I <3 Bucuresti: Casa Mita Biciclista - cu lei, heruvimi si cupidoni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Multi dintre noi au auzit, intr-un fel sau altul, de Coana Mita Biciclista. Putini stiu si de povestea Coanei Mita Biciclista, dar si mai putini stiu de existenta Casei Mita Biciclista in Bucuresti - monument istoric ce dateaza din jurul anului 1900.

Maria Mihaescu, pe numele ei adevarat, si-a castigat renumele de "biciclista" pentru ca a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni. Se mai spune ca avea ghidon de argint si o casheta de matase. De asemenea, avea o masina coupe, nu putea sa manance decat la Athenee Palace, isi vopsea parul la cel mai chic coafor de pe Calea Victoriei si a fost prima femeie care s-a balacit in mare imbracata intr-un costum de baie considerat sumar, pentru ca toata lumea, la acea vreme, facea baie in halat. A frant multe inimi, printre care si pe cea a lui Nicolae Grigorescu, Octavian Goga, regele Ferdinand sau regele Portugaliei.

Casa Mita Biciclista Casa Mita Biciclista

De altfel, casa de langa Biserica Amzei ar fi primit-o chiar de la un amant bogat (multi spun ca de la insusi regele Ferdinand), pe la 1900 - o cladire superba cu fatadele fastuos impodobite, in stil baroc si cu influente art nouveau, cu capete de lei, heruvimi si cupidoni. Casa poate fi admirata pe strada Biserica Amzei la numarul 9 si a fost construita de arhitectul N.C. Mihaiescu.

Si chiar daca opulenta si stralucirea casei au disparut, aceasta aflandu-se acum in paragina si parand parasita, isi mai pastreaza mult din frumusetea pe care a avut-o altadata.

Casa Mita Biciclista Casa Mita Biciclista

Despre casa Mitei Biciclista s-a tot spus ca ar urma sa fie demolata, ca a fost vanduta, ca va fi scoasa la vanzare, ca este locuita ilegal de familii fara adapost etc. Adevarul si viitorul frumoasei cladiri, despre care se mai spunea ca a costat 4 milioane de lei la vremea respectiva, ramane un mister.
 
Urmele unui vechi coafor de la parterul casei s-au pastrat, ca o ironie neintentionata la adresa faptului ca Mita Biciclista isi vopsea parul la cel mai scump coafor din Bucuresti, chiar si atunci cand ramasese leftera.
 
In orice caz, speram ca aceasta superba casa, care inca mai spune o frumoasa poveste despre Bucuresti, sa fie renovata si sa-si regaseasca stralucirea din anii sai buni.

Casa Mita Biciclista Casa Mita Biciclista

Mai multe poze cu Casa Mita Biciclista

1 comentariu

I <3 Bucuresti: Casa Mita Biciclista cu lei, heruvimi si cupidoni
nan
#1 -

poateee

Casa este revendicata de catre VARLAM ELISAVETA, insa pana se indura PMB sa rezolve notificarea....se darama frumusete de casa...:))) poate este nepoata ei?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera