I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Prima oara cand am trecut pe langa impunatoarea casa de pe Dimitrie Racovita, am zis ca aceasta cladire aduce clar cu stilul catalanului Gaudí si ca seamana bine, bine cu Casa Milà a arhitectului modernist. Aceeasi culoare, aceleasi forme jucause si fluide, aceleasi traversari ale materialelor peste structura, toate acestea ne-au facut sa ne simtim pentru o clipa ca in fascinantul oras Barcelona. 

Dar griul cladirii, cel mai probabil, nu era intentionat si va fi inlocuit rapid de un alb de spital, lucru care va rupe un pic din insolitul cladirii (din pacate). Cel putin asa am banuit noi din mica inspectie a casei care e gard in gard cu restaurantul Lascar, aproape de rondul de la Izvorul Rece.

 Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita   

Casa descoperita de noi nu respecta cu strictete legile de biomorfism pe principiile caruia este construita Casa Milà din Barcelona. Exista intr-adevar niste elemente care sa-ti sugereze fluiditate si volatilitate in design, dar nu la nivelul operelor lui Gaudí.

Astfel, nu am putut sa intitulam aceasta gaselnita din orasul pe care-l iubim "casa lui Gaudí, varianta bucuresteana" si am botezat-o casa cu hublou. Asta pentru ca geamurile de la mansarda par sa compuna un hublou mare, mare.

Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita Casa cu hublou de pe Dimitrie RacovitaCasa cu hublou de pe Dimitrie Racovita Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita

Din pacate, nu avem prea multe detalii despre aceasta casa, doar niste informatii turnate de un chelner de la restaurantul de langa: "asta e a unui arhitect, 2 milioane de euro a investit in ea acum 2 ani. Vedeti ala de acolo (n.r. modelul de pe casa care pare a fi un copac stilizat pazit de 2 figuri umane)? E model israelian. Dar mai are de lucru la ea". Cu aceste informatii pretioase si cu pregatirea noastra in arhitectura nu va putem spune decat sa treceti pe acolo si s-o admirati, e chiar o cladire impresionanta.

P.S: daca stie cineva mai multe despre aceasta casa, daca le aveti cu arhitectura si pozele va vorbesc cum nu o fac cu noi, va rugam sa ne dati un comentariu si sa faceti lumina si pe strada noastra. Multumim!
5 comentarii

I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
Mitza B
#1 -

bijuterie in devenire

Fiind arhitect si recunoscand aceasta casa am facut ceva sapaturi pentru a afla informatii despre ea. Nu se afla pe lista monumentelor istorice, desi ar trebui. Casa a fost inital in stil Micul Paris pe care au fost gerefate(relativ recent) elemente stil Art Nouveau amestecat (central si sud-european). Este cea mai reprezentativa cladire in acest sens construita, culmea, la mai mult de un secol de la apunerea stilului. Medalionul din ipsos are elemente tipice Art Nouveau - florale si feminine si pare sa aiba in centru monograma "M" (posibil a initialului proprietar). Fereastra "tip hublou" este si ea in acelasi stil (frunza-floral). Este in curs de renovare si vestea buna este ca proprietarul a angajat un artist plastic talentat care lucreaza la ea pentru a-i restaura gloria. Cat o sa mai dureze ramane de vazut.....

I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
Irina
#2 -

Multumim

Multumim frumos pentru detalii, chiar ne-au ajutat. Si da, suntem perfect de acord cu tine, e o bijuterie in devenire. :-)

I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
Necrotic Berry
#3 -

Detalii

Eu nu stiu mai mult decat faptul ca e Art Nouveau, dar Dl.Valentin Mandache stie mai multe: http://historo.wordpress.com/2009/02/09/art-nouveau-restoration-project-in-bucharest/

I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
trimpz
#4 -

...

Păi mai bine s-o vopsească într-un alb "ca de spital" cum ziceţi voi, decât s-o lase să arate aşa scorojit ca în imaginile de aici.

I <3 Bucuresti: Casa cu hublou de pe Dimitrie Racovita
irina
#5 -

Comentariu nou

casa arata asa de cel putin 3 ani; ori santierul a fost intrerupt ori asta este forma finala.
ar fi interesant sa postati si niste imagini cu toate cele trei case. desi asta atrage cel mai mult atentia, sunt trei case foarte frumoase una dupa alta (mirajul e tot cam ca la barcelona, la casa batllo, unde turistii nu o vad decat pe aceasta, desi se invecineaza cu inca trei imobile foarte frumoase, tot art nouveau).
astept articolul complet! :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera