I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O casa foarte potrivita pentru seria I ♥ Bucuresti este cladirea de pe strada Corbeni nr. 3 (zona Armeneasca), care iese in evidenta printr-o fatada neobisnuita in stilul arhitectural bucurestean:

Casa maura de pe Corbeni Casa maura de pe Corbeni

Ce reprezinta? Ce a fost acolo? Ce stil e? Sunt toate niste intrebari la care nu am reusit sa gasim raspunsul, ci doar pareri ne-sustinute de dovezi. Chiar si Case de epoca, in care ne puneam speranta ca va arunca lumina asupra misterului, pastreaza tacerea in legatura cu casuta de pe Corbeni.

Putinele surse care o mentioneaza par - unele - sa cada de acord si - altele - sa se contrazica asupra dualitatii maur-flamand.

Sa ne mai uitam inca o data: pinionul (partea superioara triunghiulara a fatadei) te duce intr-adevar cu gandul la casele generic numite olandeze. Coborand privirea mai jos, dai de un stil asemanator celui arab sau maur. Braurile de caramida aparenta albastra, arcadele, mozaicurile si forma braului ferestrei centrale pot fi comparate cu motivele arhitecturii neo-maure.

Casa maura de pe Corbeni

Cateva surse mentioneaza faptul ca acolo a fost o sinagoga, moment in care iti poti explica usor stilul arabesc, mai ales consultand imagini cu sinagogi construite in acest stil in toata lumea - un exemplu aici (in ultima fotografie regasim si cele trei cercuri de deasupra ferestrei), altul aici.

Desi acum ideea sinagogii pare plauzibila, nu pare sa existe insa vreun simbol (cel putin pentru ochiul nostru neantrenat) care sa faca referire la iudaism. In schimb, zarim simbolul crucii, recurent pe tot etajul I.

Casa maura de pe Corbeni

Casa se afla pe strada Corbeni, harta mai jos (imagine modificata de pe Harta Monumentelor Istorice Bucuresti, lista pe care insa nu se afla), si despre ea puteti citi cateva detalii in plus aici si eventual mai puteti specula ceva din discutiile de aici. Iar daca vreti sa stiti ce se intampla inauntru, o sa vreti sa aruncati un ochi la Rusu & Bortun in ograda, ei fiind deocamdata locatarii ei.

corbeni 3
6 comentarii

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
marius
#1 -

poze

Ciudat ca nu face parte din lista de monumente, mai ales ca a fost construita inainte de 1895.
Prima data am vazut casa intr-un set de pe flickr pe http://www.flickr.com/photos/norida/page1131/

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
dunedenisip
#2 -

asemanare

Intr-un alt post aceasta cladire era comparata cu Biserica Greaca Fleischmarkt http://www.flickr.com/photos/jl-s/270018566/in/photostream/

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
bau
#3 -

Comentariu nou

ce fain se potrivesc jaluzelele alea de plastic pe termopane...

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
xyz
#4 -

PAI DA

"ce fain se potrivesc jaluzelele alea de plastic pe termopane..."

Made in R(r)omania, ce vrei?

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
Olivia
#5 -

deteriorare

dar voi ati observat ca cei care au montat termopanele au deteriorat si distrus pe alocuri mozaicul din jurul ferestrelor?

I <3 Bucuresti: Casa maura, strada Corbeni nr. 3
pacat de tot ce este frumos in bucurestiul asta

la un moment dat..cineva se va incurca si de cladirea asta si va zice..ca e numai bine sa construiasca un hotel acolo..ca asa e la noi la romani>

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera