Fetele Bucurestiului: Bucurestiul de Mall

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Simbolul suprem al capitalismului, piramidele moderne ale societatii noastre, locurile de desfrau ale consumului si magnificele cladiri la care se fac pelerinaje in perioada reducerilor, cam asa se prezinta "minunatele" mall-uri din Bucuresti. Indragite-s cladirile cu multe magazine, atat de apreciate incat am fi in stare sa le trecem la rangul locurilor must see in Bucuresti.De multe ori, imaginea capitalei se pierde in balta cu multe mall-uri, dand impresia ca orasul nostru va fi in curand inglobat de o cupola, atacat de scari rulante, magazine si restaurante pana cand isi va pierde identitatea de conglomerat social si va deveni o aglomerare de multe magazine intr-un mare mall.

Mare ti-e gradina, Doamne, si multe mall-uri in ea

Wiki
ne da marea veste si ne spune ca in Bucuresti exista 20 de mall-uri si centre comerciale, fie demult construite pe temelia orasului sau in pas de a veghea falnice asupra locuitorilor din diverse zone.

Doar in ultimii doi ani au aparut in peisajul cumparaturilor fara limita de credit noi mall-uri: Afi Palace Cotroceni, cel mai mare mall din anul respectiv, deschis in 2009; Militari Shopping Center, mall-ul aproape de pustietate deschis tot in 2009; Liberty Center, primul care a adus un patinoar interior si cinema digital, deschis in 2008; Grand Arena Mall, un mall cu super-puteri limitate, deschis in 2009; Sun Plaza, actualmente, cel mai mare mall din Bucuresti (asa cum s-a autoproclamat) care se lauda cu linia directa metrou-inima magazinului, deschis in 2010. Spatiul destinat cumparaturilor va ajunge in 2011 la un milion de m2 (sursa)  din suprafata totala a capitalei de 228 km2 (sursa). Proiectele pentru construirea unor noi mall-uri au creat mari asteptari pentru amatorii de shopping profesionist. In randul expectativelor de mall intra Promenada Mall din zona Floreasca, Colloseum Center pe soseaua Chitila, Mega Mall pe locul fostei fabrici Electroaparataj si multe alte lacasuri de consum.

Bucurestiul isi petrece vremea in Mall, asteapta decoratiile tematice, asteapta promotiile, se ingramadeste in magazine, cauta si scormoneste dupa produsele la reducere, impinge tava si apoi vaneaza o masa libera, cauta un loc de parcare si toate astea pentru a-si pastra prietenia cu centrele comerciale.Daca nu crezi in fata Bucurestiului de mall, iti vom arata o lista care evidentiaza mai ceva ca senzorii de la intrarea in magazin cati oameni pasesc zilnic in centrele comerciale; campion ramane complexul Unirea- 40.000 vizitatori/zi, urmat de primul mall ca al americanilor de la noi, Mall Vitan- 35.000 vizitatori/zi, la egalitate cu Plaza Romania si urmat de Baneasa Shopping City- 27.000 vizitatori/zi. (sursa informatii). 

Ingrijorator am spune noi, normal ar spune altii, cert e ca Bucurestiul se complace in noua identiate si nici nu se fereste in a mai pune o caramida la alter ego-ul de magazine, mall-uri, centre comerciale, locuri de joaca si food courts.

Nici comerciantii de mall nu ii dau pace orasului si il ademesc cu noi artificii de interior si scheme marsave; mai fac un patinoar, o piscina cu barcute, cinematografe IMAX, aduc noi magazine si restaurante si mai dau startul unui maraton de preturi mici si totul pentru ca Bucurestiul sa nu renunte la masca de consum.

Lacomia lupta impotriva foamei

De parca paradoxul bazat pe prejudecati de genul "romanii sunt saraci- romanii se calca in picioare la mall-uri" nu era destul de controversat, in istoricul complexelor comerciale zace o alta ironie bazata pe antagonia a 2 sisteme, comunist vs. capitalist. Cateva dintre mall-urile din Bucuresti sunt cladite pe fundatia fostelor circuri ale foamei, locuri de "dezmat agroalimentar", asa cum este cazul complexelor Mall Vitan, City sau Plaza.Bucurestenii au uitat de complexele unde era asteptata o bogatie de alimente in schimbul carora isi primeau portia cu rata si acum asalteaza noile cladiri de teama ca mall-urile dragi lor vor reveni la vechiul statut de circ al foamei.

Oricand ai chef de aglomeratie sau vrei sa admiri fauna capitalei, poti sa fii sigur ca o vei gasi in unul din mall-urile din oras. Desi nu contestam utilitatea acestor spatii, nu putem sa nu remarcam transformarea orasului intr-un mare mall sau, cel putin, metamorfoza celor mai multi bucuresteni in zombie de magazin, hipnotizati de cladirile mari in care se adapostesc buticuri si alte creatii benefice poftei de consum.

Toate activitatile de shopping si distractie au ajutat la pictarea unei noi fete a orasului, cea de Mall si pana la demachiere mai e mult, asa ca... sa ne obisnuim cu masca orasului si sa-i dedicam o oda printr-o plimbare la Mall.
1 comentariu

Fetele Bucurestiului: Bucurestiul de Mall
alex gurgulescu
#1 -

comentariu

servus echipa metropotam, va salut si o felicit pe Irina pentru articol. mi-a placut.

toate cele bune si ne mai auzim,
alex

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera