi o alintam cu drag "fantana cu mistreti", si am vrut sa aflam mai multe despre ea.

Fantana Patru Anotimpuri Fantana Patru Anotimpuri

Ironia face ca nici una dintre sursele noastre sa nu mentioneze fantana respectiva, nicicum sa ne ofere vreun detaliu despre ea. Cu atat mai mult ne-am hotarat sa va vorbim azi despre ea, pentru ca, asa ignorata cum este, merita un loc intre lucrurile pe care le iubim la Bucuresti.

In primul rand sa va facem cunostinta cum se cade. Nu o cheama de fapt Fantana cu mistreti, ci Fantana Patru Anotimpuri. Aflam numele asta inainte chiar sa o vedem mai bine.

Fantana Patru Anotimpuri Fantana Patru Anotimpuri

Fantana e mica si verzuie si se confunda cu verdeata scuarului de la intersectia strazii Armand Calinescu si Bd. Carol, vizavi de cladirea Alpha Bank, de langa biserica Armeneasca. Pe cat e ea de mica, pe atat de mari sunt pancartele tricolore (doua, nu una) plantate de Primaria Sectorului 2 (banuim ca au restaurat ceva la ea de curand si, urmand bunul obicei romanesc, au scris repede pe gard cine a facut gestul admirabil, sa mai faca cetateanul niste plecaciuni).

Scuarul e mare pentru dimensiunile fantanii. Mai mult de atat, e imprejmuit cu gard, lucru care ne ofera prilej de discutie asupra rolului unei fantani intr-un oras. O combinatie sonora si estetica, o sa zica arhitectul. Si noi o sa fim de acord, cu precizarea ca daca o pui dupa gard, degeaba ai mai pus-o acolo. Frumusetea unei fantani sta si in placerea de a baga mana in apa, de a sta pe marginea ei impreuna cu porumbeii, de a simti racoarea apei cand bate vantul.

Fantana Patru Anotimpuri Fantana Patru Anotimpuri

Din aceste motive, consideram ca mica fantana Patru Anotimpuri e prost asezata acolo. I-ar fi stat mai bine cu alei in jurul ei si cu doua-trei bancute. Si nu in mijlocul unei intersectii aglomerate, unde nu o vede nimeni, ci intr-un parc. De altfel chiar dimensiunile ei de gradina cer o imprejurare mai intima, in care sa poata fi admirata de aproape, pentru ca, daca inca nu am dat de inteles acest lucru, e o fantana foarte frumoasa, chiar daca nu prea bine ingrijita.

Laitmotivul celor patru anotimpuri se gaseste frecvent in arhitectura fantanilor clasice. In cazul acesta, anotimpurile sunt reprezentate de patru fetite, care duc simbolic ori un buchet de flori, ori un snop de spice, un ciorchine de struguri ori un brat de surcele. Intre ele intervin elemente marine - scoici mari sunt asezate pe postament, iar pesti din gura carora ar trebui sa iasa apa (si parca iesea vara asta, contraziceti-ne, daca va amintiti altfel) sustin cu cozile lor piciorul talerului superior.

Fantana Patru Anotimpuri Fantana Patru Anotimpuri

Partea de sus a fantanii e la fel de frumoasa, in acelasi stil clasic bogat ornat - pe marginea "farfuriei" apa curge din capete de mistreti, printre care stau de obicei cocotati porumbeii. In taler apa curge din gurile celor patru vanturi - capete barboase, ca de statui antice - deasupra carora constructia e incununata de o mica cornucopie cu cateva fructe si alte roade de toamna. Capetele sunt indreptate inspre cele patru puncte cardinale, iar anotimpurile, un nivel mai jos, sunt intercalate - iarna si toamna spre nord, primavara si vara spre sud.

Stii o fantana frumoasa, o statuie ciudata sau un loc grozav in Bucuresti? Lasa-ne un comentariu si o sa mergem sa ii aflam povestea, chiar daca este vorba de o fantana ciudata, o statuie grozava sau un loc frumos ;-)


Vezi imaginile mai mari mai jos
:


4 comentarii

I <3 Bucuresti - Fantana Patru Anotimpuri
dunedenisip
#1 -

Comentariu nou

O fantana deosebita gasiti in parcul de pe str. Dionisie Lupu intersectie cu Jules Michelet

I <3 Bucuresti - Fantana Patru Anotimpuri
malibu
#2 -

Comentariu nou

Am trecut 4 ani de zile,zilnic pe langa fantana asta si nu am observat-o niciodata pana acum.Chiar ca foarte prost amplasamentul.Multumesc metropotam pentru articol!:)

I <3 Bucuresti - Fantana Patru Anotimpuri
valentin
#3 -

statuie

O fantana foarte frumoasa puteti gasi in Parcul tei.

I <3 Bucuresti - Fantana Patru Anotimpuri
dulce
#4 -

Comentariu nou

Foarte frumoasa fantana intr-adevar. Obisnuiam sa trec pe langa ea in fiecare dimineata in drumul meu spre serviciu. Pacat de amplasamentul ei si de nepasarea celor responsabili.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera