Enisala - cetatea genoveza din Dobrogea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Suna putin straniu faptul ca avem o cetate genoveza in Romania. Genova... Dobrogea... parca, parca nu se leaga prea bine. Enisala sau Yeni Sale (Satul Nou in limba turca) sau Heracleea este singura cetate genoveza din Romania, construita in secolele 13-14, in timpul Imperiului Bizantin de catre negustorii genovezi cu afaceri in zona.

Cetatea Enisala Cetatea Enisala

Nu e greu de ajuns. De la Tulcea, o luati dreapta (sau stanga, dinspre Constanta) spre Babadag. Drumul nu e cel mai bun dintre drumurile posibile (un prieten se plangea ca masina lui il uraste pentru drumurile repetate din Dobrogea), dar e foarte frumos. Dupa ce iesi din satul Enisala, se face un drum de tara la stanga catre cetate (e si un indicator).

Cetatea Enisala Cetatea Enisala

Se parcheaza frumos masina la baza si se urca la cetate. Peisajul iti taie respiratia. Lacurile, stuf intretaiat de canale mici, vai in trepte, ochiuri de apa, peisajul pustiu si straniu iti ramane pentru mult timp in minte.

Cetatea Enisala Cetatea Enisala

Cetatea, aflata pe un masiv de calcar, se pastreaza neasteptat de bine pentru pustietatea de acolo. Intrarea e modica si sansele sa te vezi cu alti vizitatori sunt minime. Zidurile exterioare s-au pastrat, ba chiar intr-un colt am vazut si ceva urme de renovare.


Cetatea Enisala Cetatea Enisala

Povestea cetatii Enisala incepe la finalul secolului 13 - inceputul secolului 14. A fost construita cu scop militar, de aparare si de supraveghere de catre puterea imperiala bizantina impreuna cu negustorii genovezi, detinatorii monopolului de navigatie pe Marea Neagra. Ea apare pentru prima data mentionata in cronicile turcesti in secolul 15, cand sunt amintite cetatile cucerite in Dobrogea.

Cetatea avea o pozitie militara foarte buna, supraveghind si uscatul si partile navigabile, mai ales ca atunci lacurile Razim si Babadag nu erau separate si formau de fapt un golf la Marea Neagra, in timp ce canalele Dunavat si Cernetul erau navigabile.

Cetatea Enisala Cetatea Enisala

In secolul 14, cetatea a fost cucerita de Mircea cel Batran si a facut parte din sistemul de aparare al Tarii Romanesti. In schimb, la inceputul secolului 15, turcii au cucerit Dobrogea si au stabilit aici o garnizoana, pentru ca in secolul 16 sa fie definitiv abandonata.

Cetatea Enisala Cetatea Enisala

In timp, cetatea Enisala a purtat mai multe nume (Satu Nou, Novoe Selo, Vicus Novus, Bambola, Pampulo), dintre care cel mai cunoscut e Heracleea.

Enisala se afla intr-un loc plin de istorie, cu numeroase vestigii si descoperiri arheologice din perioade diferite, printre care si 400 de morminte dacice. In mod cert merita o vizita, sa va plimbati printre ziduri, sa va catarati pe ele si sa admirati peisajul superb.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera