Cum ar schimba Metropotam Monumentul Holocaustului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre disparitia parculetului Brezoianu s-a tot scris (am scris si noi), s-a tot protestat si, ca de obicei, nu a contat prea mult, iar unul dintre cele mai urate monumente ale Bucurestiului, Monumentul Holocaustului, a fost trantit cu beton si marmura si rugina si multa indiferenta peste inca un spatiu verde.

Inainte ca acesta sa apara scriam ca speram din tot sufletul ca monumentul sa nu intre pe lista de celor mai hidoase constructii din capitala. Ei bine, a intrat... direct pe locul I. Nu am inteles (e adevarat, nici nu ni s-a explicat) de ce s-a ales tocmai aceasta locatie pentru ridicarea monumentului, pe locul unui spatiu verde de 3000 de mp. Dar in Ro, interesele si absurdul sunt intotdeauna peste orice logica de bun simt.

Ca tot am pomenit de bun simt, daca monumentul tot a fost ridicat, ne-am fi asteptam ca macar cineva sa se ingrijeasca de el si sa aiba cat de cat o oarecare estetica... nu a uratului si a paraginii. Intelegem de ce s-a optat pentru folosirea anumitor materiale, insa de aici pana la a arata ca o adunatura de fiare vechi printre bruieni si gunoaie este cale lunga.

Roata romilor e folosita de "baietii" din zona ca bancuta pe care se bea berea in fiecare seara - drept dovada stau capacele de la sticlele de bere care se aduna in dreptul acesteia si pe care le vedem in fiecare dimineata. Containerul in care sta adapostita o gramada de bolovani si care simbolizeaza vagoanele in care au fost transportati evreii, este folosit si ca groapa de gunoi in care se aduna sticle de plastic, ambalaje etc.

Steaua lui David ar fi fost o instalatie interesanta, daca n-ar fi fost facuta din aceleasi materiale din care sunt facute si schelele cu care este impodobit mai mult de jumatate din Bucuresti si daca n-ar fi folosita de copii din zona ca poarta de fotbal. Despre coloana de rugina (caci asa ii spun toti cei care o vad pentru prima data si e greu sa-i spui altfel) nu mai zicem nimic, decat ca nu se potriveste absolut deloc in peisaj si ca a devansat cu mult Cartoful tras in teapa.

Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului
Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului

La subsol, am dat si peste un frigider - va lasam pe voi sa descoperiti simbolistica acestuia; probabil ca cineva s-a gandit ca este un loc potrivit pentru fiare vechi... Sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca un Monument al Holocaustului nu-si avea rostul in Bucuresti, dimpotriva, doar ca locul nu este potrivit deloc pentru asa ceva, iar modul in care a fost realizat si felul in care este intretinut sunt o insulta mai mare decat daca n-ar fi fost facut deloc.

Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului
Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului Monumentul Holocaustului

Daca Metropotamul ar putea schimba monumentul Holocaustului, mai mult ca sigur nu l-ar fi amplasat aici si ar fi mers mai degraba pe sugestia lui Vlad Nanca, care spunea intr-un comentariu lasat la un articol mai vechi: "In mod sigur un monument al holocaustului este mult mai util decat o catedrala a mantuirii. La fel de sigur locul ales pentru monument este absolut imbecil, iar proiectul lui Jacobi este idiot si infantil in explicatii... Lucrul cel mai bun ar fi sa se renoveze o cladire in centrul vechi, in zona evreiasca si acolo sa se faca si monument si sa se si arate documente si marturii ale holocaustului made in ro."

Vedeti aici cum a fost realizat monumentul Holocaustului in Berlin.
Cititi si articolul despre muzeul Holocaustului din Bucuresti.

Mai multe poze pe 100eyes
3 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Monumentul Holocaustului
pompiliu
#1 -

doar un proiect... pacat

http://www.iglooarchitecture.ro/121/

Cum ar schimba Metropotam Monumentul Holocaustului
icee
#2 -

Comentariu nou

Stimata audienta mai este nevoie să spun ca cineva a avut niște interese financiare in toată povestea asta?

Pot să spun ca indivizii care au coordonat tot proiectul, inclusiv PMB sunt niște imbecili, indolenti si ignoranți.

Bătaie de joc, dealtfel ca și toată tara asta.

Cum ar schimba Metropotam Monumentul Holocaustului
claudia
#3 -

Comentariu nou

cred ca ar trebui sa va formati niste pareri mai avizate.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera