I <3 Bucuresti: Casa Oromolu - cu amorasi si marchiza

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intr-o lista a caselor frumoase si cu istorie din Bucuresti nu putea sa nu fie mentionata si Casa Oromolu, cea din imediata vecinatate a Guvernului si prin care incepe Bulevardul Aviatorilor (adresa exacta fiind Bulevardul Aviatorilor nr. 8). Chiar daca imobilul este inscris pe lista monumentelor istorice acest lucru nu a impiedicat sa ajunga in paragina sau sa treaca printr-un incendiu "accidental" similar cu cel recent de la Moara lui Assan.

Casa Oromolu Casa Oromolu

Despre Mihai Oromolu

Primul sau proprietar a fost Mihai Oromolu (1875- 1945), un personaj putin cunoscut, dar foarte important. Oromolu a fost de prefect de Dolj, ministru in guvernul Take Ionescu (1921) si guvernator al Bancii Nationale (1921-1926). In timpul mandatului sau de guvernator BNR acesta a infaptuit: recuperarea depozitului in aur detinut de B.N.R. la Reichsbank (1922), incheierea operatiunilor referitoare la lichidarea Bancii Austro - Ungarie,  incheierea conventiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrala, iar in iunie 1925 statul roman redevine actionar al B.N.R., participand cu 1/3 din capital. E ceva!

De asemenea, Oromolu, alaturi de Nicolae Iorga, a semnat memoriul prin care s-a solicitat apararea Basarabiei si Bucovinei de Nord de agresiunea sovietica (1940), iar in timpul razboiului a fost presedintele societatii "Amicii Americii".

De Mihai Oromolu se leaga si o legenda urbana, cea a lui Magnificentius, "imparatul artelor" si falsificator de bani.

Despre Casa Oromolu

Aceasta a fost construita intre anii 1926-1927 si este opera marelui arhitect Petre Antonescu (1873-1965) - cel care a proiectat si Arcul de Triumf, Palatul Primariei Capitalei, Palatul Bancii Marmorosch Blank, Palatul Facultatii de Drept si Palatul Cretulescu.

In fata, la intrare, marchiza din metal si sticla da impresia intrarii intr-un palat, zidurile sunt decorate cu frunze groase sculptate si amorasi de ghips, iar fiecare colt al cladirii si cadrele ferestrelor sunt decorate cu motive neobaroce. Spre deosebire de intrare din fata, cea din spate nu este deloc spectaculoasa.

Acum, dupa cum se poate vedea si din poze, casa este o ruina cu ferestrele ferecate cu placi mari de fier, iar decoratiunile sunt roase, crapate sau sfaramate.

Casa Oromolu Casa Oromolu

Ca multe case de patrimoniu, aceasta a fost retrocedata si vanduta unor "rechini imobiliari", care pun mai mult pret pe valoarea terenului. In 2009 casa Oromolu a "luat" foc din senin, chiar daca nu era locuita. O ancheta despre gandul rau pus acestei case si despre patrimoniul care moare gasiti aici. Pana si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a solicitat interventia urgenta a autoritatilor abilitate pentru protejarea casei Oromolu. Dar degeaba...

Despre Casa Oromolu Andrei Pippidi scria: "trebuie pastrata ca imagine a unui stil de viata si a esteticii unei epoci care nu se poate sterge din istoria noastra. Astfel, disparitia, una dupa alta, a urmelor acestui trecut risca sa ne transforme intr-o plebe anonima si rapace".

Mai multe poze cu Casa Oromolu

1 comentariu

I <3 Bucuresti: Casa Oromolu - cu amorasi si marchiza
Pikachu
#1 -

In sfarsit!!!

Mereu am vrut sa stiu ce-i cu viata acelei cladiri superbe. Mare pacat, s-ar putea face multe lucruri frumoase acolo...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera