Graffitiul din Bucuresti al supereroului Romanism, de Allan Dalla

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Zilele trecute am ajuns intamplator pe Calea Grivitei, iar pe cladirea de la nr. 64 (Laborator de Toxicologie si Posta Romana) am dat peste acest graffiti minunat, semnat de Allan Dalla.

Zona nu este cea mai potrivita pentru promenada, fiind saracacioasa, plina de cladiri in paragina si de personaje dubioase. Dupa lasarea intunericului e plin de fete care fac trotuarul, iar in spatele Baii Grivita, in imediata apropiere a locului unde se afla graffitiul, isi fac veacul la orice ora din zi si din noapte tot felul de drogati pe care ar fi mai bine sa-i ocoliti.

Cu toate acestea, locul este perfect pentru acest graffiti care surprinde romanismul sub forma unui supererou gigantic, cu mantie in culorile tricolorului si indragostit de Coloana Infinitului. Faptul ca este inconjurat de franzele zburatoare si ca la baza are un televizor, ne-a facut sa ne gandim ca una dintre puterile supereroului nostru este sa manance tot ce zboara (ca mai tot romanul).

Alte elemente care ne definesc supereroul ar fi: destul de recenta statuie Traian cu lupoaica/maidanezul in brate (care sa ne aduca aminte ca suntem latini), teapa cu cartoful din Piata Revolutiei ("opera" prin care sunt comemorati eroii care au scapat neamul romanesc de comunism) si nu putea lipsi o turla de biserica, pentru ca romanismul sa fie asa cum trebuie, cu toate ingredientele necesare si cu ortodoxia in varf.

Gunoaiele din care graffitiul pare a prinde radacini dospesc aici de ani buni de zile, fara ca nimeni sa se sinchiseasca de ele. Poate acum supereroul nostru va atrage atentia macara asupra acestui aspect.

[Cam asta am inteles noi din acest graffiti, nu stim daca aceasta a fost si intentia artistului Allan Dalla.]

Grafittiul lui Allan Dalla de pe Calea Grivitei Grafittiul lui Allan Dalla de pe Calea Grivitei

Vezi mai multe poze
4 comentarii

Graffitiul din Bucuresti al supereroului Romanism, de Allan Dalla
tiby
#1 -

Comentariu nou

Interesant graffiti-ul, puteti posta un link de pe google maps ? poate sunt cititori care nu cunosc prea bine zona respectiva.

Graffitiul din Bucuresti al supereroului Romanism, de Allan Dalla
Irina
#2 -

da, si nu prea

Ha ha, da, uite eu nu ma prinsesem de mancatul a tot ce zboara :D buna...

Ma bucur ca in sfarsit a aparut si pe net, eu trec zilnic pe acolo cu masina dar nu prea am reusit sa fac o poza ca lumea (e de cateva luni)

In orice caz, eu vad putin altfel.
,,Monumentele'' infatisate sunt cele mai controversate monumente (daca le putem numi asa) din ultimul timp, si daca o luam pe linia asta, biserica nu reprezinta ortodoxismul ci e vorba de Biserica Mantuirii Neamului...

Mie imi place mult si tronarea nelipsitului televizor cel spalator de creier...

Cat despre supererou, hmmm... interesant, eu nu vazusem decat un mascarici (probabil metafora pentru peisajul politic), dar prefer varianta voastra cu supereroul, ar avea poate mai mult sens in contextul in care se ,,agatza'' de o farama de valoare culturala autentica (printre cartofi, maidanezi si mantuiri)

Daca intre timp va prindeti / aflati si ce'i cu galeata aia, as fi tare curioasa... :D

Graffitiul din Bucuresti al supereroului Romanism, de Allan Dalla
GRAFFITin
#3 -

Felicitari...

Foarte frumos articolul.. Felicitari pentru imagini. De fapt sunt doi autori - semnatura din stanga spune totul - Allan Dalla si Kero anul 2012. Despre Kero va pot spune ca e un clujean plecat la Bucuresti de ceva vreme...

Imi place mult cum cei doi traduc grafic elemente care chiar merita sa le laum in deradere (ok, criticam - statuia hidoasa, arhitectura gigant-nefolositoare a catedralei. E un fel de Stairway to Heaven varianta autohtona.

Oricum superb desenul, va rog sa remarcati si tridimensionalitatea, vizibila mai ales la mantia in carouri.

"Dincolo" acest gen de productii graffti de mari dimensiuni sunt normale. La noi, pentru ca suntem la o margine de ecou de curent artistic graffiti-ul in general e ceva... nou (inca.

Graffitiul din Bucuresti al supereroului Romanism, de Allan Dalla
GRAFFITin
#4 -

Figura super-eroului...

e imprumutata de la Domnișoara Pogany - tot Brancusi...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera