Cum ar schimba Metropotam Lacul Morii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lacul Morii este un imens lac de acumulare al Bucurestiului, construit peste o zona urbana (inclusiv biserica si cimitir) pentru a atenua viiturile si inundatiile provocate de cresterea debitului Dambovitei. Are un baraj de 15m inaltime si diguri de-a lungul malurilor, a caror lungime insumeaza 7km. A fost terminat in a doua parte a anilor '80, iar din anii '90 incoace primarii sectorului 6 tot au pe agenda transformarea, salubrizarea, ecologizarea, cosmetizarea, schimbarea la fata a Lacului Morii.

Noroc in schimb cu voluntarii: primavara asta elevii de la liceul Moisil au strans 12 tone de gunoaie si o tona si jumatate de sticle de plastic numai de la baraj la insula.

Nu mai departe de iarna trecuta s-a zvonit prin presa ca Ministerul dezvoltarii si turismului si Primaria sectoului 6 planuiesc raiul pe pamant in jurul lacului: parc de distractii, baza sportiva, hipodrom, strand, restaurante, mall (se poate fara?) in ceea ce va fi... (pregatiti-va pentru superlative) cel mai mare parc de distractii din Europa de Est, cu cea mai mare fantana arteziana din Romania, plus o imensa moara care sa devina simbol pentru oras.

Si acum sa lasam SF-ul si sa ne aducem aminte ca niciodata nu sunt suficiente fonduri, ca se fura atunci cand sunt, ca se lucreaza prost si ieftin in general si sa ne gandim ce s-ar putea face totusi, nu fantasmagoric si megaloman, ci util si de bun simt, sa provocam oamenii sa vina acolo, sa se distreze, sa consume, sa foloseasca servicii si sa plateasca pentru ele.

Pe Dambovita in jos Pe Dambovita in jos
Lacul Morii: uscatorie si loc de pescuit

Sport pe apa


Malul indiguit este inalt si destul de abrupt, pe ambele parti, si spre pamant, si spre apa (unde e normal sa fie asa, fiind gandit sa amortizeze inundatii masive). Daca facem pontoane mobile, care sa urce si sa coboare odata cu nivelul apei, s-ar putea organiza pe maluri tot felul de zone sportive si de agrement:

- caiac-canoe, de inchiriat + competitii pentru amatori
- barci si hidrobiciclete - agrement, ca in Herastrau ori Cismigiu
- barcute cu panze sau plimbari cu vaporasul
- jet ski, kite surfing, paragliding, etc.
- patinoar iarna.

Nu am recomanda inotul in Lacul Morii, apa e cam poluata, iar lacul nu pare deloc curatat (gasesti pe malurile sale si in el tot felul de lucruri plutitoare, de la gunoaie menajere pana la cadavre de animale).

lacul morii harta
Suprafata Lacului Morii (246 ha), in comparatie cu lacurile Herastrau si Floreasca

Zone verzi


In loc de mall-uri si cartiere rezidentiale cu case la indigo, s-ar putea pune accentul pe iarba, copaci si spatii verzi pentru batut mingea, inaltat un zmeu, jucat un volei (n-am zice nu nici unei plaje artificiale). Cu ocazia asta s-ar putea lati digurile si face piste de biciclete si role, astfel incat sa nu te ciocnesti de pietoni si nici ei de tine. Nici niste lampi de strada n-ar strica, pe toata lungimea digului.

Stiti ce ne-ar mai placea? O zona de picnic. Desigur ca va fi inteleasa ca zona de gratar, dar fie. Un teren larg (inca mai sunt zone virane spre Rosu si Chiajna), intesat de copaci, cu iarba verde, plin de masute, umbrare, chioscuri de lemn, balansoare si gratare. Da, gratare deja plantate acolo, din loc in loc, la niste distante decente ca sa nu ne afumam cu totii. Cu taxa de acces si folosinta, pentru toata lumea care vrea sa se friptureasca in aer liber, curat si cu bun simt, fara masina la botul calului. Am instaura chiar si o amenda de zgomot (anti muzica la maximum).


Zone de concerte si petreceri


Ne tot plangem ca n-avem spatii in aer liber pentru concerte si festivaluri. Ba cu putina bunavointa s-ar gasi pe malul lacului. Un spatiu viran, cu loc pentru scena (scene?) amenajat la cheie cu toate facilitatile, cu apa curenta, curent electric, toalete, si, tineti-va bine, cu casute de lemn de inchiriat sau macar o zona de camping.

Si daca tot s-a facut insulita aceea artificiala, in loc sa o lasam in bezna si paragina, putem organiza acolo tot felul de minunatii culturale si de distractie: teatru de vara, muzica, spectacole de lumini seara pe lac, si pentru ca e atat de departe de luminile orasului, am mai pune acolo telescoape (contra cost) pentru observat cerul noaptea.

Nu in ultimul rand, pe ici pe colo am aseza cateva terase, cafenele si restaurante, o gradina, o ceainarie, un bar de plaja.


Si daca vrea cineva sa se inspire din ce au facut altii, avem cateva exemple prin vecini: insulele Margareta si Hajógyári sziget (Obudai, unde se tine anual Festivaul Sziget) de pe Dunare, din Budapesta, insula Ada Ciganlija din Belgrad, de pe raul Sava, de unde n-am mai fi plecat, malul raului Neris care trece prin Vilnius, si puteti continua voi lista.


Cine mai are idei bune pentru Lacul Morii?1 comentariu

Cum ar schimba Metropotam Lacul Morii
beatrice
#1 -

eu as mai pune...

Un loc in care se pot practica diverse sporturi ce nu sunt inca pe la noi pe aici, cum ar fi windsurfing, skydiving, kite surfing... pentru ca sunt conditii, nu trebuie decat niste fonduri in plus. Doritori de senzatii tari sunt la tot pasul! ;)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera