Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor? In primul rand trebuie sa ne intrebam care colectare selectiva si apoi sa ne punem problema si cum am schimba asta. Dar nu trebuie sa fim carcotasi pentru ca au inceput sa apara din ce in ce mai multe reciepiente de colectare selectiva a gunoiului.

Totusi, noi am schimba un pic modalitatea in care se face aceasta colectarea selectiva si am incepe chiar cu recipientele. In primul si in primul rand ar trebui sa fie mult mai multe si mult mai aproape de de fiecare bloc in parte. Trebuie sa se intample asta pentru ca nu poti obliga un batran care abia isi cara painea sa mearga cu sacosele de gunoi la 3 strazi distanta.

In al doilea rand am schimba masinile de gunoi pentru ca cele de acum nu ajuta cu nimic. Ati vazut probabil si voi ca degeaba colectam noi selectiv gunoaiele pentru ca masina de gunoi vine si le ridica pe toate odata, adica le amesteca la loc. Deci nu am rezolvat nimic.

Noi ne-am gandit la doua variante:

Prima ar fi ca masinile de gunoi sa faca mai multe drumuri si sa colecteze selectiv gunoaiele din recipiente. Adica da o tura si ia plasticul, mai da o tura si ia gunoiul menajer, etc. Dar metoda asta este un pic cam complicata asa ca ne-am gandit si la a doua metoda: sa vina o masina care sa ridice recipientele pline si sa lase in locul acestora recipiente goale de colectare selectiva.

Se pare ca si autoritatile au avut aceasta tentativa chiar de curand. Am scris asta in stirile "pe scurt" din 26 iulie. Atunci era vorba de un proiect prin care fiecare asociatie de locatari sau proprietar de casa urma sa primeasca obligatia de a colecta selectiv gunoiul in recipiente puse la dispozitie de operatorii de salubrizare. Din pacate, un articol din aceeasi zi a anuntat ca proiectul nu a trecut de consilierii generali.

Deci putem continua sa ne gandim cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor. Si ajungem si la partea cea mai grea a rezolvarii acestei probleme: omul. Daca nu reusim sa ne invatam noi sa colectam selectiv gunoiul, atunci degeaba vor reusi autoritatile sa remedieze celelalte probleme.

Iar asta e cel mai greu daca stam sa ne gandim ca exista inca multa lume care prefera sa isi scuture scrumiera pe fereastra si nu in cosul de gunoi sau sa arunce resturile menajere tot pe geam pentru ca e mai usor decat sa ajungi pana la ghena.

Colectarea selectiva nu e chiar o arta ci doar o obisnuinta. Si Metropotamul va propune sa incepeti sa ne facem exercitiu inca de pe-acum, ca sa fim pregatiti cu totii cand o sa avem la dispozitie destul recipiente de colectare selectiva. Adica sa puneti separat plasticul de gunoiul menajer si daca aveti prin zona vreun punct de colectare selectiva, macar pet-urile si alte recipiente de plastic sa fie duse acolo.

Voi cum ati schimba colectarea selectiva a deseurilor?

Pana va vin voua idei, iata un material video realizat pe tema asta de asociatia Mai Mult Verde:

4 comentarii

Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor
l3onn3
#1 -

o metoda importata

Exista zone in care colectarea selectiva functioneaza: compania de gunoi ridica recipientele pe zile: luni plastic, marti hartie, miercuri organic, joi becuri si baterii si-asa mai departe. Fiecare locatar are cate un calendar in care sunt trecute zilele respective si recipiente pentru fiecare tip de gunoi.

Cheltuiala ar trebui pusa pe seama companiei de gunoi, care mai apoi poate vinde plasticul, hartia etc.. In plus, partea organica poate fi transformata in energie.

Aceasta schema este folosita in orasul Pescara/Italia. Iar compania - DECO - care chiar castiga bani frumosi din colectarea gunoiului - a vrut sa intre si pe piata romaneasca, insa spagile prea mari i-au descurajat.

Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor
Luiza
#2 -

Comentariu nou

daca masinilie salubristilor ar face mai multe drumuri...mai mult ar polua, daca se poate si mai mult.
solutie...clar una legislativa...la noi functioneaza mai greu treaba cu responsabilitatea.

Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor
mariastroe
#3 -

mister

la mine-n bloc si cred ca in toata zona 1 mai - Chibrit se intampla ceva ciudat: langa ghena (pe care aruncam, pe tobogan in jos, gunoiul menajer), sunt, la fiecare etaj, 3 saci de culori diferite: galben, verde si albastru, plus una bucata afis scos la imprimanta lipit pe perete care explica in cuvinte putine si clare ca fiecare culoare e pt un anumit tip de chestii reciclabile: plastic, carton si sticla (again, can-urile de aluniniu n-au si ele un loc pe lumea asta).

Chestie care face reciclarea floare la ureche: nu tu defilare cu gunoiul jumatate de cartier, nu tu impiedicat de mormane de cartoane prin casa pana-ti faci timp si chef sa le scoti la plimbare etc. Simplu si eficient - cand duci gunoiul, duci si alea 2 pet-uri de 2 litri pt care n-ai depune un efort specific pana la capatul pamantului.

Nu stiu insa daca sacii respectivi ajung fiecare unde-ar trebui (asta e misterul) - de vreo doua ori se vedea clar ca sacul pt carton, de exemplu, era doar golit si lasat tot acolo, dar poate doar l-au combinat cu sacul pt carton de la etajul de dedesubt - asta va ramane un mister, ca n-am prins inca actiunea de ridicare a deseurilor in plina desfasurare. Dar raman optimista :)

Cum ar schimba Metropotamul colectarea selectiva a deseurilor
vucu
#4 -

New comment

Ideea de a scoate la plimbare ("plimbare?") 3-4 saci de gunoi prin cartier nu este chiar atragatoare... si inca o problema.. Dozele metalice ce sa fac cu ele? inteleg ca le e frica sa puna si recipent pentru metal, din cauza .. cautatorilor.. Dar aluminiul sigur se recileaza.. deci ce fac cu ele?
Imi pare ca la noi, daca vrei sa faci colectare selectiva, cel mai usor este sa iti iei casa, sa ai loc unde sa depozitezi, si apoi sa te sui in masina (model papuc) si sa le duci care pe unde.
Comparativ, sistemul pe care l-am vazut in SUA e mai bine pus la punct: hartie, carton de abalaje (corrugated fiberboard), sticla alba (doar alba si nu se amesteca cu cea colorata), sticla colorata, plastic, metal. Si sistemul e simplu: daca nu le separi, platesti la kilogram ca sa scapi de gunoi :) E drept ca la ei platesti si 5 sau 10 centi la majoritatea pet-utilor si sticlelor ("deposit" inclus in pretul de achizitie al produsului), bani pe care ii poti recupera daca duci inapoi la magazinele mari recipientele goale, si le introduci in masini automate care le citesc codul de bare si le separa .. automat si iti dau cuponul valoric corespunzator :) [imi spusese cineva cum ca ar exista si la noi undeva asemenea utilaje, eu nu le-am gasit...] Si da.. si la ei este tot dependent de masina, dar acolo e alt pret la benzina :)
Reciclarea selectiva nu-i un moft.. e o necesitate.. dar eu inca nu am vazut cifre la sfarsit de an care sa imi arate care au fost rezultatele.. Poate sunt pe undeva.. dar eu nu le-am vazut.. in pic de PR motivational nu ar strica, nu doar "verde" "eco" "salvati planeta", etc. Nu de alta, dar sunt mai suspicos.. vreau sa vad ca daca arunc borcanul asta la gunoi chiar de duce unde trebuie si se "transforma" in solnita :)
Exemplu de categorii de plastic: http://www.thedailygreen.com/green-homes/latest/recycling-symbols-plastics-460321

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera