Graffiti si arta contemporana chineza in Moganshan, Shanghai
O legenda urbana zice ca unul dintre primii artisti moderni de graffiti a fost Mao Tse-tung, pe vremea cand era student si a scris pe perete un manifest impotriva unui profesor de-al sau din facultate, mesaj lung de 4000 de caractere chinezesti. Ironia face ca in China arta de strada a graffiti-ului sa fie foarte rara. Am gasit totusi in Shanghai nu doar un exemplu, ci un zid intreg:
Dupa ce am pierdut zile intregi prin temple, gradini, muzee si zgarie-nori in Shanghai, ultima zi a vacantei acolo am pastrat-o pentru o plimbare "artistica". Am fost in cartierul Suzhou Creek, asezat la una dintre cotiturile raului cu acelasi nume. Acolo, pe strada Moganshan, gasesti atat o mica enclava de galerii de arta contemporana chineza, cat si un lung perete cu graffiti.
La numarul 50 Moganshan se afla pana acum vreo 10 ani o adunatura de depozite parasite, de pe vremea cand acolo functiona o fabrica de textile. In anul 2000 un artist, pe numele sau Xue Song, a descoperit locul si, impresionat de potentialul zonei, si-a mutat resedinta artistica acolo, acesta fiind inceputul dezvoltarii artei in districtul Moganshan, care este astazi cel mai mare si mai important centru cultural de grafica, fotografie, sculptura si pictura contemporana din Shanghai.
In labirintul de alei dintre fostele depozite poti sa iti petreci usor o dupa-amiaza intreaga prin zecile de galerii mai mari sau mai mici.
Am gasit acolo tot felul de lucruri interesante, de la Buddha calare pe tunuri sau cu caschete de soldati pe cap, satire la tineretul comunist din deceniile trecute, la proletariat, la armata chineza si mai ales la Mao si la Carticica Rosie cu cuvintele sale intelepte. Desi am gasit si destula pictura "conformista", cele mai multe opere erau o combinatie grafica de ironie deloc fina la adresa comunismului, a personalitatii inca omniprezente a lui Mao.
Si daca tot e vorba de Mao, o sa-ti placa si seria lui Wang Tong, Mao on the wall, cu fotografii ale lui Mao pe perete, sub forma de stenciluri si graffiti.
Stanga: Qui Shengxian (mai multe imagini si sursa foto aici);
Dreapta: Liu Baojun (mai multe imagini si sursa foto aici)
Stanga: Luo Jie (sursa foto); Dreapta: Liu Fei (sursa foto)
Nu toate mesajele sunt pamflete la adresa sistemului local, unele ironizeaza cultura pop a occidentului, cu reprezentari ale icoanelor clasice ale lui Marilyn Monroe sau Che Guevara sau integrand in cultura locala simbolurile omniprezente ale McDonalds-ului, lui Mickey Mouse sau bauturii Coca Cola. De asemenea, o alta serie de artisti prefera sa isi traga inspiratia din elementele cultirii si civilizatiei chineze clasice.
Plimbarea prin galeriile de la 50 Moganshan e completata de zidul cu grafitti, care se gaseste pe aceeasi strada, cateva zeci de metri mai incolo, pe care se gasesc abstractiuni, desene futuriste, ursi panda deloc prietenosi, iepuri, un Bear Grylls, un Raoul Duke (Fear and Loathing in Las Vegas). Putine mesaje concrete, dintre care se remarca unul repetitiv, in memoria celor decedati pe 15 noiembrie, probabil in timpul incendiului (detalii aici).
Daca va intereseaza arta contemporana in China, iata cateva site-uri de unde puteti incepe:
www.outstandingartshanghai.com/
www.artistsandart.org/search/label/Chinese%20artists
www.artscenechina.com
www.88-mocca.org
www.newchineseart.com
Mai jos - toate imaginile din Moganshan:
Mai multe despre China poti citi aici; mai multe despre Shanghai aici.
New comment
foarte tari site-urile. multumiri