Cum ar schimba Metropotam Parcul de la Unirii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In continuarea utopiei de Bucuresti (primul episod: pasajul Villacrosse) pe placul nostru si al tau (speram), am mers in inspectie in parcul din fata magazinului Unirii.

Asa cum spuneam in primul episod, fara cunostinte de urbanistica, arhitectura sau cu abilitatile vigilente ale unui reprezentant de la Administratiile Locale, am scrutat zona cu ochi metropotamicesti (adica ce am vrea in acest parc, ce e defect si ce ne-ar placea sa se schimbe) si ne-au venit niste idei/solutii.

Nu stim daca toate sunt fezabile, dar nu credem ca in toata istoria umanitatii cineva a primit o amenda pentru simplul fapt ca visa la schimbari si nici nu credem ca a fost ars pe rug. Asa ca ne-am plimbat prin parc, am inspectat zona, am testat solul, am masurat ochiometric si am ajuns la urmatorele solutii si propuneri.

1. La portile cetatii

Parcul Unirii este in buricul orasului, acolo unde masinile isi fac de cap si petrec pe muzica claxoanelor. Pentru ca nu putem sa-l antifonam (sau putem?), ar fi o idee sa facem un gard viu inalt; daca tot nu putem sa oprim zgomotul orasului, macar sa nu vedem petrecerea urbana a traficului din Bucuresti. Scapam de gardurile mici din fier, oricum ruginite si inestetice, si facem un gard inalt, frumos cu bucatele de natura.

Parcul Unirii Parcul Unirii

In Tokyo, un astfel de gard viu este o solutie eco si eficienta in acelasi timp pentru ca poate adaposti si mesaje publicitare. Vezi aici creatia lui Klein Dytham. Alte surse de inspiratie pentru aceasta solutie pot fi Gardul Viu al lui Shimizu sau The Living Wall.

2. Anti kitsch, anti chiosc

La intrarea apropiata de magazinul Unirii, zace un card de chioscuri tip foisor, buticuri frumoase din lemn care, cel mai probabil, asteapta un eveniment in parc ca sa-si materializeze scopul. In loc sa se pastreze parada de buticuri, mai bine sa fie mai putine, tot din lemn si chiar sa aiba un scop. Metropotamul ar vrea un chiosc la care sa se vanda limonada si biscuiti pe timpul verii si ciocolata calda cu biscuiti pe timpul iernii.

Parcul Unirii Parcul Unirii

Produsele sa fie facute pe loc, respectand normele igienice, desigur. Nu ne-ar deranja sa fie niste fete pe modelul cercetaselor americane care sa le faca si sa le vanda. Preturile sa fie la simpatia publicului si, eventual, o parte din vanzari sa mearga intr-un fond al parcului care poate fi folosit, mai apoi, pentru diverse alte imbunatatiri.

Nu vrem chioscuri cu animale de plus, sosete, esarfe sau alte asemenea. Produsele de pe rafturi sa aiba o utilitate pentru o plimbare in parc si, eventual, sa nu fie tot cele din comert; sa incercam sa brand-uim acest parc si sa se puna la dispozitie produse pe care le poti gasi doar aici, marca Parcul Unirii.

Asadar, limonada freshly squeezed, cookies dupa o reteta speciala, sandvisuri cu multe legume (natural way) si alte asemenea. As, si sa nu mai vedem niciun chiosc/butic din plastic, ochii nostri sunt sensibili la astfel de materiale.

3. Iarba cheala

Mai avem nevoie si de iarba
ne venea noua sa cantam in Parcul Unirii. Ce e cu palcurile alea de pamant; mai nou un parc trebuie sa fie o imagine fidela a presedintelui?! Nu, vrem mai multa iarba pe care sa putem sta fara sa fim atacati de pamant uscat.
 
 Parcul Unirii Parcul Unirii Parcul Unirii

Pe aceeasi idee, sa plantam mai multe flori, copaci si alte elemente indispensabile unui parc. Asa facem o protectie naturala si o lasam pe ea sa se bata cu poluarea agresiva din jurul parcului. Sa nu uitam tufisurile la fel de chele si sarmane care ar avea nevoie de ingrijire.

Impingem limitele un pic si spunem ca am vrea si niste sculpturi in tufisuri in care incurajam indemanaticii sa decoreze parcul cu astfel de opere de arta vie. Plus, daca facem un concurs de amenajri tufisuri, peisajul se va schimba mai des si, astfel, luptam si contra monotoniei vizuale.

4. Fantanile, ce facem cu fantanile?

Fantanile de la Unirii, la care poti ajunge imediat pe o potecuta din parc, au peste 20 de ani. Desi, in graficele umane asta este varsta exuberantei tineresti, pentru fantani, 20 de ani inseamna mult. Mai trist este ca ele isi arata varsta si nu e nimic estetic la asta. Asa ca, sa pastram limitele reale si sa nu spunem ca le-am schimba cu totul. Macar sa le reconditionam si sa incercam sa le gasim si alt scop decat cel al "stropirii cu apa".

Parcul Unirii Parcul Unirii

In fantani am vrea sa vedem barcute plutind, masinarii facute de oameni dupa bunul lor plac. Mai mult, fiecare persoana din parc care isi face o barca cu un design special, sa poata intra intr-o competitie, un concurs de barcute in fantana. Desigur, asta presupune ca acestea sa fie teleghidate.

Cele fara telecomanda, intra doar intr-un concurs de frumusete. De asemenea, fantanile pot deveni galerii de arta subacvatica; n-ai vrea sa vezi o coada de balena iesind din apa, sau un rechin plutind agale, o sirena asteptand pirati si alte elemente care pot fi aduse cu stil aici.

5. Doi pe-o banca


In Parcul Unirii, au fost montate barci noi, dar cele vechi au protestat si au ramas, din loc in loc, in parc. Metropotamul are 2 solutii pentru aceasta probleme; prima- scoatem toate bancile vechi si ruginite si le inlocuim cu noul prototip de banci.

Parcul Unirii Parcul Unirii

A doua solutie, cea mai complicata ar fi o reconditionare urbana a bancilor. Am putea sa lasam priceputii la street art si grafferii sa decoreze bancile cu modele si desene spectaculoase. Desigur, totul va fi facut dupa ce artistii predau un proiect ca sa ne asiguram ca nu dam nastere unui monstru kitchos, colorat si fara o coerenta vizuala.

6. De bun-simt

Ca solutii de bun-simt am acoperi gropile adanci si pline de gunoi (scoatem gunoiul inainte) care sunt foarte periculoase pentru plimbaretii de noapte. Am reconditiona felinarele ruginite din care ies firele ca dintr-o gaura de sarpe.

Multumiti de numarul de cosuri de gunoi, aici nu am interveni; sau, de fapt, prea multe cosuri de gunoi nu sunt niciodata prea multe. Si asa poate am elimina problema sacilor de gunoi aruncati prin parc. E curat, dar nu trebuie sa fim farisei si sa lasam urmele muncii noastre peste tot si sa culegem laude apoi.

Parcul Unirii Parcul Unirii
Parcul Unirii Parcul Unirii

De asemenea, stalpul inalt cu panoul publicitar de la intrarea vizavi de magazin din fata poate e liceu, dar din spate sigur e muzeu. Nu ne-a placut tratarea cu spatele pentru simplul motiv ca e ruginit si urat. Asa ca, sa-l acoperim cu o panza pe care putem face o harta a parcului sau pe care artistii pot picta diverse lucruri.

Asa nu daramam stalpul (intelegem ca marketing-ul trebuie sa traiasca), dar nici nu ne oripilam la vazut unei bucati de fier in stadiu de putrezire.

7. Extra, extra

Pentru ca Parcul Unirii nu e tocmai locul in care sa vii sa te relaxezi si sa citesti o carte, o sa punem la dispozitie instrumente de distractie adecvate spatiului. Putem sa avem un Twister imens pe iarba, centre de unde se pot inchiria jocuri si paturi (sume modice), locuri de unde se pot imprumuta coarde, standuri cu reviste si albume cu fotografii care pot fi rasfoite si care nu cer cine stie ce concentrare.

Vom pune scrumiere speciale in parc ca sa fim siguri ca nu va lua nimic foc in cosul de gunoi.

Noi asa vedem Parcul de la Unirii; un fel de cetate verde in afara careia se dau luptele unei zile normale din capitala, dar, inauntru, se intampla lucruri frumoase. Spatiul, asa cum il vede Metropotamul, sigur va deveni un loc indragit de bucuresteni care vor veni sa piarda timpul la o limonada pe o patura din parc ca, mai apoi, sa se plimbe ca intr-o galerie de arta si sa admire bancile, tufisurile si barcutele din fantani. Toate astea, dupa zidul de verdeata care separa parcul de soseaua aglomerata.

Ai solutii/ sugestii/ recomandari/ propouneri/ nemultumiri? Metropotamul are ochii cat cepele si urechile palnie, asa ca le asteapta.2 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Parcul de la Unirii
Ramon
#1 -

Comentariu nou

frumoasa propunere! poate ar trebui s-o prezentati si primariei si eventual sa faceti o petitie :)

Cum ar schimba Metropotam Parcul de la Unirii
krissu
#2 -

Comentariu nou

Cateva din ideile prezentate mai sus sunt foarte foarte bune. Trebuie mers mai departe, prezentate mai departe. E pacat..

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera