Cum ar schimba Metropotam pasajul Villacrosse

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Metropotamul inca mai traieste cu impresia utopica (la care nu va renunta prea usor) ca se poate face sita de matase din coada de caine a Bucurestiului. Inca spera ca va vedea odata (poate inainte de a merge in baston si clampanind dezaprobator din proteza catre tineretul sfarsitului de secol 21) Centrul Vechi curat si frumos, nu nou si lucios, ci pastrat vechi si pastrat in stare buna, cum ii vine bine unui cartier in etate.

Metropotamul nu-i arhitect, nici primar, n-are nici studii de inginer peisagist, dar e un cetatean al Bucurestiului si l-ar vedea altfel. Si de aceea viseaza.

In episodul de azi refacem Pasajul Macca-Villacrosse, un colt de Bucuresti care ne place foarte tare si ne pare rau sa-l vedem din ce in ce mai cazut in paragina. Ce-ar face metropotamul daca ar avea mana libera acolo?


1. Ciulama. De porumbel


E mai degraba o metafora, dar trebuie gasita o solutie pentru familiile de porumbei, pitoresti in felul lor, dar care produc gainat. Iar daca trecatorii isi spun ca i-a lovit norocul si pleaca cu gainatul mai departe, in schimb asfaltul gainatat ramane. Si arata foarte urat, pentru ca cei care au carciumi prin pasaj nu au si bunul obicei de a curata in fata usii lor... si de fapt nici in spatele usii, dar asta e alta poveste.

Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

Solutia ar fi plasa deasa sau tepi. Am vazut-o aplicata la mai toate monumentele din Europa de Vest. Pare inestetic, dar e de preferat sa acoperi cu o plasa subtire un monument decat sa ii vezi peretii acoperiti intr-o scursura de gainat.


2. Intrarea dinspre BNR


Pasajul Macca-Villacrosse

- interzicem accesul masinilor pana in poarta pasajului. Cu stalpi, ca soferul roman nu stie ce inseamna caroiaj galben pe asfalt.
- scoatem bannerele de plastic cu 550 de ani de Bucuresti, ca a trecut, gata. Ori punem o placa de aniversare, ori nu punem nimic.
- stergem geamurile de egiptenisme, ca-s cam kitschoase in context.
- scoatem bannerul cu Valea Regilor (ca deschiderea restaurantului a fost in 2008, informatia a expirat) si punem o placuta discreta cu "Pasajul Villacrosse".
- luminam frumos atlantii de pe lateralele intrarii.

3. Centrul pasajului


Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

- renuntam la identitatile ostentative Valea Regilor + Optica.
- transformam "Croitorie Femei" in ceva mai prietenos. Furourile de nailon din geam nu-s prea estetice. Ce-ar fi sa il punem acolo pe maitre photographe Eugen Ciocan?
- avem grija ca cele trei steaguri de deasupra cafenelei egiptene sa fie curate... daca tot trebuie sa stea acolo. Chiar, trebuie?
- scoatem Sfinxul si piramidele, spalam bine peretii de gainat si punem acolo un ecran pe care proiectam imagini sau inregistrari video cu Bucurestiul vechi.
- ne folosim de luminatorul de sticla multicolora ca sa ii dam pasajului niste efecte interesante si noaptea, cu niste reflectoare.

Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

4. Partea din dreapta a U-ului


Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

- continuam luminatorul pana la capat, in Calea Victoriei, sa facem utilizabila pe ploaie si jumatatea aceea. Incercam sa punem geamuri de aceeasi culoare.
- renovam cladirile, ca zona e cam gri.
- cosmetizam alimentara, ca arata jalnic. Sau o desfiintam de tot si facem ceva mai sic si mai ingrijit.
- scoatem mese afara, daca tot s-au intins pana acolo cafenelele.
- avem grija sa nu mai ia foc ceva.
- luam in considerare intentiile de acum vreun secol si jumatate ale Filarmonicii, care voia sa construiasca in centrul pasajului o sala de teatru. Ce-ar fi ca in loc de restaurant rustic romanesc sa avem o mica sala de spectacol in aer... aproape liber?

Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse
Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

5. Partea din stanga a U-ului


Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse
Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse
 
- interzicem amanetului si reparatiilor de bijuterii sa isi mai puna pancartele schioape in drum.
- nu mai permitem deschiderea unor magazine de tipul "sex shop" (desfiintat de curand), amanet, xerox, stampile, optica sau haine. Nu le contestam utilitatea, doar ca nu le vrem acolo.
- speculam fiecare spatiu cu potential comercial care exista acolo in virtutea inertiei si il facem cu potential cultural.
- deschidem un centru de informare turistica.
- deschidem un cinematograf de arta cu program non stop.
- deschidem o sala de lectura, un salon de jocuri (de societate, board games si altele), un lounge exclusiv pentru narghilele. O sa intrebati "unde?", si o sa va raspundem ca desi n-am intrat prea adanc in maruntaiele corpului central, acolo a fost intr-o vreme (chiar inainte de constructia pasajului) hotel, Stadt Pesht. Loc se gaseste.
- obligam pe toata lumea care are cafenea sa spele pe jos (ori asta, ori se face un efort comun si se scapa de porumbei)
- trecem cu Sanepidul prin carciumile de acolo, unele sunt insalubre.
- intram cu Sanepidul si pe usa alba cu sipci cazute din poza de mai jos, ca nu se traieste curat in spatele ei.


Pasajul Macca-Villacrosse Pasajul Macca-Villacrosse

Alte sugestii generale:


- renovam tot, reparam cercevele si inlocuim geamuri, fara sa punem termopane, ci incercand sa pastram aerul retro al locului.
- punem muzica. Cateva difuzoare cu muzica discreta. Sansonete, romante, vechituri pretioase romanesti.
- ori spalam bine pe jos si astupam gaurile, ori scoatem asfaltul si punem dale de piatra.
- punem flori la geamuri. Muscate curgatoare, ieftine si relativ usor de intretinut.
- punem din loc in loc cate o notita cu un pic de istorie. Nu o punem pe toata la un loc, ca nu sta nimeni sa citeasca romane.
- ne hotaram asupra numelui. (Macca-)Villacrosse (2c, 2l, 2s) e varianta cea mai potrivita, dat fiind ca se leaga de numele arhitectului Xavier Villacrosse (catalan de origine), proprietar (prin alianta) al terenului si hanului denumit ulterior Villacrosse, si de Mihalache Macca, numele cumnatului arhitectului Felix Xenopol, care a realizat pasajul.
- rezolvam si problema cladirii cu portic de la fatada (Calea Victoriei 22), care se descompune intr-o dulce paragina.

Cine mai are vreo idee buna pentru refacerea pasajului Villacrosse? Hai, spuneti, nu ne costa sa visam frumos.
4 comentarii

Cum ar schimba Metropotam pasajul Villacrosse
Dan
#1 -

Firele

Ingropam toate firele in niste canale "vizitabile", ca sa nu spargem prea des asfaltul.

Cum ar schimba Metropotam pasajul Villacrosse
Razvan Pascu
#2 -

Bun simt

Sunt niste sugestii de super mult bun simt, care ar trebui aplicate mai peste tot in Bucuresti. Daca omul nu intelege, ar trebui fortat sa inteleaga. Sper ca acum, cu noua legatura pe care ati deschis-o intre Metropotam si primarul Oprescu, sa ne alegem si noi, bucurestenii, cu ceva....adica primarul sa inteleaga si sa accepte astfel de sfaturi de bun simt.

Cum ar schimba Metropotam pasajul Villacrosse
Irina
#3 -

Ar fi frumos...

Ar fi frumos daca ar fi adevarat. Din pacate, legatura dintre noi si Oprescu nu exista. Daca reusim sa ne bagam sub pielea primarului, mai mult ca sigur vom transmite doleantele bucurestenilor mai departe si vom face impreuna lucruri mari si frumoase :-)

http://metropotam.ro/La-zi/2010/04/art5004793269-Metropotam-consilierul-lui-Sorin-Oprescu/

Cum ar schimba Metropotam pasajul Villacrosse
Traian
#4 -

Numai Adevaratul Propietar poate lua fonduri Europene

Pentru a se realiza ceva cu adevarat sunt necesare fonduri Europene pentru restaurare ,,,Ele se acorda Propietarilor """
Nu se acorda celor de azi care nu pot dovedi acest lucru .
Pentru ca acest pasaj de dimensiuni mai mici sa semene cu cel de la Milano trebuie sa judece cu celeritate acesti consilieri ,nu sa lase sa fiie numit culmea si alt arhitect decat cel adevarat numai ca este Roman.Arhitectul este cel scris sus pe coltul cladiri din Str Caranda cu Lipscani.Circula eronat informatii cu nume si Personalitati care nu -si au locul in Centrul Vechi al Bucurestiului,parca sunt intentionat lasate sa circule ,,De parca Romani au raie si sau nascut prosti "Nu este adevarat persoane rau intentionate cum a fost Mihai Roller,au falsificat istoria si persoanele care au construit ce au construit pe bani lor ,asa cum au vazut si ei prin lumea prin care a umblat la acea vreme.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera