Cu barca pe langa Murighiol

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand ne gandim de obicei la o plimbare in Delta, apare obstacolul: nu am timp, Delta e departe, se ajunge greu, nu e suficient nici macar un weekend. Cum ar fi daca v-as spune ca e suficienta si o singura zi cand va e dor tare de pelicani, cormorani, lisite, canale intortocheate si insule de nuferi?

Nu e nevoie de mai mult pentru o portie de Delta. Daca plecati suficient de devreme din Bucuresti, ajungeti la pranz la Murighiol (drumul dureaza intre 4 si 5 ore in functie de aglomeratie si de viteza cu care intrati in gropile din zona, multe la numar) unde trebuie sa cautati portul.

E pe un drum adiacent, din soseaua principala ce vine de la Tulcea se ia stanga (puteti merge si la Dunavat, un pic mai incolo, dar sunt 5-6 kilometri de drum pietruit destul de prost), apoi iarasi stanga la semnul "Cormoran"si ajungeti imediat la portul care e pe dreapta. 

delta

Gasiti un mini-port, unde sigur este cineva care sa va duca cu barca. Cuvinte cheie: vreau pe canale inguste, si prin padure si prin stuf, apoi la lacuri, sa vad nuferi si pelicani. Plimbarea dureaza minim doua ore, sa apucati sa vedeti ceva, si, daca aveti timp, puteti ajunge chiar la Caraorman sa vedeti macar ruinele santierului ceausist. Merita.

delta

Plimbarea e spectaculoasa, locul fiind unul dintre cele mai frumoase din delta. Treceti atat prin canale maricele (dati chiar in Sfantu Gheorghe), cat si prin unele mici, inguste, unde salciile cresc direct din apa, cu copaci pe margini unde auzi ca seara apar mistretii, cainii enot sau, mai nou, coiotii veniti, se pare, din Ucraina. Sunt si canale luminoase, prin stuf, care se deschid in mici luminisuri sau ajung in lacuri.

delta

Pe lacuri (Uzlina, Isac sau Gorgova) sunt covoare de nuferi de sute de metri patrati, peste care zboara pelicani (apropos, cica un pelican poate sa manance pana la 10 kg de peste pe zi), cormorani, lisite, gaini de balta, pescarusi, lebede, ibisi, starci sau egrete. Frumos e putin spus.


delta 

Pretul se stabileste pe loc cu domnul care va duce cu barca, pe noi ne-a costat 200 lei, patru persoane, o plimbare de doua ore si ceva. Daca nu ramaneti prin zona, aveti timp sa va intoarceti pana seara in Bucuresti, ba si mancati o ciorba de peste in Tulcea. E putin efort, dar si drumul prin Dobrogea e frumos si, oricum, decat clasica "zi la iarba verde", printre sute de gratare si muzica tare, mai bine "o zi cu barca pe canale", printre sute de pasari si nuferi.

delta

Vezi mai multe despre Delta Dunarii



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera