Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Gheorghe

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Orice plimbare Universitate- Unirii si invers e cu trecere prin Piata Sf. Gheorghe, loc pe care ai vrea sa-l eviti si ti-ai dori un pasaj suspendat doar ca sa ocolesti mizeria si pericolul din zona. Chiar daca acolo este biserica Sf. Gheorghe, nu te simti deloc in siguranta si impacat cu sine cand sub ochii tai se astern maldare de gunoaie, figuri neprietenoase, cladiri darapanate, tramvaie care dau buzna in spatiul tau personal si alte elemente care ne fac sa spunem: "sa schimbam Sf. Gheorghe". 

Nu s-au modificat prea multe de cand am desemnat Sf. Gheorghe antilocul saptamanii. Ce-i drept, statia a fost refacuta si arata chiar decent. In rest, decenta, grija pentru spatiu si grija pentru oameni sunt niste concepte care nu si-au facut cuib la Sf. Gheorghe spre deosebire de niste oameni ai strazii care se incalzeau in plina zi de iarna la focul din cazane. Bun, avem un prim obiectiv: sa le gasim alt loc acestor oameni.

Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe

Poate nu sunt un pericol real, dar stim sigur ca nu ne simtim bine ca intr-un sin city in care acesti amarati au pus control pe zona si ne simtim de parca am pasi in sufrageria lor, nepoftiti, desigur.

Ce ne enerveaza cel mai tare la piata Sf. Gheorghe este faptul ca nu poti sa mergi linistit pe strada: masinile sunt parcate pe trotuar iar tramvaiul trece atat de aproape incat ai impresia ca o sa-ti reteze nasul daca nu esti atent. Am putea, daca tot au fost constructii pentru linia de tramvai, sa imprejmuim sinele in aceasta zona in care nu te poti misca liber si trebuie sa faci loc monstrului 21. 

Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe

Ca un facut nedorit, la vizita noastra in acest loc ne-a fost dat sa gasim un caine mort pe linia de tramvai. Nu e regie proasta, dar bietul animal zacea acolo cu intestinele pe afara iar prezenta lui nu parea sa deranjeze pe nimeni. Nu stim cand va fi ridicat sau dat la o parte, nici nu stim de cat timp era acolo. Asta intr-adevar este o mare problema pentru ca daca ne putem obisnui cat de cat sa vedem gunoaie (experienta isi spune cuvantul), cu astfel de imagini nu credem ca ne vom putea simti ok vreodata. 

Atentie! Imagini socante!

Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe

Cladirile darapanate, cuiburile improvizate si lipite de zidurile caselor sunt o alta problema in acest loc si ne afecteaza campul vizual. Sa chemam niste autoritati, sa acoperim cladirile vechi cu niste graffiti-uri vesele sau cu panza pana cand li se va gasi o utilitate sau un proprietar.

Curtea bisericii este singurul spatiu aranjat si dragut din aceasta zona. Aici poti sa bati in retragere daca trebuie sa astepti pe cineva la Sf. Gheorghe, e un spatiu in care poti sa te simti cat de cat in siguranta. 

Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe

Cablurile cazute, containerul pentru gunoaie post- constructii, cersetorii si alti oameni neprietenosi- am vrea sa nu le mai gasim in locul in care e marcat Km 0 din capitala. Aici pot fi plimbati turistii pentru a vedea opera sculptorului Constantin Baraschi, in curtea bisericii se pot organiza expozitii de icoane si picturi sau targuri cu produse traditionale facute de maicute (sa pastram tonul bisericesc), statia cu ceasul lui Oprescu ar putea sa fie pastrata curata ca sa aiba aspectul de nou cat mai mult, locul de postat afise ar putea fi facut mai elegant ca un avizier al evenimentelor importante care urmeaza sa aiba loc in oras.

Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe Sf. Gheorghe

Sunt multe improvizatii care ar putea sa prinda contur in acest loc, dar pana nu epuram zona la nivel de locatari si de mizerie, nu putem sa dam cu niste culori si nici nu putem sa ne aducem bagheta magica. Asadar, pe cine sa trimitem la treaba mai intai?

P.S: stim ca Piata Sf. Gheorghe si-a schimbat numele in Piata Roma, dar numele nou inca nu ne-a intrat in obisnuinta, asa ca vom folosi denumirea veche, cea clasica.3 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Gheorghe
Xyp
#1 -

Vise

Vise, taica, vise... Nu ne mai ajunge civilizatia din urma nici in 100 de ani...

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Gheorghe
roakerul beat
#2 -

nume

numele e cat se poate de inspirat..piata Roma(nes)

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Gheorghe
skin
#3 -

si cam unde ar fi locul acelor oameni?

so, papausa, unde sa-i ducem pe oameni? intr-un adapost la marginea orasului unde sa fie deparazitati, vaccinati, eventual castrati si tinunuti departe de strada numai ca sa nu-ti deranjeze mataluta simturile? de ce e mai cool un squat in berlin? vorbesti de decenta si bun simt. unde e decenta si bunul simt care sa stea la baza acestui text? containere pentru resturi o sa gasesti in toata lumea acolo unde se lucreaza, de la poarta brandenburg si pina pe lipscani. daca pui gard pentru linia de tramvai, cum mai intri cu masina pe strada aia? si o sa spuna unii ca masinile sint parcate pe trotuar pentru ca nu sint locuri de parcare. la 5 minute de mers pe jos e ditai parcarea, platita, ce e drept. so, cum e sa comenteze niste cocalari urbani despre opera unor cocalari municipali?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera