Cum ar schimba Metropotam trotuarele din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Va aduceti aminte despre articolul nostru mai vechi despre Chestiile care ies din asfalt, din seria "Ce ne enerveaza la Bucuresti"? Ei bine, asta e episodul 2, pentru ca  - poate ati observat - am trecut de faza "ne enerveaza" si am ajuns la "cum am schimba".

Trotuarul este, dupa cum stie toata lumea, o portiune mai ridicata decat partea carosabila de pe lateralele unei strazi, rezervata parcarii masinilor, ocazional circulatiei biciclistilor si comertului stradal, plasarii chioscurilor, tomberoanelor de gunoi, iar in cazuri de extrema urgenta poate fi folosita si pentru circulatia pietonilor.

Toate aceste caracteristici sunt valabile in universul distopic bucurestean (prin extindere, romanesc).

trotuar trotuar trotuar

Cum noi suntem niste idealisti incurabili, visam insa la trotuare largi, curate, maturate, fara gropi si gauri (implicit si fara baltoace), fara dughene trantite in mijloc, fara masini parcate pana in buza caselor si chiar fara piste de biciclete (nimic impotriva lor, dar ar trebui sa stea pe carosabil, nu pe trotuar. Le acceptam numai daca trotuarul este larg).

Am vrea niste trotuare pe care sa putem merge si cu ochii inchisi.

trotuar trotuar trotuar

Am vrea sa avem, acolo unde e loc, parcele de flori si iarba si chiar copaci. Cu copacii avem insa o mica rafuiala. Au tendinta sa isi ia talpasita de unde sunt pusi, isi infoaie radacinile, umfla si sparg asfaltul, iar pamantul de langa ei e spalat de ploi si vant, transformat in praf si noroi. Avem solutie si la asta. Niste oameni destepti au inventat niste gratare istete care inconjoara trunchiul copacilor. Tin pamantul la locul lui si arata mai bine decat un petic de glod, mai ales daca arunci, la deruta, si un pumn de seminte de iarba acolo.

trotuar trotuar trotuar

Am mai vrea sa avem pe trotuare felinare frumoase, cosuri de gunoi golite la timp, din care sa nu se reverse pe asfalt gunoaiele. Si apropo de cosuri de gunoi, se pare ca lucratorul de la ADP are nevoie de cateva lectii practice de plasat cosurile pe stalpi. Cum sa nu asezi un cos de gunoi:
- pe stalpul felinarului din mijlocul unui spatiu verde ingradit.
- pe stalpi, perpendicular pe trotuar, astfel incat pietonul sa se frece cu hainele de el.
Cum sa asezi un cos: paralel cu trotuarul.

trotuar trotuar trotuar

In ceea ce priveste materialul trotuarelor, parerile sunt impartite. Skaterii si rollerii ar vrea asfalt neted. Nostalgicii ar vrea dale sau piatra cubica. Noua ne e indiferent, cu 2 conditii: daca e piatra cubica, sa nu sara dopuri din ea, iar daca e asfalt, sa nu crape dupa un ger.

Apropo de ger, am vrea ca iarna trotuarele sa fie deszapezite si gheata curatata. Nu cu sare, ca ne stricam talpile.

trotuar trotuar trotuar
trotuar trotuar

Am mai vrea pe alocuri parcari de biciclete. Am vrea ca statiile de autobuze sa nu ocupe tot trotuarul. Am vrea o politie a trotuarului (ce, doar masinile au dreptul la reguli de circulatie?). Am vrea in centru, in zonele pietonale mai simandicoase, lumini in pavaj. Si pentru ca tot am alunecat pe panta SF, am vrea niste statui ca in Bratislava, care sa mai invioreze mersul pe strada.


Voi cum ati mai schimba troatuarele din Bucuresti?

trotuar trotuar trotuar
Trotuarul de mai sus se afla pe strada Ion Neculce. Acolo cineva s-a gandit sa-si extinda casa cu vreo jumatate de metru. In strada.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera