Cum ar schimba metropotamul blocurile ANL din Baicului (privind trist Lacul Fundeni)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acest articol face referire la zona Baicului – aria delimitata de strazile: Plt. Ion Nita; Ceptura; Ziduri intre Vii; Dna Ghica; Baicului.


Zona Baicului – cunoscuta pentru unii si sub denumirea de „Baicului City” – este o zona despre care, la o privire mai atenta, am putea spunea ca se incadreaza perfect in peisajul lacustru fundenesc. Ba chiar ne putem pune intrebarea daca: blocurile (mai exact Blocurile ANL), si in special casele „ascunse” dupa blocuri, au vedere la balti sau baltile au vedere la blocuri? Imaginea este degradanta, dar depinde si din ce unghi „degradantul” s-ar transforma in „artistic” si ar fi prilej de inspiratie pentru fotografii.

elena serpoi elena serpoi elena serpoi

Metaforic putem numi aceasta zona „Lake City Baicului” si poate cu putina publicitate si cateva „retusuri” la priveliste, „Lake City Baicului” ar putea deveni o zona fabuloasa, caci resurse exista.

Sa vedem mai exact de ce viata in zona Baicului se afla intr-un stadiu continuu de degradare:

Pe scurt: Zona Baicului acopera o suprafata totala de aproximativ 100 ha si este situata in partea centrala a sectorului 2 din municipiul Bucuresti, in imediata vecinatate a Garii Obor si a fostei zone industriale Electronica. Mai multe informatii despre aceasta zona gasiti in Planul integrat de dezvoltare urbana pentru zona Baicului Decembrie 2008, intocmit de Consiliul Sectorului 2. Problema e ca ori acest plan a ajuns uitat intr-un anticariat, ori e prea multa poliloghie pentru a fi pus in aplicare (ca doar e o vorba: teorie e usor de scris, dar practica ne ustura pe toti!). Partea buna este ca cineva si-a pus problema imbunatatirii acestei zone. Acesta ar fi putut sa fie un inceput, doar ca momentan se pare ca totul a ramas la nivelul de „inceputul sfarsitului”.

In acest plan apar detalii referitoare la soseaua de legatura dintre strada Doamna Ghica si Piata Delfinului (denumire oficiala „Strapungerea str. Doamna Ghica - bd. Chisinau, cu pasaj denivelat superior peste calea ferata Bucuresti Obor-Constanta”), astfel:

in partea nordica, zona Baicului este strabatuta de la un cap la altul de strada Doamna Ghica. Construcţia noului pasaj va face legatura intre Doamna Ghica si intersectia Bd. Chisinau cu Soseaua Pantelimon. Aceasta va fi o ruta de tranzit vitala pentru zona de nordest a Municipiului Bucuresti.

elena serpoi elena serpoi
elena serpoi elena serpoi

Conform planului in cauza, pasajul Baicului-Soseaua Pantelimon a fost aprobat la 21.12.2006, si uitat (ce-i drept au trecut ceva ani de atunci) Sa fie vorba despre un proiect „mort”? Sa fim optimisti, poate este una dintre rezolutiile Consiliului Sectorului 2 pentru anul 2011.

Soseaua consta practic intr-o prelungire a strazii Doamna Ghica, continuata cu un pod peste calea ferata ce iese din Gara Obor, urmand sa se opreasca in spatele Pietei Delfinului. Soseaua este partial terminata (prelungirea strazii Doamna Ghica pana la pod). Pe marginea soselei au fost montati stalpi de iluminat, exista si un scuar pe care deja au inceput sa creasca buruieni. Soseaua are „multiple utilitati”, fiind folosita de catre locuitorii din zona, fie pentru parcarea masinilor – la nimereala, fie pentru „raliuri” (cu derapaje necontrolate), fie pentru un mic gratar de weekend acompaniat de Guta. Momentan circulatia este permisa, iar accesul spre blocurile ANL se poate face dinspre strada Doamna Ghica (aviz taximetristilor).

Ce ar trebui schimbat


Masura 1:

Uploadarea Planului de construire a pasajului Doamna Ghica-Delfinului; finalizarea soselei. Aceasta ar fi principala „buba” a zonei in discutie (cea din vecinatatea Lacului Fundeni).

elena serpoi elena serpoi elena serpoi

La o privire mai atenta se pare insa ca lucrurile stau si mai trist decat ne putem imagina. Zona din imediata vecinatate a Lacului Fundeni este o zona populata de baracile rromilor, cu strazi neasfaltate, cu foarte multi caini si cu un grad ridicar de poluare – poluare favorizata de cantitatea deseurilor depozitate in zona.

Masura 2:

Asfaltarea strazilor din vecinatatea Lacului Fundeni (inainte ca acestea sa devina una cu lacul). In imediata vecinatate a blocurilor ANL, alaturi de soseaua „proaspat” finalizata, accesul spre lac se face pe niste stradute laturalnice si pline de noroi deoarece sunt neasfaltate!

elena serpoi elena serpoi elena serpoi
elena serpoi elena serpoi elena serpoi

Masura 3:

Desfiintarea locuintelor/ baracilor cu aspect improvizat, stil „corturi”, si a adaposturilor pentru caini!

elena serpoi elena serpoi
elena serpoi elena serpoi

Masura 4:

Dezinfectarea zonei/ reducerea poluarii/ gestionarea eficienta a deseurilor. Zona adusa in discutie este o zona cu un grad ridicat de poluare datorita lipsei de vegetatie si a depozitarii deseurilor „pe unde se nimereste”.. sa nu uitam ca in trecut, pe actualul loc al blocurilor ANL se afla o mare groapa de gunoi. Se pare ca vechiurile obiceiuri sunt pastrate, deseuri existand peste tot, pe unde vrei si nu vrei, chiar daca in niste gropi mai mici de gunoi.

elena serpoi elena serpoi elena serpoi

Masura 5:

Igienizarea Lacului Fundeni si amenajarea acestuia. Referitor la posibilitatile de amenajare a Lacului Fundeni ar putea fi luate in considerare: construirea unei telegondole (ideea expusa intr-un reportaj de catre Consiliul Sectorului 2); amenajarea unui debarcader si dezvoltarea agrementului pe Lacul Fundeni – plimbari cu barci/ salupe; plimbari cu vaporasul; hidrobiciclete; turul Lacului Fundeni.

elena serpoi elena serpoi

Masura 6:

Amenajarea unor cai de acces la Peninsula de pe Lacul Fundeni (peninsula pe care se afla Cartierul Ostrov apartinand sectorului 2).
 
elena serpoi
elena serpoi elena serpoi elena serpoi

Update: exista si o pagina de Facebook pentru blocurile ANL din Fundeni.Fotoreportaj de Elena Serpoi.

Elena este o cititoare a metropotamului, mai ales a sectiunii Povesti urbane, si a vrut sa contribuie cu o poveste a cartierului unde locuieste, cartier de care nu prea au grija primarii... si nici locuitorii sai. Ii multumim inca o data pentru reportaj si speram sa apara curcubeul si in Baicului cat de curand.Daca vrei sa spui si tu o poveste a cartierului in care locuiesti, da-ne un e-mail si ti-o putem publica
.

 3 comentarii

Cum ar schimba metropotamul blocurile ANL din Baicului (privind trist Lacul Fundeni)
alu
#1 -

Masuri

Interesante si zona si masurile. Recunosc ca nu am mai fost de multicel prin zona respectiva asa ca pozele voastre sunt singura mea legatura may up-2-date.
Masurile sunt bune doar ca as mai adauga cate ceva:

- o analiza de trafic pe 2010 sa vedem care sunt necesitatile pentru zona respectiva, si daca pasajul in forma initiala este in continuare necesar.
- inainte de a asfalta strazile sa se studieze racordurile de instalatii din zona, pentru a evita momentele 'Dumb and Dumber', in care dupa ce asfaltezi spargi ca sa tragi apa.
- in momentul cand darami locuinte provizorii trebuie sa asiguri si solutii de relocare a celor care locuiesc in ele, indiferent de cine sunt si cum au ajuns acolo, pentru ca suspectez ca nu stau acolo de placere.
- la caini nu ma bag, pentru ca o sa zica lumea ca nu am o problema cu animalele :).

Other than that... keep it up!

Cum ar schimba metropotamul blocurile ANL din Baicului (privind trist Lacul Fundeni)
Xyp
#2 -

Pai...

Ce misto, Rromanika secolului 21... Ca de obicei, mai ales pe net, sfaturi si sugestii are toata lumea. La capitolul practica stam vai de noi...

Cum ar schimba metropotamul blocurile ANL din Baicului (privind trist Lacul Fundeni)
Elle
#3 -

Comentariu nou

Nu sunt neaparat sfaturi si sugestii. este o mica incercare de a face ceva. poti sa fii sigur/a ca daca ar exista macar 10 cu initiativa, ar fi un prim pas spre schimbare. Dar lumea se complace si sta "privitor la centru"...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera