Cum ar schimba Metropotam toaletele publice din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O sa intrebati "ce sa schimbam la ele, ca nici macar nu sunt suficiente?". Tocmai asta e problema, ca vrem sa schimbam tot sistemul de toalete publice.

Ce nu ne place la toaletele publice existente
:

- sunt putine;
- marea majoritate sunt "ecologice", termen care ar trebui inlocuit cu "toalete chimice", care miros ingrozitor a chimicale, oricate odorizante s-ar turna in lichidul din rezervor.
- numite intial toaletele "inteligente", adica cele dotate cu apa, sapun si sisteme automate de spalare si deschidere a usilor, sunt prea rare si ocazional gasesti pe ele un afis "nu functioneaza" sau "n-are apa".
- cele care nu-s mobile, adica de tipul celei din pasajul Universitatii, sunt si mai rare, daca nu chiar pe cale de disparitie.


De ce nu ne plac toaletele chimice
:

- acestea au fost inventate ca solutie provizorie si mobila pentru evenimente si locuri unde se aduna (temporar, la un moment dat) multi oameni - concerte, evenimente sportive, mitinguri, santiere.

- arata urat, miros urat si sunt plasate deloc discret in mijlocul aleilor din parcuri. Pe strada n-am vazut defel, pe nicaieri.

- instalarea lor in parcuri ar fi trebuit sa fie doar o solutie de compromis, pana la construirea sau plasarea unora decente.


Dar pana si cu ele am fi moderat de acord, daca altceva chiar nu se poate, daca ar fi curate, spalate, daca nu ar mirosi in halul acela a chimicale, daca ar avea hartie igienica, apa la chiuveta, sapun lichid si daca ar functiona lumina. Insa situatia e cu totul alta si o vizita nocturna intr-o asemenea toaleta te face insa sa iti promiti ca data viitoare ori vii cu lanterna si hartie igienica la purtator, ori... te duci in tufis.
toaleta
Chiar zilele trecute citeam un reportaj detaliat si documentat despre toaletele publice automate din Bucuresti, despre costurile lor de inchiriere si de intretinere, despre contracte, firme si licitatii publice. Ceea ce ne-a ramas insa din acest reportaj, mai important decat zecile de mii de euro pentru intretinere, au fost doua aspecte:

- de la semnarea contractului (in martie 2008) si pana azi au fost amplasate in Bucuresti 28 de toalete automate. 28 de toalete la 3 milioane de oameni. Hai sa mai adaugam, de dragul corectitudinii, fara sa le contestam numarul, si pe cele 600 de toalete chimice mobile, mentionate in acelasi material.

Acum sa ne spuneti voi cam cat umblati prin oras pana gasiti o toaleta publica din cele... 628. (Prin comparatie, mai mult de amuzament decat utila, in Shanghai sunt peste 5000 de toalete publice... la 22 de milioane de oameni, si intr-adevar le gasesti din 500 in 500 de metri).

- contractul expira in 2012, iar daca licitatia nu va fi castigata de aceeasi firma, aceasta isi va ridica la spinare toaletele si toata tevatura va fi luata de la capat.


Solutii?

Sigur ca avem. Pe "vremuri" existau toalete publice subterane sau supraterane, constructii de sine-statatoare. Ce-ar fi sa reinviem "traditia"? Si, pentru ca n-am fi metropotami daca n-am plusa nitel urbanistic, am face chiar un concurs public de design de casute. Si am lasa publicul sa voteze cele mai simpatice modele. (Apropo, ati vazut toaleta facuta de Hundertwasser in Kawakawa, NZ, singura constructie a arhitectului in emisfera sudica?)

Avantajele ar fi ca nu s-ar inchiria cu anul si ar putea sa intre in gradina Administratiei Domeniului Public. Ar insemna niste locuri de munca in plus, pentru ca in ele ar trebui sa existe mereu o persoana care sa faca curatenie.

Daca ne plangem ca nu-s bani, hai sa intindem putin cascavalul si sa nu le facem gratuite, ci sa coste accesul 1 leu. Daca dai in Vama Veche 1 leu pentru budele rudimentare, poti sa dai si in Bucuresti pe o toaleta curata si dotata cu ce-i trebuie. In plus, in articolul citat se mentioneaza "Tariful unitar initial fara TVA este de 100,18 lei/ zi/ toaleta inchiriata". Cu o taxa de 1 leu, s-ar recupera lejer costurile chiar si la acestea automate.

Cum nu credem ca va ajunge vreodata Bucurestiul sa aiba toalete publice la fiecare 500 de metri, astfel incat sa nu fie nevoie sa le cauti, ar fi util sa avem ori un site cum au australienii, cu harta nationala a toaletelor publice, ori un site cu versiune pentru telefon mobil cum au englezii, pe care poti gasi cea mai apropiata toaleta in oras fata de pozitia in care te afli.

De asemenea, ar fi foarte civilizat din partea spatiilor comerciale (restaurante, baruri, etc) sa permita folosirea toaletelor, nu doar de catre clienti, ci si de catre orice trecator (contra cost, daca trebuie).

Cine mai are vreo idee despre cum am putea imbunatati sistemul de toalete publice din Bucuresti?


Si ca sa va amuzati, gasiti aici o lista cu 52 de imagini ale toaletelor publice, mai amuzante sau mai originale, din toata lumea.


Sursa imagine2 comentarii

Cum ar schimba Metropotam toaletele publice din Bucuresti
Bogdan
#1 -

100ron/zi?!

mi se pare fabulos, in conditiile in care la banii astia poti sa "inchiriezi" un loc intr-o camera de hotel!!!

si nu cred ca sunt 100 de utilizatori/buda/zi astfel incat sa se acopere acest cost exorbitant printr-o taxa de 1ron...

Cum ar schimba Metropotam toaletele publice din Bucuresti
Simina
#2 -

Comentariu nou

De cate ori nu am cautat disperata o toaleta publica prin Bucuresti. Deh, suntem cu totii oameni. Eu vin din Sibiu si si acolo sunt rare toaletele publice daca nu se intampla sa te afli in centrul orasului. Eu votez pentru toalete publice ca cea din Pasajul Universitatii dar contra unei taxe de 1 leu. Uneori arata mizerabil in toaleta din pasajul numit mai sus si mereu e un miros groaznic.

Dar aveti mare dreptate cu articolul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera