Fetele Bucurestiului: Bucurestiul muzical

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Bucurestiul canta si tine concerte in fiecare zi prin amabilitatea artistilor de pe fiecare straduta sau de la fiecare colt. Acolo se posteaza artisti stradali unde descanta un instrument muzical in asteptarea unei recompense de la trecatorii grabiti. Locul de colectare al recompenselor, o palarie, o cutie sau carcasa instrumentului, de cele mai multe ori, se umple greu. Chiar si asa, muzicienii Bucurestiului insista in cantarea lor pana cand reusesc sa plece pe la casele lor cu ceva omagii materiale.

Departe de etichetarea de cersetori, acesti artisti insotesc zgomotul de oras, facand claxoanele mai usor de suportat si forfota orasului mai placut de indurat. Desi reputatia lor de artisti le este contestata pe simplul motiv ca incearca sa adune niste fonduri de supravietuire prin prestatiile muzicale de strada, noi ii admiram si ii apreciem pentru ca ne fac plimbarile si fuga prin oras mai frumoase.

Batranul violonist din Centrul Vechi

Orasul
se pune in postura de dirijor si prin bagheta strazilor tine simfonii de vioara, acordeon, chitara sau contrabas. E adevarat ca de multe ori orasul gazduieste si artisti straini, asa cum ne-au obisnuit prestatiile formatiei de muzica indiana, trupa care apare cand nu te astepti in fata la Unirii, la Universitate sau la Romana. Artistii strang in cerc multi curiosi care aplauda, incearca o miscare tribala si apoi, si doneaza ceva in cutia artistilor.

Acestia insa apar ocazional; se intampla totusi ca anumiti muzicieni stradali sa aiba scena lor, bine stabilita pe o parcela de beton pe care sunt stapani si de unde ofera trecatorilor un mic spectacol muzical. Se intampla ca cei mai multi muzicieni sa se ingramadeasca in Centrul Vechi si sa-si ia bucata lor de strada aici. Centrul Vechi este acustic, plus ca aici se strang cei mai multi spectatori (nu stim si daca cei mai generosi).

Trebuie sa-l fi remarcat pe muzicianul din fata de la Charlatans, acordeonistul care sfideaza traficul de pe Elisabeta si care canta "Valurile Dunarii" a lui Strauss de parca ar fi singurul om pe scena de la Opera. Noi l-am observat pe muzicianul batran in interactiunea cu trecatorii si am apreciat grija pe care o poarta spectatorilor sai, intrebandu-i ce ar vrea sa mai asculte ca sa stie ce piesa sa pregateasca.

Asa cum iti spuneam, Centrul Vechi se transforma aproape in fiecare seara intr-o adevarata sala de concerte unde, din loc in loc, ca la un adevarat festival, mai intalnesti un artist stradal care isi mana instrumentul. Aici Metropotamul l-a intalnit pe Gheorghe Draghici, 63 de ani, violonist care canta pe strada de 6 ani. Asa cum i-a spus animalului curios, anul asta nu e tocmai cel mai bun pentru meserie, ca deh, "e criza".

Violonist

Zona preferata pentru cantari este Piata Obor, se pare ca acolo oamenii sunt mai generosi. Dintre melodiile preferate de publicul sau, Gheorghe ne-a mentionat "Mandra floare trandafir" si clasica "Cine-a pus carciuma-n drum".

Metropotamul a mai vrut sa afle daca violonistul din Centrul Vechi a incercat sa-si duca muzica mai departe si sa-si foloseasca talentul in sali adevarate, nu doar pe strada. Oarecum resemnat, Gheorghe a spus ca e prea "batran si bolnav" ca sa tina pasul cu turneele artistilor sau cu repetitiile lor. Asa ca, daca vrei sa-l asculti pe Gheorghe, va trebui sa te plimbi pe Lipscani; poate nimeresti in ziua in care artistul nu are concert in alta zona a orasului.

Daca il ratezi pe Gheorghe, mergi putin mai in fata si pe Smardan o sa-l gasesti pe Jonathan, un chitarist britanic care a venit sa cucereasca strazile din Romania. Jonathan este un tanar care a venit sa stea in Romania cu prietena lui. Cum inca nu are un job, isi vede de cariera artistica stradala. Pe chitara are agatata o lista cu melodii din care trecatorii pot sa aleaga. Am regasit in preferintele publicului melodii precum "Knocking on Heaven's Door", "Stand by me", "Redemption Song", "Father and son".

Chitarist

Jonathan a inceput abia de ieri sa cante in Centrul Vechi, e fresh in peisajul muzical al Bucurestiului. Inainte sa ajunga in orasul nostru, a mai cantat in Paris. Metropotamul bagacios a vrut sa afle cati bani a strans in cele 2 zile de activitate. Artistul din Marea Britanie ne-a spus ca ieri pe la pranz a strans doar 9 lei, dar, pe seara, a facut 120 lei. Bine, sir, bine.

Metropotamul a mai vazut in Centrul vechi o formatie care canta la vioara, violoncel si contrabas, trupa talentata care adunase o adevarata ceata de curiosi. Tot pe Lipscani a mai auzit povestile haicudesti ale lui "Andrii Popa", spuse vocal si la chitara de doi tineri pletosi. Nu credem ca toti muzicienii stradali se strang sa cante doar atunci cand iese metropotamul la promenada, nu poate sa fie doar o coincidenta. Nu, Bucurestiul chiar este muzical.

Tu ce ai auzit prin oras, ce melodii ti-au facut ziua mai melodioasa si ce artisti de strada cunosti?3 comentarii

Fetele Bucurestiului: Bucurestiul muzical
Anamaria
#1 -

Muzicant Pasajul Obor

In Pasaj la Obor mai este un muzicant, un tip cu chitara. El e destul de vechi in bransa, odinioara canta la metrou la Universitate ...dar acum il puteti gasi in fiecare zi in Pasaj. Piesa lui de rezistenta este ,,M-am indragostit numai de ea'' a lui Ducu Bertzi

Fetele Bucurestiului: Bucurestiul muzical
iren
#2 -

Comentariu nou

În pasajul de la biserica Sfântul Gheorghe este un chitarist al naibii de simpatic. Acolo am auzit, după mulți ani, piesa Constantin și Veronica.

Fetele Bucurestiului: Bucurestiul muzical
Chuckk
#3 -

Umm, no.

'Valurile Dunarii' was written by Iosif Ivanovici, a Romanian. Strauss didn't write all the waltzes in the world!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera