"Eminescu...? Un nebun si ala!"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sa zicem ca Bucurestiul fata in fata cu oglinda oglinjoara ar intreba: Al doilea Lipscani, mai stie cineva? acelasi Eminescu. Ii mai pasa cuiva?

eminescu3

Avem noi un raspuns decupat de pe "chipul"  strazii Buzesti. Pastram strada, schimbam numarul. Pe o mica fasie de asfalt din dreptul numarului 5, putini bucuresteni stiu ca se afla casa unde Mihai Eminescu a locuit impreuna cu Veronica Micle in ultimii ani de viata. Fatada are o inscriptia de marmura ce pastreaza istoria celui ce trebuia sa-i invatam Scrisorile pe rost. In spatele portii unde poetul isi astepta candva muzele mai e doar moloz. Nici eu nu am stiut pana mai zilele trecute, asa ca am batut la usa "vecinilor":

eminscu6

Hotel Marna care se sprijja pe latura stanga a spatiului. Receptionera de la Hotel, stie mai multe: "Nici o bucata de caramida nu a mai ramas, s-a furat totul... Placuta de marmura s-a furat de trei ori, asta e patra asezata aici. Sa vedem cat o tine si asta. O fura tiganii si o vand... deh marmora nu e de colea".

eminescu5

Romania profunda:

eminscu4

Din partea dreapta nistre geamuri cenusii imbrancesc casa istorica si se recomanda: bar - berarie. Parca legea 422 zice ca trebuie pastrata  o distanta minima de 50 de metri inainte de a lipi beraria de un monumet istoric. Inauntru: Maxima tiganie, bunul simt in concediu de boala. Inainte sa intreb: "Oameni buni, stiti ce "vecina" aveti"?, barmanul,  Mr. Iulian, intr-un acces de nervi, s-a repezit sa-mi smulga aparatul foto din mana de teama ca am prins imagini din bodega.

Pun totusi intrebarea. In loc de raspuns, am parte de o "tratatie" de sprit, gen "Ce doreste domnisoara?". De data asta m-a salvat verigheta "Las-o Ica, uite e casatorita". Dintr-un colt, se aude unul mai cu "stiinta": "Eminescu domne a stat aci, un nebun si ala, a murit de sifilix".

eminescu ojk

Prin sertarele municipalitatii...

...se afla unul dintre marile proiecte propuse de Videanu pentru dezvoltarea si reabilitarea Bucurestiului. Acesta prevede largirea strazii Buzesti adica o "axa" pentru realizarea unei legaturi fluente intre nordul si sudul Capitalei, pe culoarul Piata Victoriei - Buzesti – Uranus. Pentru aceasta noua artera, municipalitatea ar avea nevoie de cel putin 20 de proprietati, situate pe strada Buzesti. Inevitabil, printre imobilele vizate se afla si casa lui Eminescu care, din nefericire, e aproape de firul circulatiei.

Intrebarea e: luam cu buldozarul si casa lui Eminescu, sau o lasam pe lista MCC la capitolul: cladiri protejate de lege? Nu intra cumva in cladirile de patrimoniu ale orasului  si in zona de protectie pe care legea o impune in preajma unui monument istoric?

Secundar, mai e de spus ca  zgarie norii au invadat deja inceptul strazii Buzesti, colt cu  Polizu si par a se indrepta catre intersectia cu Calea Grivitei. Care-i treaba? Merge sa inaltam paralelipipede si cilindri peste cladiri istorice?Dr. Adrian Majuru scriitor, membru al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, spune mai bine:

buzesti vechi1
Str. Buzesti, Bucurestii de odinioara.  

"Mult zgomot fara nimic este caracteristica preocuparilor urbanistice din ultimii 15 ani. Asfaltul re-turnabil (unic in Europa), adica aceleasi strazi re-asfaltate aproape anual, cu bani 'prespalati" de la buget. Urbanistii noştri ori au plecat din tara, ori nu sunt lasati sa isi faca meseria sau, si mai rau, poate s-au vandut kitsch-ului si prostului gust.

Indraznetii nostri urbanisti ne mai ofera si alte surprize dureroase pentru monumentele istorice, si anume largirea strazilor Buzesti si Berzei. Dihonia ceausista nu a murit si nici macar nu doarme: ansamblul monumentelor istorice de pe strada Buzesti va fi distrus, ca si platanii de pe strada Berzei deoarece solutiile prezentate pentru salvarea lor sunt vagi si nerealiste(...)"

neculai1
Neculai Constantin, unul din locuitorii de langa ruine

Aproape nimic nu mai e ca in amintirile lui Neculai Constantin: "Eu locuiesc aci de 80 de ani, m-am nascut aici. Placuta memoriala a fost  plantata acolo prin anii 60. Casele din preajma cu tencuiala macinata si risc de prabusire au fost majoritatea nationalizate si Ceausescu a bagat tigani in ele ori fostii proprietari sunt prea batrani si saraci sa aiba grija de ele. Dar ce parfum era aici candva...
"Al doilea Lipscani, domne", cartier negustoresc, pictori interbelici si-au tinut atelierul aici. La orice ora din zi si din noapte era circulata.

Pe atunci trecea pe aici tramvaiul 3. De la colt pana intalnea Grivita erau patru restaurate, unde sambata era plin: daca aruncai un ban in sus, n-avea un' sa cada. Incolo spre Caraiaman erau doua restaurante : La doi lei si La cinci lei, unde intrai dimineata si ieseai seara; toata socoteala te costa doi lei sau cinci lei."

buzestivechi2
Str. Buzesti din Bucurestiul vechi. Acuarela de Gheorghe Leahu

Sigur nu ar strica sa tragem haina noului peste cladirile semidemolate sau cele construite de tigani fara arhitect si planuri. Dar sa incepem cu renovarea cladirilor istorice din zona. Altfel, e ca si cum, aflati in convalescenta, jinduim iar dupa boala. 

buzesti vechi3
Buzestii vechi vazuti prin ochiul lui Gh. Leahu
3 comentarii

"Eminescu...? Un nebun si ala!"
cami
#1 -

Comentariu nou

bine de stiut, e bine sa ne intrebam: "avem toate datele" inainte sa ne apucam de ceva?" si " ce este mai important"?

"Eminescu...? Un nebun si ala!"
Paul Alexandru
#2 -

alte informatii

As dori sa stiu unde gasesc si alte informatii despre casa in care a locuit Mihai Eminescu, cand a fost construita precum si celelalte constructii din zona...Hotelul Marna, Cinematograful Marna (Feroviar) etc....daca stie cineva va rog scrieti.
Multumesc

"Eminescu...? Un nebun si ala!"
bolchis ioan
#3 -

casa eminescu

Nici nu stiu bucurestenii ce valori de patrimoniu au prin constructiile vechi stil romanesc,care au dat si dau identitatea Bucurestilor.Nimeni din lumea aceasta nu vine sa viziteze cuburi din sticla si otel ,toti vor nostalgie si mister bucurestean .Vai frumos a fost Bucurestiul chiar pina in "90.cu durere ing.IOAN BOLCHIS

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera