Cum ar schimba Metropotam centrele de informare turistica din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Avem centre de informare turistica?, o sa intrebati. Avem, o sa va raspundem. Nu prea functioneaza, dar avem. Atat pentru turistii straini, cat si pentru cei romani.

In imaginile de mai jos, spre exemplu, avem un "Sistem Interactiv Teritorial de Informare a Cetatenilor" sub forma unui "InfoKiosk", pe Stirbei Voda, la iesirea din Cismigiu.

centre de informare turistica centre de informare turistica

Ce ar trebui sa faca el?

- monitorul touchscreen permite o navigare rapida pentru gasirea informatiei cautate;
- afli cu exactitate ce te intereseaza, oricand.
- ce informatii poti gasi pe el? Informatii PMB, institutii publice, transport, harti, trasee, evenimente, timp liber.
Ce face el?
- nimic, ca nu merge.

In imaginile de mai jos, spre (alt) exemplu, avem un (alt) "Sistem Interactiv de Informare", din Pasajul Universitatii, de acum un an, cand mergea (dar cam degeaba), si de azi, cand nu mai merge... de un an.

Ecrane touch screen centre de informare turistica

Ce ar trebui sa faca el?

- sa iti ofere informatii din urmatoarele categorii: transport, trasee, obiective si evenimente (doar in romana, ca atat a invatat la scoala)
Ce face el?
- nimic, ca nu mai merge.

In imaginile de mai jos avem un (ultim) exemplu de scurta si la obiect informare turistica in Centrul Vechi al Bucurestiului - panouri bilingve cu doua-trei informatii despre cateva repere istorice mai importante din zona Lipscani.

centre de informare turistica centre de informare turistica

Rolul lor astazi este mai degraba de cosuri de gunoi si ocazionale panouri de afisaj pentru cluburile din centru, care isi fac reclama direct pe ele.

Trei initiative bune, trei lucruri lasate sa moara singure, in mizerie.

Dar mai avem ceva! In pasajul Universitatii se afla de la o vreme un centru de informare turistica. Si e deschis! Are harti ale orasului (nu chiar turistice, dar sunt gratis) si o doamna care vorbeste engleza si iti poate da niste sugestii de activitati clasice (Casa Poporului, Muzeul Satului). Cam atat se ofera turistului strain.

Turistului roman insa i se ofera pliante care fac reclama la diverse restaurante din Bucuresti si pliante despre cateva piese de teatru.

Am mai gasit si un pliant scos de Ministerul Turismului si RATB, pe care scrie mare "Trasee turistice". Curiosi, l-am deschis, ca sa aflam dezamagiti ca e vorba de trasee turistice ecumenice, tur de manastiri - Balamuci, Cernica, Pasarea, Caladarusani, samd, printre care e ratacita si o oprire la Parcul Natural Comana.

harta ratb
Si, apropo de nemultumirile noastre legate de turul Bucurestiului cu autobuzele supraetajate, pe langa faptul ca s-a introdus in sfarsit si ghidul audio bilingv, am gasit si o harta cu numele statiilor de autobuz si doua-trei puncte de interes de pe traseul turistic (vezi imagine stanga). Se gaseste atat la centrul din pasajul Universitatii, cat si pe la chioscurile RATB.


In fata situatiei prezentate, ce am schimba la centrele de informare turistica e aproape subinteles:

- le-am face sa existe (sunt extrem de putine).
- le-am face sa functioneze (cele mai multe nu merg).
- le-am face (cel putin) bilingve.

Unde ar trebui sa existe?
- aeroporturi, gara, piete mai importante din centru (Unirii, la capatul autobuzelor Bucharest City Tour, la Universitate, Romana).

Centrul de la Universitate nu e deloc semnalizat la suprafata, daca esti turist prin Bucuresti si nu iti pica fisa sa cobori, adio indrumare sau informatii utile. In centrul Centrului Vechi, la intersectia Lipscanilor cu Smardan, exista doua banci, o farmacie, un fast-food si o caruta cu mancare. Nici urma de Centru de Informare, InfoKiosk ori altceva.

Ce ar trebui sa gasesti la centrele de informare turistica?


- adrese de hosteluri, hoteluri, moteluri
- harti (modelele mai simple - gratuite)
- trasee turistice special facute pentru turistul de o o zi sau pentru cel de o saptamana
- ghid practic despre cum te descurci in Bucuresti (2-3 exemple de preturi medii, numere de telefon de taxi + pretul recomandat, ce sa eviti, ce sa vezi, unde gasesti internet wireless gratis)
- informatii transport in comun - pret si ore de functionare RATB si metrou, detalii despre transportul de noapte, harti RATB si metrou).
- trasee turistice in afara Bucurestiului, pe o raza de 150km (puncte de interes, cum poti ajunge acolo)
- o carte de vizita a Metropotamului, ghidul oricarui animal urban si o alta Urbee, ghidul pe telefon al animalului urban [sic! :)]

Cine mai are sugestii pentru centrele de informare turistica din Bucuresti? Noi am mai zarit unul in Gara de Nord, voi unde ati mai vazut asemenea centre? (Teoretic, zice presa, ar trebui sa existe 20)


Aici gasesti mai multe articole din seria "Cum ar schimba Metropotam Bucurestiul".
1 comentariu

Cum ar schimba Metropotam centrele de informare turistica din Bucuresti
Petrvs
#1 -

info-chioscuri

Cred ca toate info-chioscurile ar trebui sa functioneze ca si centre de informare turistica.

Eu am descoperit, dupa ce am citit articolul asta (fara legatura, dar, asa, ca ironie), unul in statia de metrou Unirii. Afisa unul dintre proiectele din Programul Operational Regional. Cel putin ca pagina de bun-venit, ca in rest nu mai puteai vizualiza nimic. Aceeasi firma ce intretine info-chioscul in cauza, s-a ocupat si de un alt proiect transfrontralier pentru cateva orase din sud, si de la bulgari. Cand am descoperit unul dintre info-chioscuri, acesta era "in repaos".

Prin articolele pe care le-am scris pe blogul meu am tot atras atentia unei informari turistice "din mers", in mijloacele de transport dotate cu monitoare si GPS. Ma rog, SF-uri.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera