Cum ar schimba Metropotamul Gara de Nord

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ca orice bucurestean (de origine sau adoptat in urma studiilor), mai devreme sau mai tarziu ai de a face cu zona Garii de Nord. Din nefericire, niciodata nu iti lasa un gust tocmai dulce trecerea prin aceasta zona. Fie ca vorbim efectiv de urcarea intr-un tren sau de travesarea prin gara de la statia lui 123 la cea a lui 97, zgomotul, aglomeratia, haosul si pletora de categorii sociale te invita la depresie. Asa ca astazi ne-am hotarat sa abordam ceea ce polticienii ar numi o utopie si sa schimbam cat se poate dupa gustul nostru si asemanarile occidentale legendara Gara de Nord.

Gara de Nord Gara de Nord

Nu s-au schimbat multe aici de cand am devenit insami cetatean bucurestean. Cu exceptia acelei taxe de 50 de bani, menita sa alunge oamenii strazii din spatiul mioritico-metropolitan, acelasi McDonald's, acelasi Springtime, KFC, Gregory's, tutungerii, Panipat si alte cele, cu aceleasi mese amplasate aproape de peroane, automatele de cafea proasta la preturi exorbitante, aceiasi taximetristi care se targuiesc si inseala la tarife pe calatori (mai ales daca acestia vorbesc limbi straine), aceiasi cersetori si copii cu ochii bulbucati si pungi gri-metalizat din care inspira... 

Gara de Nord Gara de Nord Gara de Nord Gara de Nord

Asa ca intr-o prima faza am putea gasi o solutie pentru oropsitii strazilor. Atatea camine pentru defovorizati NU exista la noi, incat unul in Gara de Nord, casa, cantina, "loc de munca" si familie pentru multi dintre ei, nu ar dauna. Zonele perferice din gara, mai exact cele care marginesc primul si ultimul peron, par relativ inofensive si neutilizate; o cazarma sau doua care sa ofere adapost si o patura pentru cei care, pana la urma, deranjeaza pe noi, restul, ar putea fi o solutie.

Gara de Nord Gara de Nord

In ceea ce ii priveste pe soferii de taxi cred ca multi ati fi de acord cu mine cand as propune sa ii expulzam total! De ce sa nu ofere personalul garii un dispecerat cu doua sau trei centrale care sa fie in folosul calatorilor impovarati care sa solicite taxiuri celor care doresc, fara a mai fi acostati inca de cand piciorul pe peron? Ar putea chiar furniza informatii in legatura cu hotelurile, parcurile, teatrele, concertele si alte distractii din perioada in care cineva si-ar petrce timpul in Bucuresti. Am o vaga senzatie ca s-ar crea si niste posturi cu ocazia aceasta...

Gara de Nord Gara de Nord

Si daca am terminat cu problemele care ne fac bataturi cel mai des cand trecem pe aici, am putea reorganiza salile de asteptare; asta daca nu am visa frumos la TGV-uri si alte intercity-uri care sa isi merite denumirea si, implicit, confortul si sa mearga cu ceva mai mult de 60 kilometri pe ora. Cui i-ar dauna un restaurant sau o cafenea amplasata in locul salii de asteptare, care iarna sa fie incalzit, iar vara aerisit? Si asa este ticsita Gara de Nord cu fast-food-uri, pe care orice calator le are si in orasul de bastina sau la cateva statii de troleu de Piata Romana.

 Gara de Nord Gara de Nord

As putea chiar sa imi doresc mai multe case de schimb valutar deschise non-stop. Teoretic ele deja exista, dar doamnele de la ghiseu isi duc veacul prin birturile vecine. Am o experienta cu un amic francez care umbla disperat la 12 noaptea sa schimbe euro si sa isi ia un bilet de tren spre Iasi. Iar la o adica, de ce sa nu se poata plati si in valuta... macar in gara? sa fie un soi de spatiu liber (si legal!) financiar, daca tot este liber oricui, la orice ora.

Cosurile de gunoi, care de ceva vreme promoveaza, chipurile, salvarea planetei prin reciclare... ar putea fi cu adevarat folosite in acest scop.

Si acum sa ne gandim cum am redecora Gara de Nord daca ne-ar sta in putere. In culori? Sa fie vesela ca Cimitirul de la Sapanta? Cu un pic mai multa tehnologie in ceea ce priveste rezervarea biletelor de tren (mai ales online), ca sa dizolvam si cozile care se creeaza in weekenduri sau in perioada sarbatorilor de Craciun sau Pasti? O prietena imi sugera sa "imbracam" inclusiv trenurile, sa le personalizam cumva la specificul romanesc. Asta nu tine exclusiv de Gara de Nord, dar de visat si dorit se poate oricand.

 Gara de Nord Gara de Nord

Sunt multe lucruri pe care le-as enumera peste orice spatiu de intindere, cand ma gandesc la ce ar mai merita facut in Gara de Nord. Momentan stau si caut usile la care ar trebui batut in vederea unor schimbari cat de cat fezabile si de bun simt (apropos de taximetristi). Daca printre voi se numara vreun arhitect urbanistic... il invit la sugestii si la practica in Primarie.1 comentariu

Cum ar schimba Metropotamul Gara de Nord
zxs
#1 -

Schimbare

Daca ar fi dupa mine as transforma Gara de Nord in muzeu feroviar, as pune pe holuri machete ale unor vagoane si locomotive, echipamente de bord utilizate pe locomotive, alte echipamente, sine de cale ferata si alte lucruri care tin de infrastructura feroviara. Ar mai merge puse niste statui care sa reprezinte lucratori feroviari. Dar cel mai important lucru ar fi renovarea peroanelor si acoperirea acelui spatiu pentru a permite introducerea de locomotive si vagoane ce au aparut CFR-ului, a unei garnituri de metrou si poate si a unor tramvaie.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera