Cool in Bucuresti: Lasati Orientul sa vina la mine

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Refuzul vestului si infuzia estului in lumea de mijloc a romanismului e un curent recent. Desi occidentul a asimilat de ceva vreme orientul in varii forme, in Bucuresti de pilda el este un "trend" mai recent. Inclinatia catre orientalisme nu e neaparat un "coolness factor" in sensul in care ne-am referit pana acum, dar e la moda.

Fie ca e vorba de mancaruri exotice si de preferinta pentru restaurante cu specifice si bucatarii orientale, fie ca e vorba de moda vestimentara sau chiar de imprumutul unui mod de viata, orientul intalneste incet-incet lumea cealalta, in feluri mai dramatice sau mai amuzante, asa cum povesteste intr-o colectie de nuvele si Salman Rushdie.

orient

In Bucuresti se intalnesc urmatoarele curente, clasate pe trei mari zone geografice: zona indiana, zona asiatica si cea arabeasca.

Moda vestimentara

Fie vara, fie iarna, nimic mai bun sa iti inveseleasca ziua decat tinutele hippie style cu influente indiene pe care le gasim la Aruna Goa, clasic dar cam scump si de o calitate oarecum indoielnica a produselor, la Maya, simpatic si destul de ieftin, si ultimul, dar nu cel din urma, Orema, care te imbie cu iluzia "The Orient is here".

orient

Daca moda vaporos si colorat indiana a prins in uscaciunea capitalei, moda asiatica e deloc reprezentata... daca scoatem de la socoteala faptul ca jumatate din hainele si produsele noastre sunt chinezisme :)

orient

Cafenele si restaurante

Aici stam chiar bine. Oferta de restaurante chinezesti, arabesti si indiene e larga, variata si accesibila buzunarelor mari si mici. La cafenele e ceva mai redusa piata, dar nu se poate sa nu mentionam varfurile orientalismului mai apropiat sau mai exotic, reprezentate de bazarul cu public multinational si aerul aromat de narghilele al cafenelelor egiptene Valea Regilor, mai ales in format risipit in pasajul Vilacrosse, urmate de mai upper-class-icul indian Krishna Cafe.

egiptean

In ceea ce priveste asimilarea orientului ca mod de viata, avem iarasi faze diferite in evolutia fiecaruia, aproape in exclusivitate orientate pe asiatic, indianul si arabescul fiind in declin al preferintelor. Unii dintre noi se simt atrasi de senzationalul artelor martiale japoneze sau chinezesti. Altii inghit din China doar mania feng shui. Se fac cursuri de ceremonia ceaiului, se sarbatoreste cu pompa si spectacol Anul Nou Chinezesc. Orice maruntis asiatic are puteri ascunse de talisman, fie ca e un biet clopotel de vant sau o oglinjoara bagua.

orient

Lucrul mai ciudat este ca desi ne place sa ne credem multiculturali si cu largi orizonturi deschise spre est si vest deopotriva, gradul nostru de toleranta este de fapt scazut, iar intelegerea culturilor respective se rezuma la 90% dintre noi la o pojghita sumara de sosuri de mancare si paiete pe sari-uri, ceea ce subliniaza una din trasaturile definitorii ale factorului cool - superficialitatea.

Voi ce fel de orient preferati?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera