Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Anton

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Piata Sf. Anton nu e chiar o piata, cat mai degraba un teren viran, aflat in coasta Bisericii Sf. Anton si in spatele (care de fapt e fata) Hanului lui Manuc, la doi pasi de Curtea Veche.

Odata Targ ("Dinlauntru") si Piata de flori, stricata incet-incet ba de incendiul din 1847, ba de noile cladiri care au inceput sa se iteasca si sa ingusteze ulitele Centrului Vechi, apoi turtita de blocul de pe coltul Pietei Unirii, Piata Sf. Anton arata azi ca un maidan, deloc cu dragoste, ci cu case paraginite, praf si taguri.

Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton

Dintre acestea cea mai trista priveliste e cea a Hanului lui Manuc, care pare uitat sub straturile de taguri, cu poditura de lemn de la intrare mancata de vreme si cu poarta ferecata (doar aparent, pentru ca daca bati, raspunde o voce artagoasa de cerber cu insigna, care te intreaba pe cine cauti... si cum nu-i poti spune ca esti in cautarea Bucurestiului de alta data, renunti la dialog).

Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton
Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton

Biserica Sf. Anton (Buna Vestire / Curtea Veche) arata destul de bine, desi acum o strica putin plasa verde care mascheaza constructiile, dar vecinii ei nu o prea avantajeaza. In spatele ei, cu fata spre piata, e cladirea darapanata si impestritata de antene parabolice, la parterul careia se afla Base cafe. In fata ei e Curtea Veche, pe care, turist fiind, o poti ignora cu succes, atat e de gri si lipsita de viata - iaca, niste pietroaie vechi dupa zabrele.

Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton
Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton

Ce-ar face metropotamul cu piata Sf. Anton? Profitand de faptul ca e cea mai mare piata mica din perimetrul Centrului Vechi, am face acolo intrarea "oficiala", turistica, rupatoare de gura targului, sa cada fata turistului strain cand pune pasul acolo.

Prin ce "centre vechi" ale capitalelor tarilor vecine am mai umblat, peste tot gaseam cate o pietusca (mai mare sau mai mica), plina de porumbei, fantanite, artisti care se dadeau in spectacol, banci, umbra, mese cu cafele, standuri cu suveniruri, targuri de maruntisuri... stiti voi, tot tacamul turistic. Ce-ar fi daca Piata Sf. Anton ar deveni asa ceva?

Pentru asta...

- inchidem accesul masinilor, reparam gaurile din pavaj, inlocuim betonul cu piatra cubica, pastram niste spatii verzi si loc de fantana.
- spalam Hanul lui Manuc, ca ii crapa si lui obrazul de rusine de halul in care arata, apoi il deschidem.
- spalam si casutele paraginite, reparam balcoanele subrede, punem geamuri unde nu-s, flori la ferestre si ne alegem chiriasii cu grija...
- in locul crucii triste de piatra care aminteste ca "Aici a fost altarul Bisericii Sf. Anton, numita si Biserica Puscariei, construita in 1735 si arsa in cursul marelui incendiu care a distrus centrul capitalei, la 23 martie 1847" facem o macheta frumusica, de trei schioape inaltime, a fostei biserici (stim ca ne repetam cu ideea asta a machetelor cladirilor care au disparut, dar cum mortii de la groapa nu se mai intorc, n-ar fi dragut sa ne mai aducem aminte de ele si altfel decat in scris?).
- fatada blocului din est n-avem cum s-o acoperim, dar am putea sa o mascam cu o pictura murala uriasa, reprezentand imaginea zonei de acum 100-150 de ani.
- copacii... incurca putin locul, iar sub ei e doar pamant care ajuta la umplerea zonei de praf. Ii ingradim bine (si-asa nu au unde sa plece), pavam cu piatra cubica si un pic de gazon si punem sub ei bancute si mese de piatra, sa iti poti lua pranzul la aer.

Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton
Piata Sf. Anton Piata Sf. Anton

Odata sulemenit spatiul, ne gandim bine ce vrem sa facem cu el. Am deschide cateva cafenele si locuri de luat pranzul la soare, am incuraja artistii de strada sa vina sa se desfasoare acolo (o vioara, o chitara, un saxofon), am deschide un chiosc simpatic unde sa gasesti seminte pentru pasarele, am instala acolo si un fotograf cu aparat vechi, cu burduf.

Apropo de fotografii, trebuie sa facem ceva si pentru Tepes, nu de alta, dar suntem langa... casa lui. O idee interesanta (pentru turistul avid de Dracula, altfel noua ni s-ar parea cam kitsch) ar fi cea a unei holograme cu Tepes, pe modelul celor pe care le-am vazut in prezentarea conceptului de Bulevard al Stelelor din Berlin, adica pe principiul iluziei Pepper's Ghost, cu oglinzi.

In weekenduri am organiza acolo targuri dragute, concerte (fara scena si difuzoare), proiectii de film sau alte manifestari artistice simpatice.

Voi ce ati face cu Piata Sf. Anton?Alte articole care ar putea sa te intereseze:
Strada Bazaca, un bazar de veselie
(cu fotografii vechi ale zonei Sf. Anton)
Seria Cum ar schimba metropotam...

3 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Anton
mihai
#1 -

Comentariu nou

Nuuuuuuuuu! Asta e singurul loc din Centrul Vechi neumplut de cafenele, umbrele de cafenele, hipsteri sau tarabe ambulante. Lsati-l asa, va rog!

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Anton
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Sa-l lasam asa... ca in poze?!

Iar faptul ca descrierea noastra utopica te-a dus cu gandul la "umbrele de cafenele, hipsteri sau tarabe ambulante" inseamna ori ca n-am stiut noi sa explicam prea bine viziunea, ori ca tu ar trebui sa iti reimprospatezi putin stereotipurile :)

Pe de alta parte intelegem obiectia. Intr-un episod viitor schimbam hipsterul pe o umbrela. Pardon. Hipsterimea si umbrelele.

Cum ar schimba Metropotam Piata Sf. Anton
Reptilianul
#3 -

hmm

Acum adevarat, ce atatea cafenele si locuri de luat pranzul la soare? Astea pot fi bine mersi amplasate in incinta hanului. Tot acolo sa vina si artistii si tot ce spuneai. Chioscuri simpatice. Ma rog, ideea cu fantana mi se pare mai draguta. Dar nu orice fantana, clar. Iar daca tot langa se afla si Curtea Veche, nu ar strica sa se tina cont de asta cand se va decora piata. Ma refer la eventuale statui ale personalitatilor marcante vremii cetatii si asa mai departe. Si ceva mai multi copaci nu ar strica, sa devina din piata, care suna la fel cum arata, o gradina tipica secolului 18. Si pot veni si porumbeii. :D

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera