Cum ar schimba Metropotam bibliotecile din facultati

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Shhht, in biblioteca nu se vorbeste. Deranjam praful de pe carti, rugina de pe scaune si vechiul de pe rafturi. Altfel, poti sa graiesti cat si cum vrei, mai ales atunci cand ai o dorinta si vrei sa sufli in lumanare si sa ti se indeplineasca: vrei si tu in facultate o biblioteca asa cum sunt cele din afara, pardon de cliseu si de adevar in acelasi timp.

Daca te numeri printre metropotamii mai intelepti (a se citi absolventi de facultate), sigur ai avut si tu la un moment dat frustrarea, cand erai in sala de lectura, ca stai intr-o alta sala de clasa, una in care, din pura intamplare se gasesc mai multe carti, dar nu te simteai nici pe departe ca intr-o biblioteca.

Daca ai terminat facultatea acum ceva timp, sigur nu ai prins nici recentele renovari din cateva centre universitare; cei de la UNIBUC spun ca sunt mai multe, noi am vazut doar cateva si le dam drept informatii sigure: biblioteca Facultatii de Sociologie, a Facultatii de Filosofie si a Facultatii de Psihologie. Pe site-ul UNIBUC sunt trecute mai multe renovari ale bibliotecilor, dar nu putem sa le credem pe toate, nu pana nu le vedem.


sursa foto 1 si 2

Aplaudam noile fete ale salilor de lectura din facultati, cele noi si un pic mai moderne, dar nu putem sa ignoram ca multe universitati inca isi ingramadesc studentii in sali mici, invechite, cu un sistem de imprumut si de gasire a cartilor super alambicat, ca pun la dispozitie doar vreo doua calculatoare de la care studentii pot cauta indicii cartilor si ca bibilotecarele rar isi gasesc timp sa explice bobocilor cum fac sa puna si ei mana pe o carte.

Pentru studiul de caz putem sa ne gandim la biblioteca Facultatii de Jurnalism sau la sala de lectura a Facultatii de Administratie Publica din cadrul ASE. Ca acestea, mai domnesc si alte asemenea sali de lectura si imprumut in Bucuresti. Noi sau vechi, vechi sunt toate, asa ca putem sa visam la schimbarea salilor de lectura chiar daca exista deja mici interventii de modernizare.

Sala

Salile bibliotecilor din facultati au tendinta sa ramana atasate de trecut prin aspect, miros si prin functionalitati. Studentii isi petrec mare parte din viata in Regie... aaah, pardon, in biblioteca asa ca trebuie sa li se ofere un spatiu primitor, prietenos si care sa invite la lecturi de cursa lunga.


Facultatea de Drept; sursa foto: drept.unibuc.ro

Trebuie sa scapam de mobila veche in care se imbulzesc carti si volume dintre cele mai diverse. Trebuie sa scapam de covoare, carpete sau linoleum si de culori care nu spun nimic. Putem foarte frumos sa zugravim peretii in culori calde, in nuante pastelate care sa nu oboseasca ochii vizitatorilor, dar care sa nu inspire sentimentul de azil.

Aducem mobila noua, colorata, pictam peretii, punem niste bean bag-uri, fotolii si scaune colorate si comode, nu ultimele ramasite pe care le-au gasit cei din conducerea facultatii in podul cladirii. In colturi putem sa ingramadim niste perne pufoase pentru hipsterii de biblioteca. De asemenea, soarecii de biblioteca au nevoie si ei de spatiul lor si putem sa-i plasam in niste cubicles ca sa nu fie deranjati de oamenii care pot citi liber si in prezenta altor fapturi.

biblioteca amsterdam 3 biblioteca amsterdam 1
Biblioteca publica din Amsterdam

Sistemul

Ca sa gasesti cartea care iti va aduce o nota departe de restanta, trebuie sa treci prin probe de foc: utilizarea calculatoarelor tip rasnita, lunga asteptare a intrarii in sistem, accesarea sistemului si intelegerea mecansimului de cautare. Google e un exemplu potrivit, izvor de inspiratie pentru schimbare: omul vine, introduce numele cartii/ al autorului si i se va releva, ca printr-o minune, raftul de unde poate fi gasita cartea. 


Facultatea de Filosofie; sursa foto: filosofie.unibuc.ro

Pentru ca totul sa fie mult mai simplu, trebuie sa fie o delimitare pe zone si categorii foarte clara in biblioteca: in functie de specificul facultatii, rafturile vor fi impartite pe categorii de lectura clare intru eficientizare si intru prelungirea placerii lecturii, nu a corvoadei cautarii. Sectoarele trebuie semnalizate si trebuie sa scrie clar ce tipuri de carti se gasesc pe raftul respectiv sau care este logica alfabetica a aranjarii cartilor.

Nou versus vechi

Ce-i drept, exista biblioteci in care nu poate calca urma de nou, asa cum este cazul Bibliotecii de Drept sau a celei de Medicina. Aici mobilierul minimalist si colorat nu are ce cauta pentru ca ar strica un decor cu traditie, un design impunator care este un fel de trademark pentru institutia respectiva. Tot ce se poate face in aceste lacasuri de lectura este o simplificare a cautarii printre bibliotecile imense si o aerisire din cand in cand. Nici un sistem mai bun de iluminare nu ar deranja pe nimeni.


Facultatea de Drept; sursa foto: drept.unibuc.ro

Vechiul in biblioteci nu este neaparat un aspect de condamnat, doar atunci cand acesta se atinge de sistemele informatice sau de procesul de cautare si imprumut. In rest, un colt vintage in salile de lectura ar fi chiar apreciat de studenti.

Aici se pot strange cele mai vechi albume si volume din colectia facultatii, carti dinozaur care in curand pot ajunge obiecte de muzeu. In coltul vintage, pentru nostalgicii bibliotecilor de moda veche putem sa pastram cateva bucati de mobilier clasic si carti care pastreaza mirosul de vechi si care inca au paginile ingalbenite de la atatea atingeri pe care le-au primit de-a lungul existentei.

Non-stop

Biblioteca ar trebui sa fie deschisa de dimineata pana a doua zi de dimineata, macar in perioada sesiunii. Ar trebui sa existe si un coltisor de relaxare pentru cei care fac maraton de studiu, un loc in care sa se intinda si sa traga un pui de somn, timp in care sa asimileze informatia. Aproape de biblioteca sau chiar in incinta ei sa existe un mic chiosc cu bauturi, cafea si niste sandvisuri- toate acestea consumate, desigur, in afara cuibusorului de lectura.

Doar carti?

Nu, exista si audiobooks, exista si volume online, exista si reviste de specialitate, exista si teze din afara care pot interesa ochiul micutului de facultate. Ar trebui sa ne folosim de tehnologie ca sa sustinem dezvoltarea mintilor tinere si sa crestem apetitul acestora pentru lectura. Multe hituri de biblioteca, acelea care au vazut lumina zilei in facultatile din strainatate ar trebui sa ajunga si in salile noastre de lectura, sa se bucure si mioriticii nostri de produse care sprijina cartile si lectura old school.


1. Biblioteca Universitatii Tama Art- Tokyo; 2. Biblioteca Universitatii Pontificial Lateran- Italia. sursa foto 1 si 2.

Calculatoarele sunt niste elemente cheie in facilitarea accesului la lectura. Bibliotecile facultatilor ar trebui sa aiba mai multe calculatoare, nu doar vreo doua trei la care sa se inghesuie toti studentii si sa faca o coada de toata frumusetea in asteptarea randului pe bon de ordine.

Pe cat de mult apreciem volumele vechi, la fel de mult vom indragi si cartile si revistele cu pagini lucioase. Nu trebuie sa ne rezumam doar la operele stramosilor educatiei si putem sa aducem pe rafturi si ultimele aparitii pe profilul facultatii- interviuri online, teze de doctorat, eseuri si proiecte premiate care pot seta un nou standard in materie de studiu.


Facultatea de Psihologie; sursa foto: fpse.ro

Brand puternic


Cum prea bine stim, profesorii de la universitati tin foarte mult la cartile pe care le editeaza si le coordoneaza. Nu ar strica sa se stie care sunt acele carti si care e povestea autorilor sai. Fiecare nou venit in facultate ar trebui sa aiba acces la un panou de onoare si la o navigare online (sau nu) in palmaresul autoricesc al cadrelor didactice.

Pe langa asta, istorii despre facultate si alte realizari ar trebui sa fie adunate si puse intr-un loc de unde fiecare student sa poata afla in ce institutie a intrat si cu ce se mandreste aceasta; e util pentru elevi sa stie care e cel mai activ prof si care sunt punctele tari ale facultatii pe care o urmeaza.


Biblioteca Universitatii Amsterdam; sursa foto si mai mult imagini din galerie, aici.

Cluburi de lectura si de studiu

Biblioteca trebuie sa fie un loc in care lumea sa se simta bine si in care sa se intoarca de drag. Clubul de lectura ar fi varianta fericita de a aduce laolalta studenti, profesori si alte specimene.

De asemenea, putin ajutor nu strica niciodata, asa ca, macar in apropierea sesiunii ar fi util sa existe un indrumator care sa le explice elevilor intr-un cadru simpatic cum se invata mai usor, unde gasesc informatia si care sunt elementele cele mai importante de urmarit in procesul de invatare (pentru o anumita materie).


Saltire Centre, Caledonian University; sursa foto 1 si 2.

Cam astea ar fi doleantele metropotamului in materie de upgrade al bibliotecilor de pe la noi. Cand vom vedea primul bean bag intr-o biblioteca, vom sti ca suntem pe drumul cle bun si ca in curand se va face... Lumina in salile de lectura.

Tu in ce biblioteca ti-ai facut veacul si praful de pe rafturile carei sali l-ai inhalat? Daca ai nemultumiri, sa le auzim. De asemenea, daca inca esti student, spune-ne te rugam ce renovari s-au facut in biblioteca facultatii si daca sunt intr-adevar niste schimbari evidente si placute.1 comentariu

Cum ar schimba Metropotam bibliotecile din facultati
Alexandra
#1 -

la Litere...

Daca vreti sa vedeti o biblioteca nou renovata si frumusica, treceti pe la Facultatea de Litere. Astept impresii :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera