Ciocan vs Ulyanov, statuia lui Lenin si proiectul pentru un Muzeu al Statuilor Comuniste

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
ciocan
Am primit astazi un scurt anunt care ne spunea urmatoarele:

O replică a statuii lui Vladimir Ilici Lenin va fi dezvelită în Piaţa Presei Libere, marţi 26 ianuarie 2010, la ora 11.

Această manifestare pune bazele unui proiect mai amplu, care va avea ca punct final crearea unui Muzeu al Statuilor Comuniste. După 20 de ani de la căderea comunismului consider că România este pregătită pentru un asemenea demers. Muzee de acest gen există în Ungaria, Cehia, Germania şi Polonia, ţări care au ales să nu şteargă pur şi simplu o istorie de 50 de ani.Intrigati si cu interesul trezit de cele cateva cuvinte referitoare la proiectul Muzeului, am rugat-o pe Ioana Ciocan (cea care ne trimisese invitatia la dezvelirea statuii) sa ne spuna mai multe cuvinte despre povestea asta:

Cine a facut replica?

Proiectul imi apartine.


Apropo, unde mai e acum originalul si de ce nu e folosit chiar el?


Statuia originala a fost înlăturată în luna martie a anului 1990, şi aruncată alături de statuia lui Petru Groza în curtea palatului Mogoşoaia. Sculptura liderului sovietic, executată în bronz, fusese realizată de sculptorul Boris Caragea în urma topirii statuii ecvestre a regelui Carol I. Statuia nu este folosita deoarece nu este o comemorare a artistului sau a lui Lenin, ci un manifest impotriva ignorantei. Arta este ignorata.


Cum de a fost aprobata plasarea ei acolo, avand in vedere ca -in general- nu privim cu prea multa deschidere orice ar putea sa reaminteasca de comunism?


Am obtinut-o si asta e tot ceea ce conteaza. Cand iti doresti cu adevarat ca lucrurile sa se intample, ele se intampla, indiferent cat de greu sau usor este procesul.


In ce stadiu e ideea muzeului?


Proiectul nu-si propune sa aminteasca de comunism, ci doreste sa traga un semnal de alarma asupra tratarii cu lipsa de respect a unei opere de arta doar pentru ca reprezinta un simbol al comunismului. Proiectul este legat doar de arta.


Cine se va ocupa de el?

Mi-ar placea si as fi onorata sa ma ocup eu de el. Comunismul a jucat un rol foarte important in Romania, iar ignorarea acelei perioade si anularea ei din punct de vedere artistic mi se pare o greseala. Mai mult decat atat, daca incercam sa anulam acei ani prin ignoranta, inseamna sa ne anulam ca popor o buna perioada din istorie.


Cum te astepti (sau cum va asteptati voi, initiatorii proiectului) sa fie primita ideea?
Sper sa fie primita cu mintea deschisa. Au trecut 20 de ani si e timpul sa ne acceptam trecutul si sa mergem mai departe. Pana cand nu vom accepta ce s-a intamplat, nu vom putea evolua real si pozitiv.


De fapt cine sunteti voi, initiatorii proiectului?

Initiator sunt doar eu, Ioana Ciocan.


Ioana Ciocan este un artist (vizual) din Bucuresti si asistent universitar doctorand la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Ii puteti vedea portofoliul aici.
4 comentarii

Ciocan vs Ulyanov, statuia lui Lenin si proiectul pentru un Muzeu al Statuilor Comuniste
maria
#1 -

act artistic

BRAVO ! CURAJOASA ARTISTA !
ERA SI TIMPUL SA DOVEDIM MATURITATE SI INTELEPCIUNE SOCIALA !
PRIMARIA AR PUTEA FACE BANI DIN MUZEU !
OARE MINISTERUL TURISMULUI CUM S-A IMPLICAT ??

Ciocan vs Ulyanov, statuia lui Lenin si proiectul pentru un Muzeu al Statuilor Comuniste
Marius Octavian Dumitrascu
#2 -

Doamna Ciocan...si Secera

Nu-mi permit sa contest calitatea de artist a doamnei Ciocan, insa dupa jumatate de secol de crime comuniste si mii de morti la Revolutie afisarea unei statui ce infatiseaza unul din creatorii acestui sistem monstruos nu arata decat lipsa de respect fata de victimele comunismului. Putem compara efectele acestui gest cu afisarea svasticii in Ierusalim. Daca dorea sa iasa in evidenta printr-un simbol comunist cred ca era mai usor pentru Doamna Ciocan sa isi adauge la nume si "Secera". Nu cred ca ar fi deranjat pe nimeni ...

Ciocan vs Ulyanov, statuia lui Lenin si proiectul pentru un Muzeu al Statuilor Comuniste
ilinca
#3 -

statuie

bine venit un astfel de muzeu.
Insa in ceea ce priveste statuia lui L, sper sa fie ceva temporar, facut dintr-un consumabil,inghetata, de ex., avand in vedere frigul si creatia anterioara a Dnei Ciocan...altfel a fi atat de trist, de rusinos incat....oricum nu am auzit despre o dezbatere publica pe acest subiect in acest oras atat de vaduvit de frumos, istorie, respect al valorilor adevarate, si atat de neiubit...
O tristete suplimentara: Dna C mai este si asistent universitar!

Ciocan vs Ulyanov, statuia lui Lenin si proiectul pentru un Muzeu al Statuilor Comuniste
cosmin
#4 -

Lenin "bun de clopot"

Bravooo Ioana pentru idee si interventie. E mare nevoie de asta ;)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera