Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am amanat inevitabilul cat am putut, dar tot am ajuns la cea mai spinoasa problema a schimbarilor noastre utopice: ce facem frumos cu Centrul Vechi al Bucurestiului? Spre deosebire de celelalte articole din seria "cum ar schimba Metropotamul...", unde ne permiteam sa visam frumos si sa dam liber imaginatiei, in cazul Centrului Vechi, desi e loc de fantezie, e mult mai mult loc de solutii practice, fezabile.


1. deratizare, de-squattizare, salubrizare

Micul cartier al Centrului Vechi, pe care il strabati la pas in 20 de minute si-n crucis, si-n curmezis, e o cloaca infestata de tot soiul de animale stricatoare, de la cele patrupede rozatoare pana la cele pe doua picioare. Primele dintre ele traiesc in gropile de gunoi (ceva mai rare in ultimii doi ani, parca). Din a doua categorie fac parte "squatterii", adica cei care au ocupat prin diverse metode, mai mult sau mai putin legale, in diverse perioade, case din cartier.

Centrul Vechi Centrul Vechi

Nu situatia lor incerta din punct de vedere imobiliar ne irita cel mai tare, ci mizeria in care se traieste in multe case. Prin usile deschise ale camerelor, balcoanelor ori curtilor interioare, trecatorul are parte de o priveliste de mahala, asezonata cu mirosurile fetide ale gramezilor de gunoaie putrezind in aburi fierbinti, ale incaperilor nearisite, ale covoarelor nespalate si ale retelei de canalizare subrede.

Daca am avea niste dimensiuni gargantuesti, am lua de un colt tot cartierul, l-am scutura bine ca pe un sac de purici, l-am bate ca pe un covor si apoi l-am pune la loc, gata de etapa 2. Cum nu suntem Gulliver, am face un gest radical, sa inchidem cate o strada, sa dam drumul in ea cate unei echipe de salubrizare pe care sa n-o lasam sa iasa pana cand nu e totul luna.

Centrul Vechi Centrul Vechi Centrul Vechi Moda veche in Centrul Vechi


2. pensule, vopseluri, retusuri


Probabil cea mai atragatoare parte a Centrului Vechi este pentru multa lume faptul ca arata precum o imensa ciorna pe care toata lumea poate mazgali. Orice tag sau stencil are o greutate aparte aici, orice wheatpaste e ridicat la rang de arta urbana cu mesaj.

Si atunci trebuie sa ne dam seama ce vrem de la Centrul Vechi: sa fie un loc "alternativ" si "hip" sau sa fie oglinda vie a vremurilor interbelice pe care le regretam atat. Oricat ne-ar placea libertatea de exprimare "artistica", inclinam catre a doua varianta. In fond, cum nu ne putem mandri cu un "oras vechi" cum au vecinele iugoslave, cehe, poloneze, cu arhitectura monumentala veche de sute de ani, macar cu amintirea pitoreasca a povestilor interbelice sa ramanem.

Centrul Vechi - parter si etaj Coada la restaurare

In consecinta trebuie adusi specialisti care sa reconditioneze cladirile (si ale noastre-s vechiute, dar arata ca niste daramaturi de dupa razboi), nu carpite din doua canciocuri de ipsos, ci reparate frumos, in stilul epocii, refacand ornamentatiile originale, coloanele, frizele, balcoanele, ferestrele. Apropo de ferestre, n-avem (teoretic) nimic impotriva termopanelor, doar sa nu fie albe si de bloc. Ori le interzicem in totalitate, pe motive de estetica, ori le facem sa nu arate ca nuca in perete pe o fatada veche.

Odata reparate cladirile, ne putem gandi si la renovare. Ce e acum in centru e o veselie de culori, fiecare a dat cu bidineaua cum l-a taiat mintea, si numai pe feliuta lui. Nimic impotriva variatiunilor de culoare, dar macar cate o singura nuanta per cladire se poate? Si daca nu se poate, radem spoiala pana ajungem la caramida, apoi angajam un ochi de estet care sa aleaga culorile potrivite si punem zugravii la munca.

Centrul Vechi Centrul Vechi

3. Curtea Veche


Probabil cel mai de pret lucru al Centrului este Curtea Veche, din pacate prezentata atat de urat, inghesuita de alimentarele si magazinele de pantofi ale strazii Franceze si un gard cu zabrele. Facem Curtea Veche muzeu in toata regula, cu povesti istorice, intr-un stil nu atat de static si arheologic, ci mai interactiv si atractiv.

Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009

4. casa si placuta


Tot ne plangem ca nu se mai cunoaste adevarata valoare istorica si culturala a C.V. Atunci sa punem pe toate cladirile care au avut o importanta cat de mica de-a lungul secolelor cate o placuta, cu o poveste (aici a locuit actorul X, aici scriitorul Y).

Centrul Vechi Moda veche in Centrul Vechi

Sa nu mai spunem de vechea harta a cartierului, pe care cu greu am refacut-o si noi, pe alocuri, cand am scris site-ul interbelic.metropotam.ro - vechile nume de strazi, de carciumi, carora li s-ar putea asocia nume de personaje literare, muzicale sau politice - toate acestea ar putea face din mahalaua de acum o mica incursiune in anii '20-'30.


5. trasee turistice


O minte luminata de la Ministerul Turismului (care speram ca ne citeste si ia notite, sa nu ne batem gura degeaba) ar trebui trimisa pe teren sa faca trasee, pe care sa le semnalizeze corespunzator cu placute si indicatoare de dimensiuni rezonabile (inclusiv in engleza), si pe care sa le puna apoi pe harti ale zonei.

Exemple: turul berariilor; turul hanurilor (nu mai exista atat de multe, dar locurile unde au fost cele vechi ar trebui marcate, daca tot le-au dezgropat - Manuc, Zlatari, Gabroveni, Greci, Stavropoleos, Serban Voda), turul literar (locurile pe unde a scris Eminescu, unde bea -ipotetic- Mitica, samd), turul bisericilor (Sf. Anton, Stavropoleos, Zlatari, Biserica Rusa, Sf. Dumitru), ca sa dam numai cateva exemple.

Zilele Bucurestiului 2009 Zilele Bucurestiului 2009

6. verde contra beton

In Centrul vechi nu-s copaci, nu e vreun pic de iarba, decat poate in vreo tigara, iar verde e doar prin colturi mucegaite. Nu-i deloc bine. Singurul loc cu un fel de vegetatie, mai degraba o jungla gretoasa, este groapa dintre Lipscani si Gabroveni, de dupa terasa "la micul latrator" (acum rasa de pe fata pamantului), unde cresc niste copaci tristi, cu pungi de plastic in loc de frunze, deoarece locatarii din cladirea de alaturi au obiceiul sa azvarle gunoiul direct pe geam.

Mai intai investim bani in jardiniere si flori curgatoare si le punem la toate geamurile si balcoanele etajelor I. Apoi nu ne grabim sa construim fel de fel de betoane in locurile libere (maidanul de pe Selari, celalalt de pe Lipscani), ci trantim cate un parc acolo: verdeata, copaci, banci, o fantanita arteziana, un info-chiosc.


7. magazinele, pravaliile si carciumile


Si aici e haos primordial. Cafenele cochete si boeme stau langa blanarii cu animale moarte si prafuite in vitrine, cluburi cool si trendy vizavi de magazine de pantofi pentru morti, croitorii cu rochii de mireasa de un kitsch tipator aliniate la rand cu pravalii care vand paturi, basmale, combinezoane de nailon si chiloti "moartea pasiunii".

Moda veche in Centrul Vechi Moda veche in Centrul Vechi

Unora li se pare pitoresc amalgamul asta de locuri intepenite in timp, dar noi am face iar un gest radical si am face o curatenie generala in toate vitrinele. Nu vrem sa dam afara pe nici un negustoras, vrem doar mai mult bun gust, mai putin kitsch. Daca tot mai exista palarieri, cizmari, croitori, si daca tot exista strazile breslelor din secolelor trecute, hai sa ii adunam pe toti pe strazile lor: Sepcari, Blanari, Selari, sa le facem firme frumoase, sa le aducem ucenici care sa duca mai departe mestesugul cu pricepere si cu bun gust, cum a facut Eugen Ciocan, Maitre Photographe.

Moda veche in Centrul Vechi Moda veche in Centrul Vechi

E tardiv, dar ce bine ar fi prins o Curte a Sticlarilor bine intretinuta, cu ateliere vizitabile si cu demonstratii de suflat in sticla...

In ceea ce priveste carciumile... aici aproape ca nu vrem sa ne pronuntam. Ne place ca sunt atatea optiuni (si pe specificuri de restaurante - unguresc, turcesc, romanesc, nemtesc, si pe tipuri de muzici), dar nu ne plac preturile prohibitive, nici faptul ca se permite deschiderea unor carciumi fara nici un fel de respect pentru locurile respective si pentru conservarea zonei.

Strada Smardan a devenit o mare cantina. Pe Gabroveni, asa sapat cum e, s-au acoperit transeele cu terase sezoniere, intre care alearga sobolanii si se joaca puii de tigan cu... tenisul in tarana. Hanul Manuc, de bine ce era singurul mai bine conservat, zace de cativa ani cu poarta inchisa.

Hanul lui Manuc Art Boulevard

8. circulatia


Atat cea pedestra, cat si cea rutiera sunt si ele, in dulcele stil clasic, haotice. Pietonii isi rup incaltarile prin gropi, podete de scanduri si praf. Motociclistii si scuteristii isi inchipuie ca ei sunt mai presus de lege si isi lasa caii direct la gura terasei, de parca ar fi niste biciclete inofensive si silentioase. Masinile trec fara jena, pe strazile inguste, lipind de pereti valurile de pietoni.

Interzicem accesul masinilor (le lasam pe cele de marfa, ca n-avem ce face, dar le lasam sa intre numai noaptea tarziu ori dimineata devreme) si poate vreodata o sa vedem toate strazile refacute (dale, pietre cubice, asfalt, oricum, dar sa scapam odata de gropi!).

Suntem siguri ca sugestiile noastre sunt doar o mica parte din ce s-ar putea face acolo. Cine mai are vreo idee buna de schimbare a Centrului Vechi?

Nota: unele locuri din Centru nu mai arata exact ca in imaginile de mai sus (facute la diverse momente din anii trecuti) si suferind intre timp schimbari, in bine sau in mai rau.5 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi
aannik
#1 -

un proiect frumos

www.bucurestiulintrozi.ro

da-i orasului o sansa!!

Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi
axelanti
#2 -

e f spinoasa problema

plecand de la bastinasi si ajungand la coruptia care maltrateaza pur si simplu cladirile vechi cu modificari grobiene, si ma refer in mod deosebit la Curtea Sticlarilor. locul in sine a fost ok preluat de Timisoreana si re-branduit "Curtea Berarilor", lucru care i-a crescut cumva atractivitatea, dar care incet a distrus ansamblul prin modificari radicale. nu dau vina pt cei care detin Curtea Berarilor, pt ca nu stiu daca ei sunt de vina pt modificari, dar si ei au contribuit la disparitia specificului de sticlarie. m-a durut teribil sufletul cand am vazut ca au scos scara, au repartitionat spatiul de jos si au latit pasarela de la etajul 1 cu beton...

dar sa revin la chestiuni pe care le-ai mentionat in ariticol si la care subscriu.
in primul rand, lipsa parcurilor sau a piatetelor sau pur si simplu a locurilor in care sa stai si sa maananci un sendvis sau doar sa te odihnesti fara sa fii obligat sa consumi o bere, care si asa are preturi prohibitive. un astfel de loc linistit in care puteai sta era Hanul cu tei, care avea un aer cu totul deosebit.
in al 2lea rand traficul auto redeschis pe anumite strazi, care dupa ce ca sunt pline de gropi si terase se umplu de taxiuri care fac manevre.
in al 3lea rand, mi-a placut ideea cu adunarea mestesugarilor pe strazi care le poarta numele.

probleme sunt f multe, insa daca doar cateva din modificari ar fi aplicate, s-ar misca incet si celelalte.

stiu ca pare inutila interventia mea, stiu ca orice plan de reabilitare pare atat de utopic, dar am simtit nevoia sa-mi spun oful aici ca sa-i incurajez si pe altii sa o faca si sa constientizeze mai intai problemele pe langa care trec si care au devenit atat de banale si insipide, iar apoi sa inceapa si ei sa actioneze. cum? ramane la latitudinea fiecaruia.

Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi
mircea
#3 -

frumoasa initiativa, moarta speranta

1.sqauterii din zona, sunt de fapt tigani f.saraci, veniti din diferite colturi ale tarii, tinuti in aceste case cu complicitatea politiei locale. motivul: majoritatea sunt proprietati nerevendicate sau ale primariei, deteriorarea lor duce la scaderea pretului, apare cumparatorul "prietenul" se face tranzactia, fiecare isi primeste partea
2.marea majoritate a patronilor de carciumi sut niste analfabeti, fac si ei ceva dupa mintea lor, nu ai ce sa le spui, poate doar sa le impui
3.spatii verzi - lasa-o balta, asta mai lipsea, sa vina cineva sa planteze "panselute" , si-asa abia te misti, treaba cu jardinierele la etaj e f.ok, ba chiar mai mult, pe acoperis s-ar putea face (nu pe toate, sa ne intelegem)
4.circulatie: sa se interzica, probleme cu aprovizionarea, asa este, dar se poate
PS: hai ca mai am, dar scriu mai incolo, sa mai vad reactii :p

Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi
elena_23
#4 -

sa plangi, nu alta

Nu ma pot abtine ca de fiecare data cand trec prin centrul vechi sa nu ma enervez sau sa plang pentru ce a ajuns.
Centrul vechi era locul meu preferat din tot bucurestiul.
L-am iubit pt diversitatea lui. L-am iubit pt roackerii din fire sau hanu cu tei, pt noptile prelungite din club a sau revenge,pt ceaiul negru din terasa cocheta de la arcade, pt betivii de la terasa cu mici si manele. pt ca langa un super magazin de haine era nufarul cu oale si ligheane de plastic. L-am iubit si mai tare pt argentin, unde mergeam cu colegii sa bem de la pranz pana seara, si pentru curtea berarilor unde veneam sa ne relaxam dupa o zi istovitoare de munca. Chiar si pentru cladirile daramate cu miros "fetid" si soareci cat catelul meu. Pt ca acolo imi imaginam cum se va inalta o cladire a unei organizatii culturale ce va atrage toata tinerimea bucurestiului.
Este si o doza de nostalgie in iubirea mea pt centrul vechi, data de vremurile studentiei. Dar nu mi-as fi inchipuit niciodata ca locurile si oamenii de care am fugit vor lua cu asalt si vor ocupa si ultimul cm2 al acestui loc minunat. Regia s-a mutat la Cantina, cu shaormeria ei; bamboo si kristal ocupa doua strazi in timpul saptamanii, chiar trei.A aparul si fenomenul de transhumanta in oras, a "figurilor" ma refer, din directia mall-centrul vechi. Si nu pot sa nu am senzatia - cand ma calc in picioare cu ceilalti trecatori sau cand ma impiedic de mese - ca sunt in parcul de vacanta din mamaia.

Jardiniere, spatii verzi, iz interbelic, trotuare de sticla peste vechile catacombe.... da.... suna frumos, dar e nu e pentru noi.

Centrul vechi a fost si este ce-a mai buna reprezentare a ceea ce suntem in prezent, ca popor. Si cred ca, de fapt asta ma doare cel mai tare.

Mai putem face oare ceva sa ne salvam?

Cum ar schimba Metropotam Centrul Vechi
axelanti
#5 -

catre elena_23

da, putem, prin indexarea tuturor problemelor si constientizarea lor. apoi, prin implicarea in organizatii non-guvernamentale, care prin vocea societatii civile sa preseze din ce in ce mai mult autoritatile.

@mircea

terenurile au mare valoare acolo, dar ma indoiesc ca autoritatile vor fi atat de marsave incat sa aprobe constructii aberante de sticla daca din ce in mai multe voci (nu-s de ajuns) si actiuni stradale, chiar ad-hoc, de ce nu, vor duce gandurile scrise aici si acolo, unde ar trebui de fapt sa ajunga. un prim pas catre recuperarea spatiului public sunt tocmai parcurile facute pe terenurile abandonate si pline de gunoaie. sunt mai usor de convins autoritatile in sensul asta.

P.S. despre transformarile prin care au trecut Curtea Sticlarilor si Hnaul cu tei nu comenteaza nimeni?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera