Fabrica de bere: azi in Timisoara, maine-n toata tara!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Metropotamul, intr-o excursie la Timisoara, dupa ce s-ar plimba prin Piata Unirii si ar lua toate terasele la rand, degustand beri ca un adevarat specialist, s-ar duce chiar la nava mama a acestor bauturi miraculoase ca sa vada si el ce se ascunde in spatele licorilor care ii potolesc setea.



Asadar, a doua cea mai mare curiozitate legata de Timi este Fabrica de bere Timisoreana, prima fabrica de bere din Romania. Si ca sa nu crezi ca vrem sa vizitam acest loc doar pentru preocuparile noastre neortodoxe, iti vom spune ce alte lucruri minunate se intamplau la fabrica acum trei secole.

Poate asa o sa te convingi ca fabrica Timisoreana este mai mult decat un rai al berarilor, ea fiind un loc cultural important si o bucata de istorie banateana care a schimbat conceptul de going out al secolului XVIII.


sursa foto: bl0g.ro

De la Timisoara s-a dat startul pentru multe lucruri, tendinte si chiar revolutii; tot in acest oras a avut intaietate pana si berea. Trebuie sa fim recunoscatori Administratiei Militare care avea nevoie de hidratare si care a pus bazele fabricii de bere din Timisoara si ale unei distilarii de coniac.

Asta se intampla pe la 1718, asa cum se regaseste intr-un act din acel an in care Adminsitratia Cetatii ordona construirea unei fierbatorii de bere si a unui cazan de tuica. Printul Eugen de Savoy a decretat ca e nevoie de bere dupa ce a scapat de otomani in 1716.

Fabrica a aparut in urma unei necesitati reale- insuficienta apei potabile- si in urma unei necesitati simandicoase- soldatii printului erau obisnuiti sa bea bere.

Nu ii judecam pe soldati, din contra, ii intelegem. Nu stim daca altruismul celor de la fabrica se datora chiar produsului la care tot lucrau, dar stim ca proprietarii fabricii de bere au avut un rol important in dezvoltarea orasului, dand mereu o mana de ajutor comunitatii.


sursa foto: primariatm.ro

Altruisme de berari

Cetatenii care nu aveau apa puteau sa apeleze intotdeauna la spiridusii din fabrica. Acestia era pregatiti sa fiarba si sa imparta bere pentru nevoiasii insetati. Cei de la conducerea fierbatoriei lucrau de zor la dezvoltarea unui proiect care ar fi alimentat cetatea cu apa prin construirea unor conducte de lemn si a unui turn de apa care trebuia sa porneasca din Bega.

Proprietarii de la fierbatorie, preocupati de inflorirea cetatii, au cedat un teritoriu maricel cu tot cu drepturile de folosire a apei pentru construirea unui Institut Pedagogic. Cand nu au mai putut sa doneze, au apelat la tehnica discount-ului, oferind un teren pentru construirea unui azil la un pret mai mic. (sursa)

Berarie, opereta, ce sa fie?

Curtea Fabricii a devenit repede un loc de intalnire pentru cei de rang inalt. Primarul si apropiatii lui se strangeau in gradina de la fabrica. Aici se dadeau baluri pentru cetatenii bine pusi si, tot aici, Societatea de Muzica si Cantece din Fabric tinea serbari de omagiere.

Tot in gradina fabricii a prins aripi si Johann Strauss (fiul), in acest loc fiind primul lui concert in afara tarii. In 1847, compozitorul austriac a concertat in gradina de la fierbatorie si a interpretat valsuri precum "Dunarea Albastra", "Viata de artist", "Sange vienez". (sursa: aici si aici)

Fabrica dupa ani si ani

Prima fabrica de bere din Romania (nu mai tinem minte daca i-am multumit pentru existenta) a trecut prin multe etape si prin probe de foc (si stii bine ca nimanui nu-i place berea calda). In 1872 s-a tarat ca sa supravietuiasca crahului economic de la Viena. Apoi a tot schimbat proprietari care incercau sa salveze fabrica de la faliment.

 timosoara
sursa foto 1: banaterra.eu

In 1890, fabrica este victima (ne-am cam atasat de ea, de aceea o personificam) unui incendiu. Dupa o perioada de recuperare, fabrica revine in viata banatenilor mai sanatoasa si mai prolifica decat inainte. Daca incendiul tot distrusese mare parte din fabrica, proprietarii s-au hotarat sa aduca noi tehnologii si sa renoveze cladirea complet.

In aceasta perioada se modifica sistemul de racire: trecerea de la gheata la un compresor de amoniac. Fabrica ajunge pe lista celor mai moderne astfel de locuri din sud-estul Europei. Din fericire pentru curiosi ca noi, fabrica mai pastreaza stilul arhitectural al acelor ani (cladiri vechi din caramida alaturi de cladirile moderne) si inca se simte miros de bere interbelica la fabrica din Timisoara.

Abia asteptam sa vedem cu ochii nostri hornul primului uscator modern de malt ridicat in 1900 si care inca ne asteapta la fabrica. Abia asteptam sa o cunoastem pe Muki, locomotiva care timp de 50 de ani ducea berea in oras la banatenii insetati. Muki a fost reconditionata cu materialele cu care a fost construita si sta la loc de cinste si asteapta semne de multumire de la toti vizitatorii. (sursa)

Mai citesti despre fabrica si aici
Istoric, poze, legende aici.

Tu ai vizitat fabrica? Ce ne poti spune despre ea acum?





Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera