De ce mergem pe strada Plantelor?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"- Cum te cheamã?
- Sunt Matei Basarab, am fost rãnit la cap de cãtre Petre Poenaru, milionar, pe care regele l-a pus sã mã împuste cu pusca umplutã cu pietre de diamant cât oul de mare.
- Pentru ce?
- Pentru cã eu fiind mostenitorul lui Matei Basarab, regele se temea ca eu sã nu-i iau mostenirea.
- Ce-ai de gând sã faci când te vei face bine?
- Am sã fac botanicã, zoologie, mineralogie, gramaticã chinezeascã, evreiascã, italieneascã si sanscritã. Stiu 64 de limbi.
- Cine e Poenaru care te-a lovit?
- Un om bogat care are 48 de mosii, 48 de râuri, 48 de garduri, 48 de case, 48 de sate si care are 48 de milioane." (*)

Raspunsul la intrebarea din titlu este: ca sa ne plimbam in umbra lui Eminescu. Si nu e o figura de stil, pentru ca pe strada Plantelor, la nr. 9, s-a aflat sanatoriul (altfel spus ospiciul) doctorului Sutu, unde a murit Eminescu pe 15 iunie 1889. Fragmentul de mai sus este (pretins a fi) o conversatie pentru evaluarea sanatatii psihice a pacientului Eminescu, din 12 iunie 1889.

In locul "casei de sanatate" a ramas o placa memoriala pe un zid. Si cu asta am terminat cu atractiile turistice ale strazii Plantelor.

Nu trebuie insa sa renuntati chiar asa, de la inceputul strazii. In continuare o sa vedeti o strada cat se poate de obisnuita, fara muzee, baruri sau magazine (doar un bed&breakfast la capatul dinspre Mantuleasa), si cu cateva firme destul de anonime. Este o strada ai carei locuitori sunt mari iubitori de catei (fie asta, ori au foarte multe comori de protejat in case), dar nu sunt iubitori si de curatenia pe strada (cainii aia ar trebui dresati sa se duca singuri la toaleta, in casa, nu pe strada, ca un... caine!).

O alta pasiune a oamenilor de pe Plantelor sunt balconasele si marchizele. Si culorile tari. Si din cand in cand renovatul (probabil trebuie sa multumim firmelor mutate in casutele ca niste bomboniere pentru ca le redau viata pe dinafara).

La capatul dinspre Popa Nan te apuca instinctiv fredonatul, in timp ce te indrepti "spre Hala Traian, de la Foisor pana-n Piata Vitan"...

*sursa citata
Pe aceeasi tema:3 comentarii

De ce mergem pe strada Plantelor?
Joseph J. Neuschatz M.D.
#1 -

De ce mergem pe strada Plantelor?

Traiesc la New York dar multumesc pentru aceste "Amintiri din Copilarie." Am locuit pe Bulevardul Carol I (Republicii), langa strada Plantelor si-am mers la "Scoala de Baieti No: 1" pe strada Mantuleasa.

De ce mergem pe strada Plantelor?
Nicoleta
#2 -

Comentariu nou

Multumesc si eu. Am stat pe Popa Soare, iar prietena mea cea mai buna pe Plantelor, la cateva case departare de ospiciul unde a murit Eminescu. Tot ce stiu e ca, in spatele casei avea o curte destul de maricica si daca sapai ceva, ajungeai la o chestie de beton care suna a gol.
O zona f linistita, cel putin asa imi amintesc eu.

p.s. scoala de baieti nr 1, nu e aceeasi cu scoala generala nr 71?

De ce mergem pe strada Plantelor?
Adi
#3 -

Comentariu nou

Pe strada Plantelor trebuie mentionat si sediul Colegiului Noua Europa.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera