Cum ar schimba Metropotam Piata de Flori (Piata George Cosbuc)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Invitatiile pe modelul "Ia zambila, na zambila, ia frumoasa o floricica" te ademenesc sa treci pragul Pietei de Flori; odata ce intri nu mai e nimic ademenitor, doar dezgustator. Marketing-ul stradal, perseverenta, insistenta, tocmeala si complimentele roiesc ca albinele in Piata de Flori- George Cosbuc. Pe langa picanteriile de talcioc s-au strecurat pana la dominare gunoaiele, mizeria, kitsch-ul si jegul ca element pregnant in acest spatiu.

Piata de flori ar trebui sa fie un spatiu de relaxare, un loc prin care sa te plimbi si sa culegi din vaze trandafiri, gladiole, crizanteme si alte asemenea pe care sa le asezi mai apoi in buchete prin casa. Din pacate, Piata de flori din Bucuresti este locul in care te duci din necesitate si atat: aici gasesti cat mai multe flori pe care nu le gasesti oriunde si sunt si mult mai ieftine.  

Piata de flori Piata de flori

In insistenta noastra de a schimba imaginar locuri din oras, vom lua acest bazar de flori la rost, il vom scutura bine si ii vom rupe fiecare petala pana cand vom ajunge sa-l iubim. Macar asa, in imaginatia noastra. Iata, asadar, cum ar schimba Metropotam piata de flori.

Pana la demolare e cale lunga, dar putem sa construim un adapost vanzatorilor, foisoare din lemn, cosmelii cochete care pot fi personalizate si in care se pot face chiar si mici expozitii de aranajmente florale (toti stim ce dexteritate au floraresele la aranjat buchetele si la design floral). Umbrelutele si lazile din plastic pe post de stand nu sunt tocmai alegerile ideale pentru acest loc.

Piata de flori Piata de flori

Pe fericitii vanzatori care au si taraba interioara am vrea sa-i mutam si pe ei in niste adaposturi mai elegante. Intelegem ca e o piata, dar sa nu facem tiganii vizuale cu acest spatiu.

Curatenie, trebuie sa facem curatenie, sa scapam de gunoaie si sa nu facem alte gunoaie pe care sa le lasam in mijlocul pietei de parca am venit la shopping de resturi, ambalaje si alte hidosenii bune de pus pe rug. Maldarele de gunoaie nu au ce cauta aici, le depozitam frumos in containere undeva mai in spate. Si ca sa pastram optimismul unui bazar de flori, pictam niste insemne florale si pe containere, asa pentru ca suntem eco happy.

Piata de flori Piata de flori Piata de flori

Semnalizare, sa stim unde suntem. E pacat ca piata de flori sa nu-si promoveze viitoarea frumoasa identitate. La intrare ar fi o idee sa avem o poarta din flori sau aranjamente pe post de stalpi si coloane cu tot cu o arcada inflorata. Sa scrie pe portita "Piata de Flori" si sa fie colorata si vesela ca sa intre tot omul sa vada despre ce e vorba. 

Piata de flori Piata de flori

Pentru asta scapam de privirile incruntate de la intrare si de pazitorii de care ne e teama ca se vor urca in Audi si ca ne vor urmari doar asa, ca n-am luat garoafa. Din cand in cand, putem sa avem la intrare mici demonstratii de aranjat buchete care sa continue cu o expozitie inauntru. La diverse ocazii si sarbatori, pietonii de sex feminin ar putea sa primeasca flori de la cavaleri care invita trecatoarele in piata.

Coroanele sinistre parca nu-si gasesc locul langa florile inofensive. Hai sa le mutam intr-un loc special amenajat si sa nu le mai vedem rasarind de dupa vazele din plastic in timp ca cautam flori pentru mama, chiar e sinistru.  

Piata de flori Piata de flori

Sa stim si noi specia florala. Hai sa punem florile pe categorii, fiecare cu eticheta ei ca sa stim la ce ne uitam si sa ne hotaram ce sa cumparam. Fiecare specie de flori ar trebui sa aiba o mica descriere si un fel de instructiuni de folosire. Chiar nu ar strica sa stim ce flori mirosim si admiram. 

Piata de flori ar trebui sa aiba si accesorii de genul vaze, ghivece si alte vaze. Sa le gasim si lor un loc ca sa avem totul in acelasi perimetru sa nu ne plimbam dintr-o parte intr-alta pentru acelasi scop.  

Piata de flori Piata de flori
Piata de flori Piata de flori


Intelegem plictiseala vanzatorilor (cine sa vina pe acest camp de razboi unde florile par sa fie doar amintiri ale celor cazuti in lupta), dar injuraturile, muzica data tare si certurile targovetilor chiar nu ne ademenesc si nici nu ne conving la vizite lungi. Sa cerem si putina decenta.

Buruienile nu sunt flori, asa ca, sa le taiem. Sunt tot acolo, langa una dintre intrarile in piata, locul unde suntem intampinati de gunoaie, buruieni fara sa stim incotro ne indreptam (problema semnalizarii mentionata mai sus). 

Piata de flori Piata de flori

Si acum o mica recapitulare: fara gunoaie (da pentru cosuri de gunoaie si containere), fara lazi, cartoane si alte dispozitive de colectare de acest tip, fara umbrele de post de adapost pentru vanzatori, fara un comportament indecent si agresiv.

Cerem curatenie, redesign, indicatoare colorate, ordine in randul foisoarelor (pe care le vom construi) si pe rafturile de aici si evenimente speciale in cadrul pietei (ateliere de design floral, sa iesim in intampinarea trecatoarelor cu flori, expozitii). 

Pentru inspiratie, recomandam autoritatilor urmatoarele piete de flori:

Bloemenmarkt din Amsterdam:


sursa foto

Mercabarna-Flor din Barcelona:


sursa foto

Flower Market in New York:


sursa foto

O alta utopie de Metropotam legata de piete gasesti aici.

Alte sugestii mai ai? Le asteptam ca sa schimbam impreuna Piata de Flori. Go Flower Power!3 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Piata de Flori (Piata George Cosbuc)
Rem
#1 -

Comentariu

Piata de Flori chiar e ingrozitoare, din pacate. Am fost acum cateva seri la o proiectie la E-Uranus, care chiar a fost o experienta interesanta, pentru ca apoi sa-mi fie frica sa merg prin zona aia foarte...populata la 12 noaptea.

Cum ar schimba Metropotam Piata de Flori (Piata George Cosbuc)
io
#2 -

Comentariu nou

deci nu piata ci zona te-a speriat!

Cum ar schimba Metropotam Piata de Flori (Piata George Cosbuc)
george cosbuc
#3 -

Comentariu nou

dar stim cu totii ca's numai tigani acolo si ca oricat de gay ar vrea metropotamul sa faca piata de flori, aceasta tot in felul initial va arata

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera