Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Hai sa ne vedem la Catelu sau la Potcoava. Cum nu stii? Acolo unde e fabrica de paine si putin mai incolo circul foamei. Se intampla ca aceste denumiri sa nu aprinda niciun beculet in harta ta de animal urban. Da, normal, pentru ca acestea sunt niste denumiri vechi din viata orasului, niste cartiere/ zone/ strazi/ care odinioara se numeau asa, dar care, intre timp, au fost botezate altfel.

Batranii satului inca folosesc denumirile vechi, facand portretul unui oras care nu mai aduce deloc cu Bucurestiului pe care il cunosti tu. Din discutiile lor, capitala, asa cum o stii tu, dispare si in locul ei apare un oras fantasmagoric cu strazi fantoma si cu niste cartiere pe care nu poti sa le localizezi sau le atribui o cu totul alta adresa. Dar nu doar batranii sunt cei care se folosesc de aceste denumiri; ajunge sa le dai parintilor tai intalnire in oras si sigur o sa aveti mici probleme de comunicare in stabilirea locului.Noi i-am intrebat pe cei mai mari si am facut o mica lista cu denumiri vechi din oras si prospaturile care au luat locul unor elemente si intitutlari bine definite in istoria orasului si in limbajul traditional al locuitorilor veterani.

Unii merg cu masina, altii cu bicicleta, unii cu RATB-ul. Culmea e ca cei care merg cu RATB-ul uneori merg cu ITB-ul, denumirea veche a regiei de transport care inainte se numea Intreprinderea de Transport Bucuresti.

Acolo unde acum e Jukebox Club, inainte a fost Becker Brau, inainte a fost Escape si inainte a fost Why Not. Spune-i cum vrei, dar mai la indemana e sa-i spui "La Turturele", asa cum se numea o fosta discoteca din exact acelasi loc. Nu degeaba si strada pe care gasim Jukebox-ul se numeste chiar Str. Turturelelor, aceasta a preluat denumirea veche de dragul nostalgiei unor vremuri in care aceasta discoteca era in voga.

Si oamenii cu ceva ani inaintea noastra erau amatori de going out, ce, credeai ca esti primul si ultimul animal urban? Astfel, numele unui restaurant a acaparat o intreaga zona, gasindu-se in vocabularul de oras mai vechi si facand referire la actuala Piata a Revolutiei. Acolo era restaurantul "La Cina", dar acea varianta veche de loc in care chiuleau studentii de la Universitate, nu varianta imbunatatita din prezent. Asadar, pentru unii, in acea zona nu exista Piata Revolutiei sau Athenee Palace ci exista doar La Cina.

Undeva la capatul tramvaiului 14, in Pantelimon, era candva cinematograful Cosmos, langa parcul cu acelasi nume. Parca predestinat, cinematograful a fost trimis in spatiu, lasand in urma fum de dubiosenie; pe locul fostei cladiri a aparut Biserica Universala, o secta care a daramat orice urma a fostului Cosmos.

Ce nu a reusit Biserica Universala sa anihileze este amintirea locuitorilor care inca isi dau intalnire La Cosmos sau vorbesc despre acel loc de parca Dumnezeul lor nu ar avea nicio putere si nu ar avea cum sa influenteze limbajul si gandirea lor.sursa foto

Si cinematograful Melodia a avut o soarta asemanatoare ca cea a fratelui de suferinta, Cosmos. Chiar daca la Melodia clocotesc acum fitele in clubul Bellagio, mult mai populara este denumirea veche decat cea a pomposului club. Bine, nu ne referim aici la clientii fideli Bellagio, ci la bucurestenii care au prins macar un film la Melodia.

Romarta Copiilor
inca este langa Casa Armatei, in viziunea multora acolo nu exista filiala unei banci sau Calea Victoriei; nu, in acel loc este chiar Romarta Copiilor, vechiul magazin cu haine si confectii pentru copii.


sursa foto

Nici Materna, acest lant de magazine cu de toate, nu a parasit orasul desi a fost inlocuit de diverse sedii ale unor societati comerciale. Materna se gasea in centru, in Pantelimon, Obor si in Drumul Taberei, dar si in alte orase precum Constanta, Baia Mare si altele. Oriunde era o Materna, urmele lasate de acest complex comercial sunt prea adanci si prea mari pentru ca locuitorii cu traditie sa nu continue sa foloseasca denumirea pentru orientarea in spatiu.

La o cautare pe Google, poti sa observi usor ca unii inca dau Materna ca punct de reper, asa cum este cazul si in anuntul de mai jos.

materna

O vizita la Tribunalul Bucuresti (nu ca ti-am dori asta, doar daca o faci in calitate de om al legii) poate fi usor confundata cu o vizita la Junior, multi bucuresteni referindu-se la acest loc sub aceasta titulatura. Desi magazinul Junior a apus si in locul lui a rasarit Tribunalul Bucuresti, in limbajul poporului el ramane tot Junior.


sursa foto

Casa Presei Libere are si ea o dublura in limbajul bucurestenilor, si anume Casa Scanteii dupa fosta denumire a acestei cladiri (pentru ca aici era sediul si tipografia ziarului Scanteia). Desi scanteile au trecut, Scanteia din limbaj inca se agata de articulatiile gurii, denumire verbalizata in comunicarea multora care fac referire la aceasta cladire gigantica.


sursa foto 2

Parcurile au pastrat si ele aerul vechi iar fostele denumiri, urme ale trecutului, rasuna odata cu ciripitul pasarelelor si cu claxoanele simpatice ale bicicletelor. In Parcul National (sau Lia Manoliu) intreaba un batran de pe o banca daca ai ajuns la destinatia corecta si o sa-ti spuna ca nu, aici e Parcul 23 August (sau Riviera daca batranul nu e chiar atat de batran si esti in partea dinspre bulevardul Basarabia a parcului).

Parcul Carol sufera si el de dubla personalitate; cand i se spune asa cum il stim si noi, cand devine o cu totul alta entitate sub numele de cod din trecut, Parcul Libertatii. Pana si Wikipedia la o cautare a Parcului Libertatii te redirectioneaza catre titulatura de rigoare, Parcul Carol.Studentii de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, adica UNATC, sigur sunt in acelasi timp si la ATF (Academia de Teatru si Film) sau, pentru cei mai in varsta, la IATC (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica)- denumirea originala a acestei institutii, folosita inca de la infiintare, din 1954. Greu va intra denumirea UNATC in limbajul bucurestenilor care au cunoscut fabrica de actori sub alte nume, asa ca e bine sa stii ca IATC=ATF=UNATC; e unul si acelasi loc sub mai multe palarii date la diferite botezuri.

Ar mai fi multe de zis despre denumiri din trecut, fantome ale limbajului care bantuie Bucurestiul si care nu dau pace orasului sa se implice intr-o relatie stabila cu noile titulaturi.

Ar mai fi fabricile de paine- in locul unde a fost o fabrica de paine poate sa se construiasca cel mai frumos muzeu/ centru/ orice, nu conteaza, el se va numi tot Fabrica de Paine in memoriam mirosului de paine calda si aburinda; ar mai fi si circurile foamei care se chinuie sa supravietuiasca sub forma unor mall-uri desi de la origini si pana acum, pentru unii, ele inca sunt niste simple circuri ale foamei.

Urmatoarea data cand esti la o masa in familie incearca sa connect the dots cu ce stii tu si cu ce stiu cei mai mari; vezi daca denumirile pe care le folosesti tu se potrivesc cu cele auzite. Daca nu, zi-ne si completam lista.
10 comentarii

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
CristinaR
#1 -

La Trei Ursuleti

Mie inca imi mai ofera familiar repere ca "La Trei Ursuleti" sau "Vulturul de Mare" ("cu pestele in gheare", dupa cum completam noi hatri ;) ).

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
danmesser
#2 -

Altele...

Piața Moghioroș, Înfrățirea-ntre popoare (actualul Masca din Buc. Noi), Așchiuță (pe Griviței, vizavi de GRIRO)...

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
persinaru
#3 -

la ciclop

* intersectia grivitei, cu titulescu, metrou basarab
* la budapesta, la dimitrof
* nume de strazi care nu greu pleaca: ana ipatescu, 1 mai, kogalniceanu

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
MrsGod
#4 -

La Ciresica

In zona Kogalniceanu..nu stiu daca in locul respectiv mai e acum ceva,dar pana acum 2-3 ani era binecunoscuta terasa La Ciresica.

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
Daniel
#5 -

Denumiri vechi

*DimitroV (nu DimitroF, azi Ferdinand)
*Magistrala (b-dul D.Cantemir)
*Predoleanu (fosta fierarie pe Mihai Bravu zona Obor)
*Cocioc (zona lacului din parcul Tineretului)
*La Lupoaica (piata Dorobanti)
*Muncii (Hurmuzachi)
*Matache-macelaru (ba Ilie Pintilie, ba Buzesti si iar Matache)

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
Rem
#6 -

Intrebare

Intrebare legata nu neaparat de denumirile vechi, ci mai degraba de a doua fotografie din articol, pentru ca e o ocazie buna sa-mi lamuresc o curiozitate.
Locuiesc foarte aproape de cartierul Cotroceni si am vazut multe asemenea desene pe ziduri, precum cel de mai sus, care mi se par foarte simpatice. Ma intreb mereu daca sunt facute de acelasi om si, daca da, de cine. Stie cineva?

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
oldies
#7 -

Comentariu nou

Printre alte denumiri ce tind sa ramana:
Casa Poporului

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
Tausance
#8 -

@rem

acelasi autor - konada - http://ada-incerc.blogspot.com. one of the best street artist.

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
Bee
#9 -

Comentariu nou

la bobocica[zona targului de masini]

Denumiri vechi din Bucuresti care nu au parasit orasul
Catalin
#10 -

Comentariu nou

apaca, la banditu (ap.patriei),IMGB, trafic greu,masina cu paine,abator etc

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera