Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In urma cu 4 ani, am considerat Casa Presei Libere locul saptamanii. De atunci, am stat si ne-am gandit ce anume o face a fi un edificiu cu insemnatate istorica si daca am schimba-o de ne-ar sta in puteri. Iar reactia fireasca a fost ca da.

Casa Presei Libere Casa Presei Libere

Prima cladire insemnata pe care am vazut-o in Bucuresti cand am venit aici in urma cu 7 ani a fost Casa Presei. Nu Casa Poporului, ci fosta Casa Scanteii, pe care, culmea, am confundat-o cu cea a Poporului. Banuiesc ca aici dimensiunile m-au indus in eroare. Am stat si m-am gandit la istoria acestei cladiri si cum abia din '89 a primit numele de Casa Presei Libere. Pana in acel moment, bucurestenii ii spusesera de aproximativ 40 de ani Casa Scanteii. Diferenta dintre atunci si acum in ceea ce priveste marele edificiu de la capatul tramvaiului 41 zace doar in nume. Cladirea a ramas aproape neschimbata, iar holurile si salile din interior aduc aceeasi raceala si acelasi sinistru precum o faceau si inainte. De aceea ne-am hotarat astazi sa o schimbam: sa aducem un plus de modernitate la ceea ce se doreste a fi resedinta celei de-a patra puteri in stat.

Casa Presei Libere Casa Presei Libere
Casa Presei Libere Casa Presei Libere

Una din cele mai radicale propuneri, pe care primaria sectorului 1 ar considera-o utopica, ar fi sa o daramam cu totul si sa o reconstruim. Poate si voi ati crede ca ce propun aici este o erezie de-a dreptul, insa Casa Presei este departe de a fi un monument pe care trebuie sa il pastram intact. Arhitectura este o copie dupa marile cladiri din Moscova (Universitatea Lomonosov si Hotelul Leningrad), iar pana la urma, asemeni Casei Poporului, simbolizeaza o epoca trecuta si ingropata, de care spunem ca am trecut. Inca din martie 1990, de cand a fost daramata statuia lui Lenin din fata cladirii, trebuiau efectuate mai multe schimbari, tocmai pentru a justifica noua titulatura de Casa Presei Libere.

Casa Presei Libere Casa Presei Libere

Daca ar fi sa o reconstruim, probabil ar arata mai curand ca o cladire moderna, de sticla, care sa se desfasoare mai mult pe verticala decat pe orizontala, gandit in asa fel incat sa nu il darame primul cutremur de o magnitudine mai mare de 3. Iar aici am avea lifturi. Multe lifturi, in care sa nu iti fie frica sa intri. Prima problema pe care am constatat-o in Casa Presei, prima data cand am intrat aici in urma cu 3 ani, au fost ascensoarele care se agatau intr-un lant si se miscau de parca cineva s-ar fi chinuit sa invarta de o manivela. Este la fel de rudimentar precum utilitatile familiei Flintstone.

Casa Presei Libere Casa Presei Libere

Un lucru de exceptie ce s-ar putea face aici este o parcare subterana. Spatiile din fata si din lateral sunt absolut insuficiente pentru cati oameni lucreaza in zona. E o proba similara cu ruleta ruseasca sa gasesti un loc de parcare in miezul zilei. Noi am propune crearea unei parcari subterane, raderea totala a spatiului suprateran din fata si crearea in loc a unui parc / spatiu verde. Nu-i asa ca s-ar rezolva multe alte probleme vizavi de protectia orasului, care nu mai respira demult si in care abia se vad 3 stele intr-o seara senina de vara?

Casa Presei Libere Casa Presei Libere

Ca nostalgie, noi ne-am dori sa readucem in actualitate macar un pic gloria fostului Hipodrom Baneasa. Daca am rearanja zona, nu ar fi tocmai imposibil. Iar daca este, noi tot avem dreptul sa ne dorim sa stim cum ar fi fost daca inca l-am fi avut.

Daca voua v-ar sta in putere, ce ati propune sa se schimbe la Casa Presei Libere?
6 comentarii

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Combatantul
#1 -

Comentariu nou

Asta cu demolarea e o solutie putin deplasata. Comunismul face parte din istoria noastra, chit ca ne place sau nu. Ca solutie de reamenajare, eu i-as darama turnuletele alea care o fac sa semene cu cladirile rusesti si i-as construi un acoperis in genul Primariei Bucuresti, ca tot voia Ceausescu sa scoata in evidenta arhitectura romaneasca. Putem sa chiar ii refacem toata fatada. Cadirea are perspective.

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Ştefan (nokia2010)
#2 -

Comentariu nou

Ha, ha. Asta cu demolatul e bună. Nici nu aş vrea să ştiu cât ar costa. Iar pentru transportul materialelor ar fi nevoie de cel puţin 300 de camioane mari.

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Ştefan (nokia2010)
#3 -

Cum ar trebui modificată

Cred că ar trebui renovată, dar în stil retro. Ar fi mişto să facă şi un ştrand în stil retro (dar cu dotări moderne) şi un cinema (dar cine naiba mai merge la cinema azi?)

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Teo
#4 -

Bucureştiului ar trebui să-i redăm demnitatea, nu să-l maltratăm

Casa presei Libere are risc seismic ridicat, deci nu presupune mari costuri pentru demolare.
În locul ei am putea amplasa o clădire demolată de comunism de exemplu, care s-ar încadra mult mai bine în peisajul Bulevardului Kiseleff. Am putea face un SPA (există izvoare termale în zonă şi ar aduce bani Bucureştiului). Nu consider că ar trebui dărâmat doar pentru că a fost construită de comunişti, ci pentru că ce au construit comuniştii a presupus demolarea a numeroase clădiri splendide, de patrimoniu arhitectonic şi istoric. am putea să facem un efort şi să le reconstruim, demolând din ce au construit ei, asta pentru că ei au construit demolând ce construiseră străbunii noştri. putem deci echilibra construcţiile comuniste cu cele autentic româneşti (lipsită de doctrină sovietică impusă nouă) ca reparaţie pentru zecile de oameni care atunci când au fost demolate cartiere întregi şi pitoreşti s-au sinucis, au înnebunit sau au murit în casele lor pentru care munciseră şi care erau distruse fără vreun sens. şi această clădire grotescă (Casa Scânteii), o simplă copie a unor construcţii sovietice, nu face decât să ne jignească, arătându-ne că un alt popor a construit pe teritoriul nostru impunându-ne stilul, fără a-l respecta pe al nostru (brâncovenesc, neoromânesc). mult mai frumoasă ar fi o construcţie neoromânească! iar în ceea ce priveşte costurile, şi Casa Scânteii şi celelalte construcţii au fost construite tot pe baniii noştri, dar cu mult prost-gust. nu putem acum să construim pe banii noştri ceva frumos, care să repare stricăciunile făcute de un regim semidoct şi care să fie în folosul nostru? cum ar fi să ne plimbăm sau să servim un ceai într-o atmosferă plăcută acolo, în locul acestei clădiri sovietice care nu ne reprezintă nici ca popor, nici ca istorie? eu aş dona bani pentru reconstruirea unei clădiri frumoase demolate abuziv de comunişti. exact pe acelaşi model pe care s-a construit Ateneul Român - Daţi un leu pentru Ateneu!
Votaţi Nicuşor Dan!

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Cristian Moanta
#5 -

Casa Scanteii

Demolarea lucrurilor din trecut, asa-zisul trecut comunist, este o marota care cu greu care poate fi inteleasa, mai ales in cazul lucrurilor materiale si cu atat mai mult as cladirilor. Demolarea lucrurilor din trecut nu poate indeparta aceste lucruri din civilizatia noastra.

Casa Scanteii ar putea fi un excelent hotel si centru de afaceri, cu sali de conferinte si toate facilitatile de cel mai inalt nivel. In cladirile din spate se poate face un mall si / sau un spa (se vad sondele izvoarelor termale in spate, spre Straulesti).
Acum Casa Scanteii este intr-o stare deplorabila in proportie de 90%. Probabil ca este o cardasie intre chiriasi, care platesc chirii mici, si proprietarul cladirii, RAAPPS. Rezultatul este dezastruos, dar convenabil.
Cat despre reclamele luminoase adaugate pe fatada, consider ca ceva mai oribil pe o astfel de cladire greu se poate imagina. Nu vezi nicaieri in lume asa ceva, daca doriti si un argument formal.
Caldirea similara din Praga este de multi ani Hotel Crowne Plaza !!!, in care a fost pastrata atmosfera anilor '50, cu fresce proletcultiste si steaua rosie in varf! Ei nu au vazut atmosfera sumbra, ci potentialul de atractivitate.
Si cladirea "stalinista" din Varsovia a fost renovata la standardele de azi si este un centru de afaceri integrat in noul city intre cladiri ultra-moderne. Pe ei nu pare sa ii incerce vreo rusine in raport cu aceasta cladire.

Unde v-ati documentat atunci cand spuneti de stilul stalinist al Casei Scanteii? Exista un stil stalinist in arhitectura? Casa Santeii, ca si Universitatea Lomonosov din Moscova, si alte multe cladiri cu aspect similar, sunt specifice arhitecturii anilor '30-'50 si nimic altceva. Comparati corpul central al acestor cladiri cu Empire State Building, una din cele mai faimoase cladiri din lume, si veti remarca o mare asemanare (solutii, forme si detalii arhitecturale). Ceea ce s-a adaugat in tarile din Europa de Est si a devenit caracteristic este extinderea pe orinzontala.

Cum ar schimba Metropotamul Casa Presei Libere
Ion
#6 -

Dati-o jos!

Mizeria asta moscovita ar trebui rasa de pe fata Romaniei, e un simbol nefast al ocupatiei bolsevice, trebuie sa dispara!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera