Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dintre toate locurile pe care le-ar schimba Metropotamul, lacul Vacaresti e cel mai usor de abordat, pentru ca de fapt acolo nu exista nimic. Sub numele de "lac" zace o suprafata enorma (peste 180 ha) de teren malos, balti si smarcuri, delimitate de malurile de beton a ceea ce ar fi trebuit sa fie un mare complex sportiv.

Frate nenascut al Casei Poporului, lacul Vacaresti a dus la demolarea unui mic cartier, ai carui locatari au fost expropriati pe la mijlocul anilor '80, cand Ceausescu era in verva constructiilor megalomane, iar terenul se mai afla si azi in diverse litigii. Nu atat pentru redarea terenurilor fostilor proprietari, cat din cauza scandalului imobiliar legat de teren (gasiti pe vacaresti.ro o mica istorie a articolelor din presa ultimilor ani legate de acest subiect).

Unde e lacul Vacaresti?


Lacul Vacaresti se intinde intre Vitan si Berceni, de la Mihai Bravu la Autovit si in jos spre Piata Sudului. In coltul sau de sud vest se afla Sun Plaza (pe locul fostei Manastiri Vacaresti). In coltul de nord vest se inalta, razand in soare argintii, blocurile zonei rezidentiale Asmita Gardens, cu partea de jos inca nefinisata, cu gard de plasa (carpit cu sarma) in locul unor spatii verzi, cu 2-3 semne de viata prin cateva balcoane batute crancen de vant.

harta
harta via wikimapia


Cum arata azi lacul Vacaresti?


panorama
click pe poza sa o vezi mai mare; stanga, departe - Asmita Gardens; dreapta, departe - Rin Grand Hotel

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Asmita Gardens, cu o priveliste deloc de invidiat asupra gropii de gunoi si baltilor de pe fundul lacului.

Peisajul dezolant, atat al pustiului, cat si al blocurilor partial locuite, ne-a adus in minte pe de o parte comunitatea salbaticita din High Rise, pe de alta de cladirile parasite bantuite de squatteri androizi si umani din Do Androids Dream of Electric Sheep. Nu stim voi ce parere aveti, dar noi n-am prea locui acolo.

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Ca pe tarla, se ard "ogoarele" pentru lucrarile de primavara.

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti

Locul e jumatate balta, jumatate maidan. In zona nordica, dinspre Dambovita, e o idee mai curat, sunt multe balti cu vegetatia aferenta si foarte multe pasari. De altfel am citit pe alocuri pe internet ca acolo e de asemenea raiul braconierilor, care vin sa prinda sticleti, scatii si alte pasarele (stanga jos - o ceata de cotofene).

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
spre targul Autovit incepe sa se apara si mana omului, care a pus si ea piciorul pe unde a putut

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
dreapta: frumoasa arhitectura a Rin Grand Hotel, un alt loc unde trebuie ca e atat de frumos de locuit...

Rin Grand Hotel, o constructie oribila si la fel de megalomana ca si proiectul mort in fasa al lacului Vacaresti, a fost pentru scurta vreme cel mai mare hotel din Europa (peste 1400 de camere). Toamna trecuta, de prea multa bunastare, hotelul fratilor Negoita a scos la inchiriere jumatate din numarul de camere si apartamente, cu scopul de a fi transformate in locuinte. Mai multe detalii aici.

La o aruncatura de maciuca de Rin incepe si "cartierul" de tigani, care locuiesc claie peste gramada, cu catel, cu puradel, in cotete din cartoane si bidoane:

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti

"Faleza", destul de curata pana acolo, devine mult mai putin practicabila, plina de gunoaie si brazde de pamant, survolata de ciori si napadita de caini maidanezi (care de altfel au reusit sa ne taie convingator calea si sa ne intoarca din drum).

Le multumim pe aceasta cale locuitorilor din Berceni, ale caror curti dau inspre lac, pentru gramezile de gunoaie (atat menajere, cat si resturi de la constructii) care se scurg pe malurile de beton ale lacului. Si ciorile le multumesc. Si tiganii. Si le vor multumi si biologii in curand, deoarece cainii care bantuie pe acolo incep sa aduca a sacali.

Si ne-am intrebat, REBU nu stie oare sa ajunga si in Berceni? Oamenii aia au o problema serioasa cu salubrizarea. Sanatate buna, le uram noi, si sa nu traga prea mult aer in piept.

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
ciori papand in zbor pateu (stanga) si crabi (dreapta)

Lacul Vacaresti Lacul Vacaresti
Lacul Vacaresti Lacul VacarestiCe s-ar putea face cu lacul Vacaresti?


Daca nu ar trage toata lumea de teren ca de o bucata de ciolan si daca situatia lui juridica nu ar fi atat de ingrozitor de complicata, fara sperante de descalcire a dosarelor in viitorul apropiat, ideile ar curge (spre deosebire de fonduri, evident...).

1. Daca tot a vrut Ceausescu sa faca "palat sportiv", lac si complex nautic, hai sa terminam cumva treaba. Tragem si faleza pentru plimbare (vreo 5km), facem pontoane pentru barci si vaporase, sa poti traversa lacul. Facem si o insulita pentru pasarile care locuiesc linistite acolo de vreo doua decenii.

2. Hai sa facem un parc pe tema deltei. Terenul e malos si vegetatia e de balta - pastram stufarisul si matasea broastei, incercam sa nu deranjam pescarusii, scatiii, sticletii si scaietii si facem un parc tematic: mica delta de la Dambovita, cu trasee, locuri de privit pasarelele cu binoclul, pontoane si poteci de lemn, ca o rezervatie artificiala. O pazim ca pe ochii din cap sa nu o distruga concetateanul binevoitor si o vindem turistic ca atare. (Ca tot avem Rin-ul aproape, sic!)

3. A treia solutie nu e deloc ecologica. Cum ne pravaleam pe malurile inclinate ale lacului spre fundul lui, ne-a trecut prin cap ca acolo ar putea sa fie o foarte faina, lunga si inclinata pista pentru curse cu masini. O sa spuneti ca asta ii trebuie chelului, motodrom in Bucuresti, dar e o idee (utopica) precum oricare alta. Circumferinta lacului bate spre 5km, spatiu pentru tribune ar fi, iar in mijloc ar putea fi construite tot felul de amenajari sportive pentru public (poate chiar o zona tip parc de distractii - e un fix de care n-o sa scapam pana nu o sa vedem un roller coaster decent in Bucuresti).

Ne gandeam chiar, uitandu-ne la urmele lasate prin noroi de niste obiecte neidentificate cu patru roti, ce distractiv ar fi sa poti organiza acolo concursuri de off road si enduro cu masini de teren si motociclete. Poate chiar o editie speciala, locala, de monster trucks... cu Rabe, Roman Dieseluri... si Dacii tunate.

Cine mai are vreo idee megalomana si creata despre ce s-ar putea face pe lacul Vacaresti?


11 comentarii

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
pagubita
#1 -

lac vacaresti

Concesionarul terenului este debitorului SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA, cu suma de 17.689.860 lei, din care 8.844.930 lei reprezintă debit principal, iar 8.844.930 lei penalităţi de întârziere. Si Statul Roman se judeca inca pentru recuperarea banilor de peste 5 ani

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
pagubita
#2 -

Comentariu nou

Dosar 28865/3/2008 DIRECŢIA GENERALĂ DE IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 4 - Creditor
2. SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA CU SEDIUL ALES - Debitor
3. STEFY IPURL - Lichidator
Înregistrat în data de: 29 Iulie 2008
Daca Concesionarul terenului ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA, se judeca cu Statul de peste 4 ani atunci proprietarii de drept ai terenurilor din fostul Lac Vacaresti care se tot roaga ba la Dumnezeu ba la sfintii din institutiile statului si care se judeca de peste 18 ani ce sa mai faca Unde sa mearga pentru recuperarea proprietatilor? Iar acestei firme care are de platit Statului suma de 17.689.860 lei, din care 8.844.930 lei reprezintă debit principal, iar 8.844.930 lei penalităţi de întârziere - nu poate nimeni sa-i faca nimic

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
x
#3 -

Comentariu nou

finalizarea ca lac am impresia ca e problematica. sistemul de alimentare cu apa nu a fost finalizat si din cate stiu atunci cand a fost umplut (prima si ultima oara) apa s-a infiltrat in subsolurile cladirilor invecinate. dupa umila mea parere acolo ar fi bun un parc. impreuna cu tineretului, carol, izvor, cismigiu, herastrau ar forma o coloana vertebrala de verdeata intr-un cadavru de oras

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
x
#4 -

Comentariu nou

...dar asta dupa ce situatia pagubitilor ar fi rezolvata, bineinteles

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
lux
#5 -

vakreshti

Am o parere pe care multi prieteni o aproba.De ce nu sa se faca un Business District acolo?Spatiul este relativ aproape de centru si este inconjurat de Calea Vacaresti(parte din artera N-S),ai acces rapid spre centru si chiar spre A2-cu o legatura creata usor de administratie(Splaiul Unirii)Exista metrou la piata Sudului,zone de shopping in Berceni cate vrei,exsita un mare hotel in apropiere,si deja Asmita a deschis calea high-riseurilor acolo.Accesul de asemenea la inelul principal si la cel median(care cand va fi completat intre berceni si zona de est va trece chiar pe langa).De asemenea se va construi un aeroport in sudul orasului,eventual canalul dunare-bucuresti.Exista parcuri in apropiere(Tineretului) si e aproape de multe cartiere muncitoresti (Berceni,Dristor,Titan,Vitanu).Bineinteles ar trebui un proiect fantastic si o implicare la cel mai inalt nivel din partea politicului.Un astfel de Buinesss District ar decongestiona nordul,si ar ajuta enorm la dezvoltarea sudului( cu care se tot lauda oprescu ca o va face).

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
Vecina
#6 -

Hmmm pagubitii ....

Din cate stiu eu, in blocul de pe calea Vacaresti unde locuiesc am foarte multi vecini dintre cei despagubiti cu un apartament la bloc - de cate 2 si 4 camere, dupa ce li s-au luat terenurile si casele de pe partea cealalta a caii Vacaresti. Eu imi aduc aminte prin 1980 cand m-am mutat acolo, ca era destul de frumos-salbatic in zona, obisnuiam sa ma plimb cu sotul si bicicletele prin zona devenita pustie, si sa o luam incolo spre sud... Ma intreb ce despagubire se mai asteapta fostii evacuati, de vreme ce au primit apartamentele ? Mama mea, refugiata din calea rusilor din Basarabia, ai carei parinti au lasat in urma doua case si un magazin alimentar (stiu, chiaburii :) ) nici in ziua de azi nu i s-a platit despagubirea promisa de statul roman. Si lor nu li s-a dat nici o casa cu chirie macar, fiecare si-a gasit ce a putut si a supravietuit asa ...

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
Vecina
#7 -

Dar sa revenim la lac

Cred ca ideea cu centrul comercial-business nu e rea, doar sa ne gandim si ce business. Tre' sa recunoastem ca dupa un boom, afacerile din intreaga lume se retrag, si multa lume devine mai prudenta. Acu' daca tot s-a construit cel mai mare hotel din Europa (ce-o fi fost in capul alora, nu stiu), ar putea fi folosit o parte ca hotel si o parte sa fie transformat in complex rezidential cu camerele mobilate, care sa fie inchiriat oamenilor de afaceri care-si permit.

O parte a terenului pentru o mare sala de sedinte cu posibilitati multiple (mai multe sali de sedinta sau transformate intr-una mare sau doua mai mici). Parcul sa fie amenajat, si de ce nu, un soi de mic lac artificial si nu sa turnam apa intr-o groapa ca nu merge - sa nu uitam ca avem Dambovita aproape si panza freatica e in verva mare !

Si de ce nu, mai multe becuri si mai multa politie in zona nu ar strica. Cat despre complexul rezidential, numai asa ar putea fi reabilitat. Altfel e pacat de investitie ...........
Ah, pentru boborul din zona si nu numai un restaurant cu terasa ar fi excelent, eventual din doua parti, o parte pentru boborul localnic, o parte pentru meetingurile din sala speciala, ca sa nu se amestece cu unii needucati care din pacate ne polueaza nu numai atmosferic ...
Succes !

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
eric
#8 -

vacaresti

Cred ca cel mai corect lucru ar fi sa se reconstruiasca Manastirea Vacaresti.
Existand totusi lacul, s-ar putea creea o insula, pe care s-ar putea reconstrui manastirea; astfel salvand si ecosistemul dar si restaurand istoria !

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
Adrian  Petrache
#9 -

Comentariu nou

Mi se pare groaznic ce se intampla in tara asta... pe de o parte avem oameni bogati si corupti la putere iar pe cealalta oameni saraci ce se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta. Eu cred ca locuri cu potential turistic cum este Vacaresti sunt peste tot in Romania, problema este ca nimeni nu vrea sa lase ceva in urma, pentru nepoti. Nu stiu... sa investeasca, sa ajute oamenii cu probleme... asta este, politicienii nostri iubesc sa se inmoaie in lux si sa lancezeasca acolo.

In ceea ce priveste postarea, bravo!

Adi de la horeca.

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
vacaresti
#10 -

vacaresti boala grea -

Desi instantele de judecata au recunostut dreptul de proprietate , prin sentinte definitive si irevocabile, sunt Titluri de proprietate , P.V. de punere in posesie, pentru restituirea terenurilor, proprietarii plastesc impozitul pe teren la zi, sunt intabulati in Cartea funciara, au numar cadastral, numar postal – cu toate astea proprietarii nu pot sa-si exercite prerogrativele dreptului de proprietate! Mai nou statul roman prin administratorul terenului, MM, concepe alte incalcari ale dreptuluide proprietate, Este evident ca astfel de planuri si demersuri ( arie protejata, parc natural, groapa de gunoi, nu fac decat sa perpetueze incalcarea dreptului de proprietate prin permanetizarea ocuparii terenului
Statul Roman sa cumpere terenul la valoarea de circulatie pe care terenul respectiv ar fi avut-o daca lucrarea existenta asupra sa nu ar fi efectuata! Prin Constitutia Romaniei,Statul Roman stabileste ca: - proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege ; - nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica , cu dreapta si prealabila despagubire.Dreptul de proprietate este principalul drept real şi de fapt ocupă locul central în cartea a doua „Drepturile reale”. Dreptul de proprietate de proprietate mai este considerat ca fiind cel mai complet drept real, fiindcă întruneşte în mâinile proprietarului toate atributele acestui drept şi anume dreptul de posesiune, dreptul de folosinţă şi dreptul de dispoziţie.
Atribut al dreptului de proprietate, consta in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul i obtinute din utilizarea lui. Ce a facut regimul comunist in frunte cu Ceausescu se numeste Nationalizare. Ce a facut regimul democrat in frunte cu toate guvernele de la revolutie pana la azi se numeste - nerespectarea dretului de proprietate - si ce vor ce vrea sa faca guvernul si ONG-urile cred daca consultati un avocat - va numi INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII

Cum ar schimba Metropotamul lacul Vacaresti
restitutio.ro
#11 -

guvernanti parsivi ce exploateaza ipocrit dragostea ptr natura a publicului impotriva proprietarilor de drept

sunteti ori naivi ori niste oportunisti sadea, fara principii si credinta, la fel ca gloata ce a slujit regimul communist sub Ceausescu. Rusine si Simonei Cretu, consiliera PDL (selectata acum 2 ani de Udrea si Turcescu ptr CGMB) care la finalul ECOproiectului ei ptr. Vacaresti, spunea "fostii proprietari sa renunte la pretentiile asupra terenurilor detinute" ca deh , asa o fi invatat-o mentora Elena Udrea-traficanta sefa cu drepturi litigioase sub guvernul Boc!!
Voi chiar credeti abureala asta impachetata ECOipocrit si servita acum de PSDisti Rovana si Ponta, care au preluat stacheta jafului pe proprietatile oamenilor neputionciosi de la PDListi?! In primul rand hai sa nu mai aberam precum toti novici, ptr ca acolo NU SUNT N-specii RARE, ca sa justifice confiscarea acestor terenuri ptr a fi incadrata ca arie protejata (si asta nu o spun eu ci expertii din domeniu). Orice expertiza ceruta in instanta de un fost proprietari batjocorit de tandemul de hoti Plumb-Ponta, ai va da in final castig de cauza. In al doilea rand cum de va poate trece prin cap sa incepeti ceva PE TERENUL UNOR OAMENI, FARA SA FIE DESPAGUBITI IN PREALABIL ?!! Au reusit cei aflati la putere, de mana cu agenti cameleonici precum Liviu Mihaiu sa va incetoseze de tot mintile ?? Daca guvernul nu se simte cu musca pe caciula, de ce refuza oare cu obstinenta sa faca o dezbatere publica referitor la dreptul de proprietate asupra acelor terenuri ? Va spun eu: PTR CA AU FOST FURATE !! statul nu detine TITLU VALABIL DE PROPRIETAR pe ele, (conform codurilor civile ale unui stat de drept autentic!)
CUM PUTETI SUSTINE O CAUZA (chiar daca nobila) cu incalcarea legii si a dreptatii ? inainte sa mai continuati propaganda: daca vreun demnitar v-ar confisca samavolnic gradina ori casa bunicii, voi ce a-ti spune?.
Sunt un mare sustinator al proiectului DeltaVacaresti, insa in spiritul dreptatii, NU prin jefuirea unor cetateni neputinciosi. SCOPUL NU SCUZA MIJLOACELE!
Doamne Ajuta!
RESTITUTIO.ro-Asoc.Vacaresti

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera