Fa-te ca muncesti, vin Zilele Bucurestiului!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O sa spuneti ca iarasi suntem carcotasi, dar e batator la ochi ce se intampla prin Centrul Vechi zilele astea. Se munceste. Pana seara la 10, in weekend. Un alt termen care ar putea descrie destul de exact activitatea febrila muncitoreasca este "abureala", urmat de "praf in ochi".

Situatia e simpla: Centrul Vechi zace in sant (...uri) de cativa ani. A trecut prin ideea de banala reabilitare a drumurilor, care a dus la dezgroparea ramasitelor vechiului targ. Am stat si ne-am scarpinat intelepteste in cap, apoi am decis sa pastram ruinele la vedere si sa punem peste ele plexiglas. Superba idee, dar a picat. In loc, au ramas 3 gauri pe jumatate acoperite cu pietris, care ne arata un coltisor sugestiv din ramasita istorica, dar pe care mocofanul de rand le confunda cu gropi de gunoi.

Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009
Frumos tare sub banca nationala, nu?

Sa reabilitam dara drumurile, macar. E clar ca ideea renovarii si reconditionarii caselor e un proiect peste puterile noastre. Nici curatarea zonelor insalubre de pe maidane nu pare sa fie ceva fezabil. Ceea ce stim insa cu brio este sa ne facem ca muncim la drumuri. Astfel incat Strada Franceza a stat in santier mai mult de un an si jumatate, la fel si Sf. Dumitru, acum e randul Gabrovenilor, si de luni intregi Lipscaniul arata precum locuintele lacustre.

Si daca nu am avea modelul strazii Eugen Carada, de pe laterala Bancii Nationale, am crede intr-adevar ca angajeaza doar incapabili. Si de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Dar am vazut in ce (relativa) viteza au mers lucrurile pe Carada. Deci se poate. De ce doar acolo? Pentru ca pe strada aceea e zona acces auto in banca?

Art Boulevard Zilele Bucurestiului 2009
Strada Eugen Carada inainte si in timpul, unul din cele mai bine aranjate locuri, cu ocazia festiva

Zilele Bucurestiului 2009Zilele Bucurestiului 2009Zilele Bucurestiului 2009Zilele Bucurestiului 2009Zilele Bucurestiului 2009
Actorul a iesit in strada, vorba cantecului, dar cam sictirit. Oamenii din strada, tot ca in cantec, ca voievod l-au cunoscut, aducandu-i la pupat copilul obligatoriu.

Si sa revenim la ce ne doare. Zilele Bucurestiului sunt, de bine, de rau, in fiecare an. In 2009, cand mai e si cifra oarecum rotunda (550 de ani de la atestare), iar tam-tamul mediatic a atins cote paroxistice, e normal sa ne asteptam la sute de mii de oameni tropotind prin Centrul Vechi in zilele respective. Ai zice ca e o ocazie buna sa pui biciul pe echipele de lucratori care au zacut la umbra toata vara si sa accelerezi lucrarile, sa terminam naibii odata cu mizeria generala.

Art Boulevard Art Boulevard
sezand molcom in timpul Art Boulevard, care ar fi trebuit sa fie primul semnal de alarma

N-ai inteles in cazul asta nimic. Este intr-adevar o ocazie buna pentru ceva, dar pentru o demonstratie pe principiul "fa-te ca esti ocupat, vine seful". In cazul asta e vorba de "sa ne facem ca muncim, vine opinia publica".

Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009
Piata dintre Hanu' lui Manuc si biserica Sf. Anton., cea mai veche din Bucuresti (cca. 1559) ar fi fost numai buna ca spatiu de spectacole si manifestari artistice. In loc, intr-o parte e maidan cu santier in paragina, hanul e acoperit cu perle de intelepciune urbana, iar in fata bisericii sunt santuri si gropi.

Mai sa ne dea lacrimile de mila efectivului de muncitori brici care slugareau, saracii, sambata seara, ca sa faca Bucurestiul mai frumos pentru noi, cetatenii. Toata lumea iesea la plimbare, in tol de parada, numai ei, in uniformele stralucitoare de curatenie, faceau puzzle din piatra cubica, cu atata atentie de ai fi jurat ca le pun la milimetru si ca numara toate firele de nisip dintre ele.

Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009


Mai lasati vrajeala. Praf in ochi, cum spuneam la inceput. Si nu e o figura de stil. Daca ar avea macar bunul simt sa imbrace zonele de santier in folii de protectie fonica si praf, mai ca am mai trece cu vederea. Dar se lucreaza "transparent", la vedere, sa observe cetateanul ce efort se depune. Si in mijloc de sarbatoare, mii de oameni patrulau strazile adiacente Lipscaniului printre excavatoare, tractorase si Bobcat-uri, intr-un haos de zgomot, viermuiala in veste portocalii si praf. Dintre toate zilele verii cand se putea turna ciment pe Lipscani, s-a ales pentru acest fericit eveniment prima seara din Zilele Bucurestiului, care era de asteptat sa fie cea mai aglomerata.

Si concluziile sunt simple: suntem luati de fraieri, aburiti fara jena, dusi de nas cu o spoiala de fatada. Ne sufocam de frustrare si indignare, ne mai spunem o parere pe vreun site, pe vreun forum, dar cainii latra si caravana trece. Serios, cui ii pasa, de fapt?

Zilele Bucurestiului 2009
Viitor cu papagal: dragoste 5 lei, viitor 5 lei, destin 5 lei. Bucuresti de 2 parale.


Citeste si:
Zilele Bucurestiului 2009: Prima zi de promenada
Ce se mai intampla prin oras saptamana asta, cu ocazia Z.B. 2009?2 comentarii

Fa-te ca muncesti, vin Zilele Bucurestiului!
Otilia
#1 -

chiar daca scapi cu viata din mizerie

poti sa iti rupi picioarele intr-unul din podurile de lemn pe care le-au pus pe marginea strazilor. Eu am 48 de kilograme dar nu garantez pentru persoanele ceva mai masive decat mine care ar trebui sa fie atente cand merg pe acele podeturi improvizate, sa nu ramana cu un picior in groapa...la propriu. Totusi, acesta este o buna ocazie sa dai in judecata municipalitatea, daca ai cu ce!

Fa-te ca muncesti, vin Zilele Bucurestiului!
Livia
#2 -

100% right!

Desi cu ceva intarziere, subscriu in totalitate comentariului!

N-am putut sa ne bucuram de vremea frumoasa si de multele terase deschise in Centrul Vechi din cauza lucrarilor, care au continuat pana tarziu seara si in week-end! Mi se pare inadmisibil! Zona e lasata in paragina ani de zile, si apoi vrei sa repari totul in cateva zile/ saptamani?! Si asta fix inainte de Zilele orasului, si fix cand e vreme frumoasa si oamenii ies si ei?!

Am stat la terasa seara, pe Smardan, si ne-am umplut de nervi din cauza prafului si a zgomotului facut de muncitorii care zoreau sa termine cu lucrarile.

Ajung la concluzia ca noi nu putem face lucrurile altfel decat heirupistic si in bataie de joc. De atata timp astept sa arate Centrul Vechi ca un centru de capitala europeana, de atata timp ma intristeaza sa vad cum e lasat in paragina, cum o zona cu atata potential asteapta... nu stiu ce, iar acum facem repede ceva de mantuiala si gata!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera