Cum ar schimba Metropotam Bulevardul Aviatorilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu stiu cati soferi care bat zilnic piatra cubica de pe Bulevardul Aviatorilor (cel care uneste Piata Victoriei cu Piata Aviatorilor si Soseaua Nordului) stiu ca acesta face parte din zonele protejate din Bucuresti. Cel putin pe hartie, caci in realitate nimeni nu da doi bani pe piatra cubica de pe acest bulevard.

Nu sunt lucruri mari de schimbat in aceasta zona, ci mai degraba de conservat, intretinut si ferit de prostia altora. Parisul si alte capitale europene au grija sa-si conserve bulevardele batute cu piatra cubica, noi, asa cum bine banuiti, nu. Desi exista acte in care este specificata valoarea si gradul de protectie al bulevardului, ele sunt complet ignorate:

"valoare:
- bulevard - promenada, care prin rigoarea si unitatea unei interventii reglementate, constituie un exemplu de urbanism specific sfarsitului de secol XIX.

grad de protectie:
- maxim - se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica; sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente
."

Iar piatra cubica de pe Bulevardul Aviatorilor urmeaza fie inlocuita cu asfalt, asta desi avantajele pietrei cubice sunt mult mai mari decat cele oferite de asfalt si desi costurile pentru intretinere si repartaii ar fi mult mai mici. (mai multe despre aceste lucruri aici). Insa, probabil ca avantajele pentru "regii asfaltului" ar fi mult mai mici in acest caz... asa ca, domnul doctor primar Oprescu se supune si ne mai stirbeste un pic din istoria si zonele frumoase ale Bucurestiului.

Bulevardul Aviatorilor Bulevardul Aviatorilor Bulevardul Aviatorilor Bulevardul Aviatorilor
Bulevardul Aviatorilor Bulevardul Aviatorilor

E adevarat, piatra cubica ii incomodeaza pe soferii vitezomani, dar asta s-ar putea traduce si printr-o siguranta mai mare in trafic. Cu asfalt in loc de piatra cubica, mai mult ca sigur zona Aviatorilor isi va pierde mult din farmec.

In acest caz, Metropotamul nu-si doreste decat ca piatra cubica sa ramana acolo unde e si sa fie intretinuta asa cum trebuie, ca pe bulevardul Champes Elysees din Paris, de exemplu. Pentru acest lucru Metropotam si-ar uni fortele cu "Batman" (aka Monumentul Eroilor Aviatiei) si l-ar matura pe Oprescu pana intr-un sant din Centrul Vechi. Din pacate, gigantul inaripat nu s-a mai miscat din 1935, asa ca, Oprescu va face sa curga smoala si beton in locul pietrei cubice de pe Aviatorilor, iar Champes Elysees-ul din Micul Paris va disparea odata cu piatra cubica.
2 comentarii

Cum ar schimba Metropotam Bulevardul Aviatorilor
Jen
#1 -

Comentariu nou

piatra cubica ii incomodeaza si pe soferii care conduc normal, si pe pasagerii care nu vor sa le fie zgaltaiti creierii prin gropile respective. piatra cubica *intretinuta* ar merita sa fie monument, pentru ca intr-adevar arata bina. piatra cubica in starea de acum... traiasca betonul!

Cum ar schimba Metropotam Bulevardul Aviatorilor
Anto
#2 -

Comentariu nou

La Praga, toate sradutele din orasul vechi sunt cu piatra cubica. E adevarat ca soferii sunt civilizati si circula respectand viteza legala....
De ce la ei se poate si la noi nu?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera