Cum ar schimba Metropotamul Curtea Veche

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Strada Franceza, Curtea Veche
Multe orase europene se mandresc cu centrele lor vechi pastrate ca niste muzee ale secolelor trecute. Fie ca se cheama Altstadt, Stare mesto, Vieille ville sau Old Town, ca-s cetati medievale sau cartiere bine pastrate de acum doua-trei sute de ani, aceste zone sunt de pus pe cartea postala si in albumul turistic comercial.

Uitandu-ne in gradina noastra, ne vine amocul. Centrul Vechi a fost de cand il stim noi o mahala prafuita, darapanata si plina de tigani, dar de vreun deceniu si ceva incoace, de cand suntem si noi pe harta Europei, mizeria din Centrul Vechi se vinde. De cativa ani chiar la preturi ridicole.

De cativa ani buni mizeria are scuza santierului, poate-poate o mai scoate cineva la lumina. Doar la nivelul pavajului, ca darapanatura si rugina sunt pitoresti.

Daca ai scoate din Centrul Vechi toate restaurantele, cafenelele si barurile, cu ce ai ramane? Doar cu mahalaua? Ba bine ca nu. Pe langa faptul ca s-ar fi putut exploata ruinele gasite sub Lipscani (recent ingropate la loc), in intregul cartier s-ar putea tese povestea targului de odinioara, centru comercial cu hanuri, mestesugari si negustori straini, la doi pasi de Palatul Voievodal.

Si asta ne aduce la subiectul schimbarii de azi: Curtea Veche sau Curtea Domneasca, unde au ridicat ziduri pe rand Mircea cel Batran, Vlad Tepes si Constantin Brancoveanu (plus multi alti domnitori intre ei, de-a lungul timpului).


Mai jos - Piata Sf. Anton, a carei mizerie ne facem ca n-o observam pentru ca "se lucreaza"
.

Strada Franceza, Curtea Veche Strada Franceza, Curtea Veche

Ne apropiem insa de intrarea in Palatul Voievodal si parca am merge pe ulitele desfundate de acum 200 de ani

Strada Franceza, Curtea Veche Strada Franceza, Curtea Veche

Azi muzeu, din fostul palat voievodal au mai ramas cateva ziduri afumate, niste trepte si o galerie subterana cu cateva camere boltite. De afara arata ca tot centrul - prapadit, prafuit, neglijat, carpacit.

Nu te imbie deloc sa intri, iar cele mai multe grupuri de turisti straini profita de trotuarul inalt al strazii Franceze, pentru a face doua-trei poze printre zabrele din gard. Si ce vad acolo?

O toaleta ecologica albastra langa o carpa rupta pe care scria odata Centrul Cultural Petre Tutea. Vase de ceramica, asezate ca nuca in perete langa niste capete de coloane ramase si aduse de cine stie unde. Cateva placi funerare vechi, cateva placi de marmura noi. Niste banci moderne, albe, pe care acum cativa ani scria "Sultan", asezate chiar sub nasul bustului lui Tepes (cocotat pe un pedestal alb). O coloana stinghera undeva la etaj, o scara de fier spre catacombe si cativa brazi prin pietrisul alb.

Strada Franceza, Curtea Veche Strada Franceza, Curtea Veche
Strada Franceza, Curtea Veche Strada Franceza, Curtea Veche
Strada Franceza, Curtea Veche Strada Franceza, Curtea Veche

Mai nou, nu mai vad nimic, deoarece la Curtea Veche se lucreaza si gardul a fost acoperit cu plasa galbena. Speram ca vor face urmatoarele modificari:

- eliminarea elementelor straine: buda albastra, bancile albe (niste banci de piatra, zau asa, chit ca-s de beton de fapt, ar da mai bine), carpa gri fluturand la intrare.

- curatarea partiala a zidurilor. Nu tinem sa arate ca scoase din cutie, dar e hidos felul in care se vad darapanaturile acelea.

- am fi vrut sa renuntam si la gard, dar nu traim intr-o tara in care sa ne putem permite luxul asta; niste taguri si grafitti mai lipsesc de pe zidurile de caramida.

- luminarea mai buna a interiorului (adica a subsolului, care arata ca o biata pivnita).

Expozitie: Memoriile lui Constantin la Curtea Veche Expozitie: Memoriile lui Constantin la Curtea Veche

- povestea locului. Mai putine cuvinte (si in mai multe limbi), mai multe imagini, schite si simulari.

In camerele de la subsol, in mare parte a timpului goale, cu exceptia unor expozitii de arta, s-ar putea intocmi un muzeu in toata regula, cu date, explicatii, linie temporala, cu portrete de domnitori, cu un pic de istorie, daca se poate nu in limbaj de lemn. De dragul turistului acceptam si o camera intreaga dedicata lui Tepes, pentru ca valoarea istorica si arheologica ar putea fi suplimentata cu una de imagine, acum inexistenta.

Expozitie: Memoriile lui Constantin la Curtea Veche Strada Franceza

- harta zonei. Degeaba exista doua placute bilingve cu hanurile din Centrul Vechi, daca nu faci o harta a cartierului, cu buline in locurile de interes, sa stie omul pe unde se plimba.

Sa stie ca pe Strada Soarelui, cand se duce la Absintherie si vede in fata un gard nenorocit de tabla, e de fapt la cativa metri desupra fostelor alei ale Curtii Domnesti si ca in fata sunt ramasitele Palatului Doamnei si al Coconilor (doamna Pauna, sotia lui Stefan Cantacuzino).

Sa stie ca ceea ce vede prin gard la Palat e doar o mica parte din Curtea Voievodala si ca ea se continua si azi pe sub caldaram cu ulite si fragmente de ziduri ale vechilor case si "acareturi" ale Curtii, la acelasi nivel la care se gasesc si ruinele descoperite pe Lipscani acum cativa ani, cand s-au apucat de pavat.

Sa stie ca acolo unde asteapta azi autobuzul, in spatele Hanului Manuc, trecea probabil drum de piatra pe care au tropait copitele domnitorilor Tarii Romanesti.

Suna cam nationalist-nostalgic? Mai bine asa, zicem noi, decat sa nu sune deloc sau sa fluiere a paguba, ca acum.

de sus
Sursa harta

Voi cum ati schimba Curtea Veche? Daca ziceti ca ati lasa-o asa, ca tare frumoasa e in paragina ei pitoreasca, ne suparam pe voi.

1 comentariu

Cum ar schimba Metropotamul Curtea Veche
turistinbucuresti
#1 -

Comentariu nou

Ar trebui specificat ca actuala Curte Veche a fost amenajata în 1972 in urma unor cercetari arheologice desfasurate între anii 1967-1973, care au scos la iveala Cetatea lui Vlad Tepes dar si constructia anterioara a lui Mircea cel Batran.
Cercetarile au fost conduse de arh. Panait I. Panait, secondat de dr. Aristide Stefanescu fiind una dintre cele mai ample investigatii arheologice din Bucuresti, cand s-au decopertat strazi si s-au desfiintat casele construite pe locul Curtii Domnesti.
Terenul pe care se afla Curtea Veche a fost vândut în timpul domniei lui Constantin Hangerli, intre 1797 - 1799, cand s-au construit aici case, pravalii si hanuri.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera