Cum ar schimba Metropotam Piata Revolutiei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ca in orice proiect de remodelare, si in utopia noastra de refacere a Pietei Revolutiei trebuie avute in vedere mai multe aspecte si impacate toate orgoliile si dorintele, legate de trafic, urbanism, estetica, samd.

Care sunt cele mai comune si populare "probleme" legate de Piata Revolutiei?


- are Teapa aka Memorialul renasterii in mijloc.
- n-are statuia lui Carol in ea.
- nu mai are nici Teatrul Excelsior, in schimb are un turn hidos de sticla (aka Turnul Excelsior) in acel loc.
- are cladirea controversata a Uniunii Arhitectilor / Casa Paucescu.
- n-are parcare subterana.
- parcarea supraterana e rezervata Ministerelor.
- strada Dem. I. Dobrescu (intre Uniune si Minister) ar trebui sa fie supapa de evacuare a traficului dinspre Stirbei spre bd. Balcescu, dar de fapt e dop, acolo fiind si o statie de autobuze (vreo 5 linii) care blocheaza, impreuna cu un semafor scurt, tot.


Daca nu mai avem ce face cladirilor:
- fostul CC, fostul Senat, asa masiv cum e, e acolo din 1950 (cu proiect din '38), e mai greu sa-l infrumusetam la varsta lui.
- Uniunea Arhitectilor de fapt nu ne displace prea mult, macar pentru ca a pastrat o bucatica din Casa Paucescu.
- turnul Excelsior abia a fost terminat si nu e pragmatic sa-l daramam pur si simplu (desi am aduce sincer orice autoritate in urbanistica si estetica a orasului sa il urmareasca penal pe cel care a aprobat constructia lui acolo).
- Teapa nu va disparea, oricate petitii, manifestatii si proteste ar organiza toata populatia Bucurestiului,

...iar problema traficului care se gatuie acolo ar trebui rezolvata de niste capete luminate de la brigada rutiera, in schimb s-ar putea face ceva cu spatiul propriu-zis al pietei.

pr

Parcarea

Dam jos toate masinile. Adica le trecem in subteran. Si-gur e ceva acolo jos. Chit ca e numai tunelul lui Ceausescu de scapare din CC pana in Palat (mostenit partial, dupa cat se pare, de pe vremea lui Ferdinand), si tot ar fi un punct de inceput.


Cum aducem in discutie Bucurestiul vechi?

Cum e la moda ca toata lumea sa planga in pumni dupa Micul Paris (si noua ne place, e un mort frumos, il admiram si acum nostalgic in poze, dar cat ii mai cantam prohodul in gol?), pe care insa nu-l mai putem invia, proteja si salva, avem noi o idee:

Va spune ceva numele Madurodam? E un muzeu in aer liber din Olanda, un orasel miniatural, cu case de o schioapa, printre care te poti plimba. Daca tot ne place atat de mult Bucurestiul ante si inter-belic, ce ziceti de un proiect care sa reproduca fidel si miniatural cateva zone cheie ale centrului sau chiar toata Calea Victoriei plus Centrul Vechi? Cu nume de cladiri, arhitecti, data constructiei, data demolarii... toata monografia. Informatii plasate nu direct pe cladiri (ca nici acum nu ne plac bannerele publicitare), ci desenate frumos de un grafician si vandute sub forma de ziar retro la un automat pe baza de moneda (ne angajam sa dam si noi o manuta de ajutor la texte, ca ne-am distrat tare mult cand am scris la proiectul nostru Interbelic).

S-ar putea astfel reconstrui hotelul High Life, palatul Jockey Club, hotel Splendid si alte cladiri care au disparut in ultimii 70 de ani din Piata Palatului.

Cum Centrul nostru Vechi numai a oras vechi nu aduce (ci a mahala), s-ar putea reface putin atat de regretata atmosfera boema in jurul blocului supranumit Palazzo Bordenache (cel cu fantana arteziana) - cateva cafenele sic, o terasa draguta cu umbrele dungate, o taraba de braga, alta de covrigi turcesti si placinte...

Desigur ca statuia lui Iuliu Maniu nu si-ar mai gasi locul acolo, dar nu ne-ar deranja deloc re-amplasarea ei, noi am inclus-o deja in lista celor mai urate statui din Bucuresti.

pp pp
Despre re-plasarea statuii lui Carol in piata nu ne pronuntam, daca inseamna atat de mult pentru natiune... de ce nu? Nu ne vom pronunta nici asupra reproducerii sculptorului Florin Codre... pana n-o vedem pe soclu


Piatra cubica, asfalt sau lemn?


Nu ne place prea mult asfaltul, e adevarat. E impersonal si modern si daca are nevoie de ceva capitala, acest lucru e umanizarea. Dar piatra cubica, cu tot aerul sau retro, trebuie intretinuta, ca se lasa si face gropi sau ies cuburi si fac gauri.

Varianta (costisitoare si deloc eco, dar ar putea sa merite): Calea Victoriei a fost odata (pe la 1700 toamna, cand se chema Podul Mogosoaiei) pavata cu lemn de stejar (o bucata inca se mai afla la muzeul Palatului Sutu). Metoda e de altfel veche - fie ca se pava cu traverse lungi, din scanduri, fie ca se foloseau drept dale felii de busteni (cum era intrarea in Hanul lui Manuc) - lemnul s-a folosit cu succes inaintea pietrei cubice, iar daca e tratat bine, ar putea sa aiba o viata destul de lunga.

Palatul Ministerului Administratiei si Internelor (fostul Senat) Monumentul eroilor aka Teapa Iuliu Maniu si copacul Iuliu Maniu


Si ce facem cu Revolutia?


Piata Palatului si-a castigat importanta istorica in decembrie '89, cand acolo a inceput Revolutia. Ar fi pacat sa lasam acest amanunt sa se topeasca in trecerea timpului. Iar monumentul care comemoreaza azi cumva lucrul asta, adica Teapa, e foarte neinspirat si ostentativ. Mai buna si utila era inca o fantana arteziana frumoasa.

Cum sa ne aducem totusi aminte fara sa cadem in patetic si lacrimogen? Tragem cu ochiul la alte capitale, sa vedem, ei cum fac?

- Varsovia si Berlinul sunt traversate discret de un brau de caramizi, insotit pe alocuri de cate o placuta care iti aminteste ca pasesti peste zidul ghetoului evreiesc din Varsovia, respectiv al Berlinului;
- Berlinul mai are ceva interesant: pe strada, incastrate in trotuar, gasesti in tot locul patratele de metal cu nume si date (in fata caselor evreilor deportati) - se numesc Stolpersteine si sunt proiectul artistlui Gunter Demnig - atat de simple, atat de eficiente si neostentative.
- sa nu mai vorbim de Monumentul Holocaustului (Holocaust-Mahnmal) din Berlin: 4,7 acri semanati cu 2,711 blocuri de beton (cate unul pentru fiecare pagina a Talmudului) - foto de sus aici.
- Bratislava ne ofera si ea o idee: in Centrul Vechi gasesti multe statui, nu in ipostaze memoriale, ci personaje, langa care iti face placere sa te fotografiezi (vezi aici detalii). Poate se va gasi vreodata un sculptor de generatie noua care sa aiba inspiratie sa creeze o serie de statui sugestive de plantat prin Piata Revolutiei?


Noi am putea sa mai fabulam mult si bine, dar poate aveti si voi vreo idee buna, realizabila si revolutionara?


Ce ar mai schimba metropotamul in Bucuresti: pietele, Oraselul Copiilor, statiile de metrou, parcul de la Unirii, pasajul Villacrosse.
1 comentariu

Cum ar schimba Metropotam Piata Revolutiei
Catalin
#1 -

Piata Revolutiei

Deocamdata pana si fotografiatul e interzis in Piata Revolutiei, daca indrepti obiectivul spre CC. Ca vorba aia, sediul MAI e "obiectiv strategic".

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera