Despre mancarea chinezeasca... din China

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Si cum ti-a placut mancarea in China? a fost intrebarea pe care am primit-o cel mai des dupa ce am fost in vacanta pe meleagurile Chitai-ului.

Nu teribil, venea si raspunsul invariabil. Lucrul m-a surprins si pe mine, pentru ca imi place mancarea chinezeasca... din Bucuresti.

Mancarea chinezeasca din China insa e considerabil diferita. In primul rand ca o tara atat de mare are incredibil de multe regiuni si implicit stiluri de gatit:
- bucataria de vest (Sichuan) e iute si adesea afumata,
- bucataria mandarina, de nord (Beijing), e mai grea si mai saraca in orez sau derivatiile sale (taitei),
- bucataria de est (Shanghai) e mai usoara (mult peste si fructele de mare, ca si in sud) si mai dulceaga,
- iar bucataria de sud (cantoneza) se apropie cel mai mult de ce ajunge si pe la noi, cu sosuri mai dulci, mai acrisoare sau mai iuti si cu o varietate mare de tipuri de carne prajita (unul dintre secrete fiind stilul de prajit, fara prea multe grasimi, care face mancarea mai usoara decat in nord, spre exemplu, unde iernile mai grele cer mancaruri mai consistente).

Mai adauga aici si variatiunile subregionale (Anhui, Hunan, alte doua traditii culinare dintre cele opt mari chinezesti), cele in functie de stilul de gatit (predomina prajirea si fierberea, cuptoarele sunt rare), cele cu galusti, cele pe baza de mici "gustari" (dim sum) sau cele tip hot pot (la care iti "gatesti" singur mancarea) si o sa ai un univers intreg culinar chinezesc.

Cand deschizi insa un meniu dintr-un restaurant din China, nu stii insa la ce sa te astepti. In primul rand trebuie sa zici mersi daca e un meniu cu poze, ceea ce ajuta partial (am mancat totusi niste jumari incredibil de indigeste si iuti pentru ca le-am confundat in fotografie cu bucatelele de pui), iar daca e un meniu in engleza, considera-te norocos.

Mancare in China Mancare in China
1 - mancare la botul calului, pe strada; 2 - elevi rontaind fructe caramelizate

Mancare in China Mancare in China
1 - piata ad hoc; 2 - atelierul de coltunasi

Cateva diferente


Lucrul care mi s-a parut destul de surprinzator la inceput (explicabil apoi tocmai prin prisma varietatii bucatariei chinezesti) a fost ca in meniuri am gasit rar atat specialitatile din restaurantele chinezesti din Romania, cat si felurile de mancare gasite in alte restaurante, chiar din China.

Supa acra-iute, spre exemplu, am gasit-o intr-un singur restaurant, unde n-am primit fiecare cate un castron, ci o supiera gigantica, in mijlocul mesei. Prin contrast, castroanele personale de supa sunt minuscule, cat sa intre vreo 4 linguri de supa. Supa in sine a fost buna, dar altfel decat orice am mancat in Romania, ca de altfel toate supele pe care le-am incercat.

Orezul a fost o alta surpriza. Il gaseam rar in meniu, oropsit, la coada, si era adus la sfarsitul mesei, dupa ce insistam serios. Explicatia sta in diferentele majore dintre culturile gastronomice. Noi intelegem orezul ca garnitura, ba chiar ca fel principal daca aruncam prin el vreun crevete si trei legume. Chinezii mananca mai intai felurile principale, (teoretic) atent preparate si combinate pentru a balansa yin-ul si yang-ul, pentru a ingloba aromele puternice, dulcele si acrul. Dupa ele, ori pentru a curata palatul, ori pentru a te satura bine de tot, se serveste, eventual, orezul.

Ne-am dezbarat greu de obiceiul de a comanda fiecare cate o supa si cate un fel principal + garnitura. Totul vine pe masa la gramada, in portii greu de consumat de o singura persoana. In China masa e la comun.

Nu exista servetele de hartie. Se prefera servetele umede de panza, in pachete sigilate.

Am gasit greu apa minerala in meniuri (soda water), in schimb in cateva locuri am primit apa fierbinte la inceputul mesei (de baut, pentru digestie).

Berea chinezeasca ne-a distrat. E lunga si slaba. Am baut Suntory si Tsingtao (3,2 sau 3,6 %) la sticle de 518 sau 620 ml. Pe cea din urma o puteti incerca si pe la restaurantele din Bucuresti (imi amintesc ca macar Harbin si Qian Bao au Tsingtao).

Mancare in China Mancare in China
fructe caramelizate pe bat, castane prajite si dulciuri chinezesti (ma hua, coca dulce, rasucita si prajita in ulei)

Ce am mancat bun in China?


Ne amuzam, la intoarcere, zicand ca cele mai bune mese le-am luat la restaurantul indian si la cel rusesc. E partial adevarat. Am mancat si bine, si rau in China. Am mancat tipari cu orez prajit (fried rice), am mancat ciocarlie, am mancat rata a la Pekin si am cochetat de la distanta cu ideea de a crantani niste scorpioni.

Am lacrimat de durere la pui cu sos si legume, aparent inofensiv, luat de la fast food si am mancat un pui kung pao / gong bao (iute, cu alune) atat de bun incat am cerut o a doua portie. Am regretat decizia, a fost imposibil sa le facem pe chelnerite sa inteleaga ca mai vrem inca o portie.

Ne-au fost foarte dragi cafenelele si patiseriile frantuzesti, de unde ne alimentam cu croissante, tartine si alte bunatati pentru micul dejun.

Mancare in China Mancare in China Mancare in China Mancare in China Mancare in China
1 - ou fiert in ceai; 2 - gheare de pui; 3 - bere Tsingtao; 4 - supa de taietei cu ceva ce semana cu spanacul si cu ou ochi; 5 - tipari cu orez


Mancare in China Mancare in China
1 - supa acra-iute si portii gigantice de orez (doua, ca am fost fraieri);
2 - mancare (origine greu de depistat) pusa la deshidratat la soare, direct pe jos.

Ce am evitat in China?


Citeam intr-un ghid de calatorie ca in China se mananca orice, indiferent daca mugeste, macane sau latra, daca zboara, daca se taraste sau daca inoata. Am constatat, nu atat in restaurante, cat in piete, pe strada si in supermarketuri, ca asa este. Printre multele lucruri pe care nu le-am mancat (printre altele si pentru ca e greu sa afli ce sunt, daca nu esti vorbitor de orice fel de chineza), s-au aflat:

- Century eggs, oua "vechi de o suta de ani", in realitate doar de cateva luni, timp in care sunt marinate intr-un amestec de sare, calcar, coji de orez, cenusa si argila.
- oua fierte in ceai, care capata o culoare maronie deloc apetisanta.
- gheare de pui; se vand peste tot ca snacks, ori pe strada, prajte si calde, ori la supermarket, intr-o tipla pe spatele careia statea scris, iarasi, deloc apetisant, "irradiated food".
- broaste; n-avem nimic impotriva unui copan pane de pui de balta, dar cand am privit in ochii tristi si ficsi broscarimea din bazinul de la supermarket, nu ne-am mai convins sa le mancam.
- mancarea de pe strada. Desi chinezii mananca oricand, orice, de oriunde, n-am avut atata tarie de caracter (si stomac) cat sa mancam la orice gaura in zid, cu plita si bucatar - era murdar cam peste tot, iar mirosul de ulei incins era de ajuns sa iti taie tot cheful de mancare.

In episodul urmator: cum se mananca rata a la Pekin




1 comentariu vrei sa comentezi?

Despre mancarea chinezeasca... din China
bulgarul
#1 -

snobism

Sa nu mananci street food in china.si sa mananci patiserie frantuzeasac. Asta inseamna sa fi roman! Cred ca ati ales gresit destinatia. Ar fi fost mai ok in bulgaria. Si mai sigur pt stomac!

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera