Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De cateva saptamani demolarile incepute pe Calea Buzesti pentru a face loc viitorului bulevard Uranus s-au intins si pe strada Berzei. Metropotamul a facut o plimbare pe santier maidan si iata ce a gasit:

Piata Victoriei - strada Occidentului (la McDonalds-ul de la Buzesti)


Santierul incepe deja de la Victoriei. Pe partea dreapta a drumului trotuarul se termina brusc in niste gropi. Sarind peste alte gropi si plase, incerci sa ajungi pe partea cealalta. Acolo era trotuar, dar tocmai se turnase beton, deci nu se putea merge decat pe drum, ca la tara, cu mare atentie cum tinem coasa, sa nu decapitam motociclistii. Praf e ca la safari, il ridica si masinile si vantul, intra in ochi si scrasneste in dinti.

Strada Occidentului - Calea Grivitei


De la McDonalds si blocul Generali teoretic nu se mai circula. Acum cateva saptamani era si o bariera, acum nu mai e. Desi e practic un drum batucit direct pe pamant, inca se mai intra cu masinile, iar biciclistii se bucura de offroad. Cladirile de pe dreapta au disparut, cele de pe stanga rezista.

Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti
Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti

Strada Berzei in zona Halei Matache


Apropo de demolari, cel mai mare val de proteste l-a ridicat in ultima vreme anuntata demolare a Halei Matache. Pe modelul romanesc "uite-o, nu e", o daramam, ba o mutam, se pare ca Hala nu va fi pana la urma demolata, ci mutata, dupa cum citeam in presa chiar zilele trecute.

Hala Matache, golita, inchisa si acoperita cu grilaje, arata acum cam asa:

Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti


Strada Berzei de la Hala Matache la Piata Virgiliu (intersectia cu Stirbei Voda)


Intreaga zona e teoretic si ea inchisa traficului, dar riveranii inca mai trec cu masinile pe acolo. Strada e ocupata mai mult de utilaje de constructii si gramezi de cauciuc vechi de la sinele de tramvai.

Casele care au fost evacuate dar inca nu daramate sunt pline de gunoaie, moloz, iar de pe la subsoluri se mai taraste afara cate un locuitor temporar, biped sau patruped.

Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei
Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei
Afacerile imobiliare de-o noapte prospera inca. Relatii in fund la Jana.

Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei


Berzei in 2007:


Am gasit in arhiva noastre de fotografii si imagini de la o plimbare pe Berzei cum cativa ani. Multe dintre casele de mai jos nu mai exista deja. Unele erau tare amarate si paraginite, altele erau frumusele, chiar daca nu prea ingrijite.

Strada Berzei in 2007 Strada Berzei in 2007
Strada Berzei in 2007 Strada Berzei in 2007
Strada Berzei in 2007 Strada Berzei in 2007

Strada Berzei de la Virgiliu in jos pana la Calea Plevnei


Pe acest ultim fragment de Berzei ne-am intristat de-a binelea. Intersectia cu Stirbei Voda incepe cu o groapa imensa, si pe stanga, si pe dreapta, si cu tot asfaltul scos (lumini de strada nu mai sunt, ne intrebam cum o fi noaptea pe-acolo).

Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei
Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei

Cartierul este (era) mult mai curat decat Buzestii din care tocmai iesiseram, si in ciuda aspectului post-atac aerian, atmosfera era linistita, de cartier vechi intr-o dupa-amiaza de duminica.

De la un geam se auzea muzica, o batranica matura frunzele dintr-un balcon de fier forjat. Un domn plimba un setter saltaret printre mormanele de pamant si doua doamne incercau sa convinga o pisicuta sa se dea jos din daramaturile casei de alaturi si sa se intoarca acasa.

Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei

Pe langa case, a caror soarta nu o cunoastem, am mai dat si cu ochii de platani. Stiti, platanii batrani de pe Berzei, intre care se afla si unul ocrotit de lege.

Demolari pe Berzei Demolari pe Berzei

Nu mai avea placuta pe el (se vede in foto dreapta mai jos, varianta de vara, cu frunze, de acum 2 ani) si zau daca nu-i prevedem un viitor negru. Asa cum este acum, deja a saltat asfaltul de pe trotuar (si el ingust si ocupat de masini). Ne indoim ca arhitectii bulevardului Uranus au in plan sa ocoleasca platanii de pe Berzei si sa isi pericliteze proiectul din cauza radacinilor masive. Daca n-au ocolit casele, ce mai inseamna cativa copaci batrani?

Demolari pe Berzei Arbore ocrotit - platan
Demolari pe Berzei Arbore ocrotit - platan


In presa ultimelor luni gasim si simulari ale unor zone din viitorul bulevard, care se lauda a fi atat de lat incat ai senzatia ca-l vor trage pe camp, nu prin cartiere. De asemenea, citim si despre conflictul de interese dintre Primarie, firma care construieste bulevardul si ONG-urile care incearca sa opreasca demolarile. Cele din urma protesteaza si depun plangeri, se intarzie lucrarile, iar firma de constructie cere deja despagubiri Primariei, detalii aici.

buzesti berzei
La intersectia Berzei cu Stirbei Voda (stanga) si intersectia Berzei cu Mircea Vulcanescu (dreapta);
Sursa foto si mai multe detalii tehnice aici
; click pe poze sa le vezi mai mari.


Pareri? Sugestii? Reclamatii? Comenteaza!


Mai multe imagini de la demolarile de pe Berzei mai jos:

Si de pe strada Berzei in 2007:
5 comentarii

Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus
Xyp
#1 -

Rromanika

Inca o dovada a faptului ca suntem un popor de kkt. Decat sa ingrijim, mai bine demolam, distrugem. Si nici macar curat nu facem dupa... Orice alt comentariu e inutil.

Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus
Ashtaroth
#2 -

Trecutul e...trecut!

Multi nebuni...cum naiba sa iei apararea unor case-vagon de la 1900 toamna, cu toaleta intr-o baraca de scanduri, in fundul curtii, sau unor porcarii de "vile" burgheze, cand stii ca se vor construi imobile bine gandite, din materiale moderne?! Pai hai sa ne intoarcem la cocioabele de paianta, ca aia era acolo la 1700 , cum si-au permis aia in sec. XIX sa le demoleze si sa le inlocuiasca cu caramizi anoste?! Alea nu sunt ORIGINALE, FRATEEEEEE!!!Paianta e de baza, traiasca chirpiciul, joooos Oprescuuuuuu! :-)))))

Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus
Vlad
#3 -

prostia e...prostie!

Ashtaroth...daca ai fii iesit din tara asta vreodata ai fii observat ca in toate tarile se dezvlota trasnportul in comun..mersul pe bicicleta...si cladirile monument istoric se RENOVEAZA nu demoleaza. La noi se darama ca sa aiba ciobanu pe unde sa isi umble bolidu. Nu zice nimeni sa nu se dezvolte infrastructura. Sa darami caldiri monument istoric si sa faci o mega sosea prin centru capitalei nu este o solutie. si acele " porcarii de "vile" burgheze " sunt niste exemple de arhitectura si de bun gust si sunt niste cladiri cautate , renovate si respectate in toata lumea...

Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus
bucaresthandbookj
#4 -

halla matache

Friends of Halla Matache,

You are in a critical situation and you certainly understand it.
Your action for Halla must be only the Beginning. As architects, we want to support you and bring a complementary approach.

The project that is programmed for strada Berzei is the same approach than, that one witch made happen Boulevard Unirii. Everything that made the image of your neighbourhood will die, erased by the blocs of 15 stairs high, they will bloc all transitions you had before. Together we have to preserve it and let it alive.

Matache is a sensible point of the project under construction. But to bloc it’s brutality,
We have to react in the LAST point of your neighbourhood, that still survive, before the injury of the new road progress more.

We have to reactivate your identity and stop the process, reverse the trend, invest this place to say STOP !

Revolt you, oppose your self, consult together.

Go to strada Parcalabul Baldovin, between n°22 and n° 24, and look …

We look for a word to hearing from you,

Sophie, Nathalie et Katia.


Demolari pe Strada Berzei pentru bulevardul Uranus
bucaresthandbook
#5 -

bucarest


Amis des halles Matache,

Vous êtes dans une situation critique et vous en avez parfaitement conscience.
Votre action envers les halles ne doit être qu’un début. En tant qu’architecte, nous voulons vous soutenir et apporter une démarche complémentaire:

Le projet prévu strada Berzei suit la même démarche que le boulevard Unirii et ce qui faisait autrefois le Paysage de votre quartier disparaitra, effacé par des barres de 15 étages masquant et bloquant toute transition. Ensemble, nous devons le préserver et conserver sa manière de vivre.

Matache est un point sensible de ce projet en train de se faire.
Mais pour en bloquer la brutalité, il faut agir sur le DERNIER point subsistant de votre quartier, avant la blessure d’une nouvelle route, déjà avancée.

Nous devons réactiver votre identité et arrêter ce processus, inverser la tendance, investir ce lieu pour dire STOP!
Révoltez-vous, opposez-vous, concertez-vous.

Allez sur la strada Parcalabul Baldovin, entre le n°22 et le n°24, et regardez…

Tenez-nous au courant,

Sophie, Nathalie, Katia.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera