Element urban cult: sifonul - intre istorie si prezent

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-un Bucuresti cuprins de valul apei imbuteliate, de afaceri propulsate cu ajutorul fetelor ce beau apa plata cu lamaie, de zeci si zeci de brand-uri de bauturi carbogazoase, bauturi energizante si cate si mai cate, oare cati isi mai amintesc de bunul companion de sprit si taifas - candva nelipsitul sifon ?

Succesul de care s-a bucurat sifonul se explica mai ales sprin "reteta" de o simplitate cuceritoare: se ia apa chioara, se adauga dioxid de carbon si gata, ai obtinut o bautura racoritoare, usor intepatoare pe limba, numai buna de avut vara in frigider, dupa nevoie, pentru un pahar de sprit ori un sirop de capsuni sau zmeura.

Istoria sifonului a inceput in 1772, cand Joseph Priestley a scris lucrarea in care explica principiul imbogatirii apei cu dioxid de carbon. Reteta sa s-a bucurat de un succes atat de mare, incat pana la sfarsitul secolului al 18-lea mai toate strazile Londrei erau pline de masini de sifon. O anecdota spune ca lui Napoelon Bonaparte i-ar fi placut gustul acestei bauturi, insa la aflarea sursei de provenienta britanica a cerut imediat interzicerea sifonului. 

sifonele
modele vechi de sifoane din 1896; 1890 si 1960  (sursa imagine)

sifonele
model englezesc Aberdeen de la inceputul sec.20 (sursa imagine)

In Romania sifonul a prins pe piata precum ciupercile dupa ploaie: in perioada interbelica era un element de consum nelipsit de la mesele carciumilor ori ale teraselor de vara. Sifonariile erau prezente pe toate mahalalele comerciale ca element subinteles al culturii urbane a vremurilor. Masinariile, pe atunci operate manual, lucrau zgomotos din zori pana seara pentru a satisface nevoile consumatorilor, incarcati cu carucioare sau sacose de panza sau piele pline cu sifoane. Nu exista sifonarie sa n-aiba in legenda povesti cu sifoane ce-au crapat in timpul umplerii, astfel aparand si cunoscutele caciuli metalice (uneori plase) de protectie.

sifonele
masina veche de imbuteliat sifoane (sursa imagine)

Va amintiti sifoanele vechi, de sticla, in special pe cele de un litru? Cu capul metalic, unori purtand decoratiuni superbe - de cioc stilizat - prin care tasnea voiniceste apa; Sunetul pe care il facea un sifon cand ajungeai la capat, la fund ramanand mereu acel strop de apa ce n-a mai avut acid pentru a strabate drumul pana in pahar?

sifonele
sifon de 2 litri cu plasa de protectie (sursa imagine)

Perioada comunista facut din sifon un fel de simbol national, acesta fiind cea mai populara bautura carbogazoasa de pe piata, aproape orice alimentara dispunand si de un colt in care opera o sifonarie. Cei trecuti de prima tinerete isi amintesc cum era, ocazional mai vedeai cum balteste apa picurata pe langa... sunetul masinariei si rotile mari ce se miscau in contradictie cu cozile statice de oamenii ce asteptau ore-n sir sa-si incarce sifoanele - pe atunci deja popularele modele de sticla de 2 litri, imbracate in plasa metalica.

sifonele
sifonarie alive and kickin' in apropiere de Piata Floreasca

In anii '90 popularitatea sifonului a inceput sa scada treptat-treptat, proportional cu intrarea pe piata a diverselor bauturi straine si a afacerii ce castiga tot mai mult teren, imbutelierea apei minerale de la sursa. Inlocuirea modelelor de sticla cu cele de plastic nu mai prezentau aceasi rezistenta in timp si incetul cu incetul grupul consumatorilor de sifoane s-au redus la cativa nostalgici ramasi fideli sau pensionari sceptici la alte produse de genul. Modelele de sticla se lasau vazute mai degraba prin anticariate, sau prin diverse pub-uri precum Terminus sau Festival '39, astazi valoarea unuia in functie de vechime si detalii variind de la 50 lei pana la cateva sute de euro.

sifonele

Iar sifonariile - astazi - se lasa cautate mult si bine. Am gasit una in apropriere de Piata Floreasca, pe strada Putul lui Zamfir, ce opereaza intr-un spatiu mai mic de 2 metri patrati, restul magaziei functionand ca alimentara. In mod ironic, remarc o mica coada de doritori veniti cu sacosele si sifoanele de plastic dupa ei! :)

sifonele

Proprietarul sifonariei se mandreste cu afacerea lui, insa recunoste ca "lumea nu se mai da in vant dupa sifon, acum cu toate sucurile si supermarketurile astea". Desi pretul este unul derizoriu - 60 de bani litrul - adica de aproape 10 ori mai ieftin decat apa minerala imbuteliata. "Iar gustul sifonului e mai bun!", sustine cu tarie un barbat din capatul cozii, ridicand o spranceana.

sifonele

Dupa ce ne-a servit cu loialitate atata vreme, fiind la indemana, rece de la frigider, si la paharul de sprit, si la joaca cu apa in zilele toride de vara - metropotamii de azi ar trebui sa isi aminteasca astfel de clipe din deceniul trecut - sa il lasam sa moara asa incet sub presiunea pietei capitaliste nemiloase? Ar fi tare trist sa ajunga si sifonul o vestejita legenda urbana. Mai ales, cand tinem cont de faptul ca in orase mai mici, el este inca foarte en vogue! Asadar hai sa-l popularizam din nou!

sifonele
modelul inca utilzat si un sifon de expozitie al proprietarului

Cu siguranta exista mai multe - asadar - voi pe unde mai stiti sifonarii ? Si ce amintiri cu sifoane mai aveti ?4 comentarii

Element urban cult: sifonul - intre istorie si prezent
Amedeah
#1 -

:)

am impresia ca mai e una pe la piata norilor.... ma ducea bunicu demult.... cand eram mica... si stiu ca atunci cand nu se uita, beam direct din sticla de sifon.... gadila mai tare la limba.... :rade: ... da, demult... :)

Element urban cult: sifonul - intre istorie si prezent
Mirtchone
#2 -

Comentariu nou

Si sa nu uitam ca la un moment dat aparusera sifoanele automate, pe cae le umpleai cu apa si in care bagai o capsula ;) alea erau smecherii adevarate, trebuia doar sa ai o cutie de 20 de capsule si erai "tatic" - ma punea tata mereu sa iau capsule inainte de cate un chef si bombaneam de mama focului...

Sifon de-ala de sticla avea mamaie, si faceam sirop cu el. Ehhh...

Element urban cult: sifonul - intre istorie si prezent
icee
#3 -

de vanzare

am iO sifoane vechi de sticla, cu plasa sau fara. si de alminiu cu capsula de codoi. cine doreste sa dea un comentariu pe blog cu un mail ;)

Element urban cult: sifonul - intre istorie si prezent
hairfire
#4 -

ce vorbesti

despre ce apa minerala imbuteliata zici sa fie de 10 ori mai scumpa decat sifonul?? ai la 1 leu sticla de harghita prietene..

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera