Gradina botanica din Cluj

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In partea sudica a centrului Clujului, in varf de colina se intinde una din cele mai frumoase gradini botanice de la noi din tara.

Gradina botanica a Clujului este o batrana doamna eleganta: are vreo 90 de ani si a fost infiintata in 1920 de profesorul Alexandru Borza, botanist. Desi din datele de pe site aflam ca are o suprafata de 14 hectare, pare totusi mult mai mare decat cea din Bucuresti (care spune ca are 17). Probabil este o impresie data de spatiul mai bine organizat si stratificat si de variatia exponatelor care locuiesc acolo.

harta harta de aici

Primul lucru care ne-a impresionat placut a fost "nepasarea" amabila cu care este tratat amatorul de fotografii. "Si o taxa foto, va rog", zice metropotamul (era 20 de lei). "E doar pentru profesionisti, nu aveti nevoie, faceti cate poze doriti", imi zambeste politicos domnul de la intrare. Prin comparatie, in Bucuresti taxa foto este 5 lei, iar pentru profesionisti este 60 de lei ora.

Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj

Dupa culoarul ornamental de la intrare, plin de lalele multicolore, am trecut pe langa cladirea Muzeului Botanic unde am aruncat o privire pe harta gradinii si ne-am indreptat spre cea mai cocheta zona, Gradina japoneza, care, desi nu arata chiar ca in visele noastre nipone, este totusi construita dupa canoanele japoneze: felinare de piatra, pod arcuit de lemn, casa de ceai, pietre atent asezate, lacusor si podet de piatra, si plante caracteristice zonei sino-japoneze, inclusiv un ginkgo biloba.

Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj

Am trecut de poarta japoneza torii si am urcat apoi in Gradina romana, cu vestigii arhelogice din zona Clujului, cu statui si cu doua sarcofage, am trecut pe langa sere, de unde am urcat apoi in zona de flora a Romaniei, structurata pe curbe de nivel, care arata de parca ai urca un munte in miniatura.

Gradina botanica din Cluj Gradina botanica din Cluj Gradina botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj

De acolo am coborat pe langa paraias la campie, am vazut zona plantelor medicinale si ne-am cocotat in turnul de apa, sa vedem totul de sus. Frumos tare. Metropotamul nu se mai dadea dus de acolo. Neaparat sa mergeti sa vizitati gradina, chiar daca sunteti doar in trecere prin Cluj. E deschisa intre orele 9-19, biletul e 4 lei sau 2 lei redus.

Adresa: Strada Republicii nr. 42 (harta aici - wikimapia link)
Telefon: + 40264/592.152


Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj

Gradina Botanica din Cluj Gradina Botanica din Cluj

Galeria de fotografii este aici sau poti sa vezi toate pozele intr-un slideshow.

Lectura suplimentara:
Aici puteti vedea cateva fotografii vechi cu gradina
Aici gasiti planurile gradinii si o istorie detaliata
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera