Constructia saptamanii: Statuia lui Carol I

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Piata Revolutiei este pazita din nou de Carol I, regele falnic care vegheaza asupra orasului cosmopolit de pe un cal care ni se prezinta in toate splendoarea animalica. Statuia realizata de sculptorul Florin Codre a revenit acolo unde i-a fost locul pana in 1948 cand a fost distrusa de comunisti. 

Ca orice constructie mare si scumpa, si statuia ecvestra a regelui Carol I a dat nastere la polemici. S-a discutat mai intai despre risipirea unor bani de la bugetul statului, 2, 26 milioane euro mai exact. Evident, a urmat intrebarea de ce sa aruncam atatia bani pentru o statuie. Iubitorii regalitatii si a artei din capitala au sarit in apararea acestei initiative (pentru dovezi, comentariile savuroase de aici). Dar nici arta nu a fost ferita de chitibusuri cu iz de barfa

Statuia lui Carol I Statuia lui Carol I

Sculptorul Florin Codre a fost acuzat de plagiat si ca nu si-a pus amprenta pe aceasta varianta noua a statuii, ci ca doar a copiat ceea ce fusese turnat in bronz deja de sculptorul croat Ivan Meštrović. Artistul se jura ca nu fura si noi nu avem cum sa-l prindem cu rata-n gura, ce stim e ca si-a pus amprenta pe copita calului unde s-a si semnat.

Uitandu-ne la pozele celor doua statui, cea din 1939 si cea noua, vedem niste mici diferente: Carol e mai inalt si sta mai drept in noua varianta, calul are o alta pozitie in cele doua statui- calul lui Dobre e mai relaxat celalalt mai stanjenit, coada calului vechi e lunga si lasata pe cand cea a noului cal e mandra-n vant. Diferente sunt, deci sa incetam cu acuzatiile de plagiat.


sursa foto

Dar sa revenim la statuia ecvestra dezvelita pe 6 decembrie 2010. Aceasta este inalta de 13 metri (cea mai inalta statuie din lume are 40 de metri si este dedicata lui Ginghis Han), facuta din bronz iar doar piedestalul are 6 metri.

Conform stiintei heraldicii, la statuile ecveste ale caror animale au un picior in aer inseamna ca eroul a murit in urma unor rani din razboi sau ucis miseleste. Niciuna din aceste decese nu i se potriveste lui Carol I, decat la nivel spiritual de gandire, daca stam sa analizam ca regele a murit de inima rea si din cauza unor suparari prea mari la nivel politic si de conducere.

Ideea refacerii statuii lui Carol a aparut in 2006, "Anul lui Carol I" cand se implineau 140 de ani de la urcarea pe tronul României a Principelui si 125 de la Proclamarea Regatului Romaniei. 

Statuia lui Carol I Statuia lui Carol I

La dezvelirea constructiei ecvestre au participat oameni de seama printre care Sorin Oprescu, printul Radu Duda si principesa Margareta, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si multi altii. Dupa discursuri elogioase s-a auzit imnul marsului lui Carol I si oficialitatile au lasat statuia pe fostul loc pentru a fi admirata de trecatori.

Desi nu e nimic pedant in ceea ce urmeaza sa va spunem, nu putem sa nu observam si aspectele comice ale acestei constructii: calul se prezinta in toata splendoarea curiosilor, niciun element corporal nefiind ignorat, ba chiar augmentizat si ciobit in ce-are animalul mai drag. Ce sa mai, nu poti sa nu te amuzi la coada calului. Dar acestea sunt elemente copilaresti, nu atat de importante in discutia despre un monument istoric.

Statuia lui Carol I Statuia lui Carol I

Dezvelirea statuii din 1939 a fost facuta tot cu staif, surle, trambite si alte artificii. Despre ceremonia la care Carol al II-lea a facut onorurile a scris Armyuser mai pe larg, aici. Chiar daca nu e nimic wow sau inedit la o statuie cu un domnitor/ rege calare, trebuie sa recunoastem ca orice constructie de asemenea marimi reuseste sa ne impresioneze. O face in modul clasic in care inca ne impresioneaza o piesa de teatru dupa comediile lui Caragiale fara adaosuri moderne.

Tocmai pentru ca e clasica, impunatoare si reprezentativa pentru o perioada prolifica din istoria tarii noi ne bucuram de revenirea lui Carol I turnat in bronz in piata Revolutiei si, cum bine a spus Oprescu, ii spunem si noi: "Bine ai (re)venit , Maiestate!".

1 comentariu

Constructia saptamanii: Statuia lui Carol I
mihai
#1 -

arta, my ass

Statuia asta arata ca un cur. Ma obisnuisem cat de cat cu replica la scara mai mica care era instalata in aceeasi zona pana nu demult, da' cand am vazut pt. prima oara noua statuie in carne si piatra, la dimensiunea imensa de acuma, mai ca nu stiam unde s-o iau la fuga din fata ei.
Ma rog, toata zona de acolo e iremediabil distrusa, si nu de ieri de azi. Avem statui cu coposu, maniu, o tzeapa, acuma calul asta gigant, o biserica de sec 17-18 cu aer conditionat, chiar nu stiu ce ar mai lipsi. In conditiile astea mai ca deplang faptul ca Videanu n-a apucat sa vanda zona celor care vroiau sa construiasca un mall in locul tuturor prostiilor astora.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera