Fetele orasului: Bucurestiul de cartier

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Iti prezentam o parte a Bucurestiului in care ”soarele rasare doar daca-l platesti” asa cum spuneau baietii de la B.U.G Mafia. Iti vom arata orasul baietasilor, orasul “smecheresc”, Bucurestiul de cartier.

In stilul 112- Politia in actiune, capitala are lista neagra a cartierelor rau famate de care fug agentiile imobiliare. Pantelimon, Salajan, Ferentari si Rahova sunt doar cateva dintre oile negre ale Bucurestiului care au inspirat hip-hop-ul romanesc.

sursa

In cartier traiesc baietii rai care tin robinetul (arma indispensabila locuitorilor de aici) la trening. Aici brand-ul de tara Dacia sufera de la prea multe tunari si neoane. In cartiere totul se intampla pe strada: petrecerile, traficul, rufele murdare (la propriu si la figurat), educatia. Bucurestiul de cartier are fauna lui specifica care stie mai bine ca nicio alta fauna sa fluiere, sa “psst-uie” sau sa dea replici penibile. Asta daca esti fata. Pentru baieti au cu totul si cu totul alte preparate cum ar fi “friptura in sange” sau “lapte batut”.

Animalele de cartier ies noaptea la plimbare. Nu au o destinatie anume, se plimba alandala pe strazi, fara noima si fara scop. Mai fac cate-un popas pentru o pauza de seminte si o caterinca. Cam asta se intampla in cartier pe langa micile bisnitareli cu haine de firma si telefoane ultimul tip.

In cartier, toti se cunosc cu toti, mai ceva ca la tara. Aici in loc de binete de obicei se foloseste replica: "salut, ai si tu o tigara in plus?". Nimeni nu se supara, baietii din cartier au imbratisat teoria socialista a bunului comun si, de bine de rau, ajung sa imparta destul de des mai mult decat o simpla tigara. Exista si cealalta fata a Bucurestiului de cartier in care se invart droguri si bani murdari de catre oamenii cu tatuaje cu model de ancora. Acela este un Bucuresti la care nici macar nu vrem sa ne gandim.

sursa

Cartierul de oras
este ca un sat unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Interesul membrilor merge pe principiul "sa fie mai mult ca-n curtea vecinului". Intodeauna locuitorii de cartier vor spera la avutii ca cele ale non-modelelor TV. Vor fi hraniti cu lingurita plina de mesaje false si incurajari mincinoase. Nu au curaj sa paseasca dincolo de baricada, ceea ce le limiteaza gandirea cu un scop egoist: in cartier la ei, au un renume. Misiunea este ca marile capete de cartier sa fie stiute si temute de cei din alta tabara. Pare o poveste proasta, dar fa un test: mergi in Pantelimon si intreaba de Circaru; mergi in Socului si intreaba de Mo**i. Oamenii astia, pe parceluta lor sunt legende si pentru ei inseamna mult. Asa ca nu vor renunta la viata limitata de aici pentru nimic din lume.

Viata de cartier orbiteaza in jurul unor termeni necesari supravietuirii in zonele gri: respect, tovaras, baieti, gasca, combinatii. Fara acestea, esti un nimeni de cartier si asta este cea mai trista ipostaza, cea de"borfas". Pe scara ierarhica, trebuie sa se ajunga la functia de boss sau macar de baietas. Despre aceste personaje au  tot vorbit/cantat baietii de la Mafia, La Familia, XXL si alti hip-hop-eri care s-au inspirat din Bucurestiul de cartier si care vin cu o perspectiva mai larga si mai dramatica asupra ceea ce inseamna orasul baietilor. Pentru a deschide apetitul unei calatorii de ghetou, te lasam, pentru inceput cu urmatoarea piesa:La vizita unor francezi in Romania, am zis sa le arat si aceasta fata a orasului si i-am dus in cartierele Zetari si Zabrauti. Filmau din masina, dar pe sest asa, le era frica sa nu fie vazuti. Cand am ajuns la cercurile de baietasi care se incalzeau la cazanele cu foc s-au panicat si au cerut sa-i ducem repede de acolo. I-am trimis la o cura de fitosenie pe Dorobanti ca sa se lecuiasca de cele vazute si traite.

3 comentarii

Fetele orasului: Bucurestiul de cartier
mihai
#1 -

Zetari si Zabrauti

Ca locuitor periferic de Salajan tin sa aduc la cunostinta ca Zetari si Zabrauti nu sunt "prefierie", sunt ghetou "pure and simple".

Fetele orasului: Bucurestiul de cartier
sorin
#2 -

Comentariu nou

prost articol, scris (banuiesc) doar din auzite. cartierele rau famate sunt ferentari, berceni si rahova. salajan este cel mai frumos cartier, din toate punctele de vedere.

p.s. stau in berceni de 25 de ani

Fetele orasului: Bucurestiul de cartier
vlad
#3 -

Pantelimon

Pantelimon-ul s-a spalat de mult. Te invit la o plimbare. Ai ramas cu perceptia din '98 se pare.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera