Dristor - epopeea unui cartier

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Trezirea de dimineata. Tramvaiul intarzie. Pe Dudesti se lucreaza. Kebaburi aburinde. In fata la Mihai Bravu s-au strans liceenii cu suvite decolorate.

Oamenii

Acesta este cartierul Dristor. Un cazan de activitate stradala, imprejumuit de blocuri neimpresionate. In cartierul semi-periferic, etern aglomerat, traiesc cateva mii de suflete, probabil mai mult de jumatate din populatia intreaga a zonei Balta Alba (200.000 de locuitori). Majoritatea sunt familii, cu unul sau doi copii, copii care merg la scolile 88 sau 59, liceele Mihai Bravu sau Alexandru Ioan Cuza. Parinti care lucreaza in centru si isi fac cumparaturile la magazinul La Fourmi.

7
Bulevardul Camil Ressu


5
Centrul Dristorului

6

Unde e Dristor-ul

Cartierul face parte din Sectorul 3, si ca atare il are ca primar pe domnul Liviu Negoita. In ultimii ani acesta a demolat o mare parte din chioscurile existente in Dristor, pentru a construi diferite parculete si amenajari recreative. Cine a scapat, ori a fost norocos, ori a stiut pe cine sa plateasca. Noi mizam pe a doua varianta.

Dristor se afla intre Unirii si Salajan. Cele mai importante artere de circulatie din aceasta zona sunt Bulevardele Camil Ressu, Ramnicu Sarat, Soseaua Mihai Bravu si Calea Dudesti. Indiferent unde esti in Capitala, daca te afli in apropierea unei statii de metrou, poti ajunge foarte usor in cartier, coborand la statia care-i poarta numele. Dristor este un cartier rezidential prin excelenta. Nu exista industrie. Nu exista zone comerciale extinse. Exista blocuri si iar blocuri. Galaxii in care se invart planetele-apartamente, cu povestile si farmecul lor paternal. Aceste constructii emblema pentru Dristor, in tonurile lor de gri, maro si bej, sunt destul de recente.

Un pic de istorie a locului

Povestea lui Dristor se intinde in trecut, incepand in secoul XIX, cand strada care astazi se numea Dristorului se chema Gura Lupului. In perioada interbelica, prin zona trecea un drum care ajungea in orasul Dristor, oras bulgaresc. Lucrurile aceastea le-am mai discutat noi odata. Dupa al doilea razboi mondial, strada Dristorului ajunsese sa se intinda pana la Bobocica, si cuprindea ceea ce noi astazi numim Ramnicu Valcea. In urma cu 50 de ani nu era nici un bloc in Dristor. In schimb erau case.

4

3
Str. Ramnicu Valcea

Case si gradini cat vedeai cu ochii, ne povestesc localnicii. Gradinile erau pline de legume, iar in zona locuiau bulgari si romani deopotriva. Cele mai mari strazi din zona erau Dristor si Tomis, care odata cu aparitia blocurile au fost ciopartite si rearanjate. "Cand a venit inspectorul la usa sa ne spuna ca trebuie sa evacuam ca se construiesc blocuri, am zis ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap. Trebuia sa primim apartamente si garsoniere cu chirie la schimb." povesteste domnul Petrescu, locuitor al cartierului Dristor.

"Abia asteptam sa plecam... era greu. Nu aveam canalizare. Nu aveam electricitate. Toaleta o tineam afara. Abia asteptam sa ne mutam la garsoniera sau la apartament. Era si ceva frumos pe atunci. Oameni mai apropiati. Aer mai curat. Noi nu am constientizat pana cand am implinit 18-19 ani ca de fapt traim prost. Pana atunci, noi credeam ca asa trebuie sa fie. Asa trebuie sa traim".

De la case la blocuri

Locuitorii zonei au fost martorii la transformarea casutelor in blocuri de apartamente, si a gradinilor de legume in locuri de parcare. Blocurile si-au inceput cucerirea de la nord spre sud, incepand cu zona din jurul pietei Ramnicu Sarat, inspre Bobocica si in directia centrului. S-au construit blocuri de patru si opt etaje. In 1983 s-a adaugat si strada Ramnicu Sarat, asa cum o cunoastem astazi.

2

1

Astazi cartierul Dristor are ca limite Piata Ramnicu Sarat, Soseaua Mihai Bravu si strada Baba Novac. In acest perimetru se lucreaza, se invata, se viseaza, se traieste. In urmatoarele saptamani vom incerca sa cunoastem povestea/povestile cartierului Dristor direct de la locuitorii sai.7 comentarii

Dristor - epopeea unui cartier
Catalin
#1 -

Liviu

Liviu Negoita, nu Adrian. Nu? :)

Dristor - epopeea unui cartier
Diana
#2 -

Adrian Negoita has a nice ring to it, n'est pas?

Multumesc. ;)

Dristor - epopeea unui cartier
ann3
#3 -

...:))

da.. ft tare descrierea cartierului.. ai uitat sa mentionezi si -drogurile- care fac cunoscut acest cartier in care ..... locuiesc =)) adica partile proaste.. adevarata viata a louitorilor :D cum se fura la 3 dupamiaza pe Camil Ressu din gentile femeilor :P si etc.

Dristor - epopeea unui cartier
Smile Bam
#4 -

pentru ultimul post

Nu poti spune ca e asa grav.Traiesc in Dristor de cand m-am nascut,si-n afara de un telefon(un amarat de Alcatel :))) nu mi-a fost furat.Bine,o luasem spre liceul Decebal si m-am crezut smecher si am luat-o printre blocuri...ori stim cu totii ce e pe la Bobocica. :)) Hai mah ca e cartier tare de tot. ;) Dristor hood forever!

Dristor - epopeea unui cartier
Valentin Boeru
#5 -

Excelentă idee

Cred că dacă dorim să înţelegem de ce se petrec toate cele ce se petrec cu noi aşa cum se petrec, scuze pentru jocul de cuvite ce a rezultat, e esenţial să privim foarte atent la detaliile care ne înconjoară. Am participat la schimbările de aspect ala cartierului fiind direct implicat în activităţile legate de proiectarea şi realizarea multora din spaţiile cu destinaţie de uz public. Miniparcurile, locurile de joacă, sistematizarea spaţiilor din jurul blocurilor,a aleilor şi acceselor , etc
Multe dintre ele poartă şi amprenta mea de gândire şi de efort în ce priveşte realizarea şi tocmai de aceea consider ca pe un gest firesc de evidenţiere a efortului de transformare ce are loc continuu.
Poate nu întotdeauna aşa cum ar dori locuitorii cartierului, poate nu cum ne-am dori noi beneficiarii şi cei care trudesc pentru schimbare, dar cu efecte pe ansamblu sigur benefice. Mă întreb nu odată:
Pe noi cine ne întreabă?
Părerea noastră de cetăţeni contează?
Existăm pentru cei ce au putere de decizie şi fac toate în numele nostru?
Am şi eu o întreagă arhivă de aspecte care ar completa demersul interesant pe care l-aţi pornit şi cred că dacă şi alţii ar cupla la el ar rezulta o monografie interesantă.
Ar fi posibil să fie tratate prin efort colectiv toate zonele şi aspectele, chiar şi cele cu tentă negativă, pentru respectarea cât mai fidelă a adevărului istoric . Interesul publicului ar fi satisfăcut şi poate că atunci, sugestiile lui ar conta şi în luarea deciziilor privind schimbările din viitor.
Poate că focalizarea asupra a ce se petrece în viaţa şi pe străzile noastre ar micşora plaja de abordare în alte scopuri decât al interesului şi folosului public.

Dristor - epopeea unui cartier
Aventurierul
#6 -

Poze vechi

De 2 ani ma lupt sa reconstitui vechea infatisare a strazii Dristor, dinaintea demolarii din 1986, dar n-am gasit absolut nici o fotografie, din nici o sursa. Are cineva idee unde se pot gasi aceste imagini? Este vorba de segmentul cuprins intre strazile Negoiu si Theodor Sperantia.

Dristor - epopeea unui cartier
Mihai Teodorescu
#7 -

DRISTOR

#194 Dristor ,1951-1-25,am vazut lumina zilei, superb Cartier cu oameni minunati, Noi eram: baba Victoria deadu Iozu ,Magdalena ( balina) , Ion(ica arbitru football) Mariana , eu Mihai si Valerica , I stinga noastra minunata familia Anton cu deadu Stefan baba Michea Lenuta si Titi . In dreapta noastra 3 alte minunate famili : Vasile aici citez in ordine si cit mai tin minte . Baba Ronca mama lui ciciu Velicu ( cu niste ochi albastri a la Frank Sinatra) cu tata Leana sotie , si copii lor Victorita si Zarie apoi urma ciciu Nicolae cu sotia nana Roza si Petrica fiul lor ( PEPE ) urmati de ciciu Nicolae si nanu Madu cu copii lor nene Ionica si Catince in fata noastra erau : nea Banica cu tata Bitica si fetele Margareta si Angela tot in fata noastra o alta familie minunata Banciu nene Darica si nana Mandalina cu Marieta FICA lor ( Tuti ) de care recunosc ca m-am indragostit la 8-9 ani si am iubito in ascuns Eu cu familia am emigrat in America in 1985 cind Cioplea era aproape demolata de ordinari si am revenit in Tara de nenumarate ori bucurinduma mereu sa revad biserica , cimitiru si oamenii minunati ai acelui plai ! Mi- e dor de o baba Marta cum faceam o data cind eram copii , de o mingea in pietre Iarna de mers cu colindu apoi la derdelusi la Gidanac de un meci de football intre DRISTOR siTOMIS pe maidan mi- e dor de un barbut cu baietii di cartier uni mai sint printre Noi alti ne au parasit . Nicu tiganu ( ciovala) ns aduna pe la el cind Somali tata si mama nu erau acasa si mincam poker toata Ziua cu Tatoi Mihai ( gloaba) fratele Tatel mai participau Rona Fanel ,Mihaita ( gaina) Manciu ,Malita Nichi ( sobolanu) fratele Valerica ( zis Mosul )Gigel a Lu Ciomag Despre Dristorul bulgaresc pot spune ca tinea de la 16 piña la Bobocica ( a nu se confunda cu o parte diner-0 Floare o noooo e vorba de vomitat adica tradus a da la boboci , asa ca cei ce nu stiu cind pronuntati Bobocica adaugati ctciula pe litera A ) La 16 era unde se intersectia Dudesti cu Dristor .

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera