Chamonix si poate Mont Blanc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Unde mai mergem iarna asta? Daca am fost deja in Austria sau daca pur si simplu nu vrem sa ne incadram in cliseul "ski in Austria", putem merge la Chamonix. Nu e inca atat de popular printre ofertele agentiilor de la noi, dar cine spune ca trebuie sa mergem printr-o agentie?

chamonix

De ce mergem la Chamonix? Pasionatii ne-ar raspunde in cor: pentru ca de aici urcam pe Mont Blanc! Alti pasionati si-ar lustrui schiurile si placile. Romanticii: pentru ca e fruuuumoooos. Pinguinii: pentru ca e frig.

chamonix

Daca nu v-ati prins, Chamonix e in Alpii francezi. Cu masina se face peste o zi, daca te grabesti si schimbi soferii. Stefan Gheorghe a fost acolo intr-o tabara de catarari pe gheata. A facut doua zile si jumatate pe drum cu masina, dar asta pentru ca s-a oprit pe drum in Innsbruck - Austria, in Interlaken - Elvetia sau in Gyor - Ungaria. Daca nu mergeti cu masina, puteti lua avionul pana la Lyon si apoi trenul. Sau pana la Geneva sau Turin-Caselle, apoi va urcati in autobuz. Din Paris puteti sa luati TGV-ul, dar drumul are peste 600 km. Sau va puteti opri in Italia si apoi sa mergeti pe sub Mont Blanc.

chamonix

Tinand cont ca aici s-au tinut Olimpiadele de Iarna din 1924, vorbim de un loc cu traditie in sporturile de iarna. Partii de ski si snowboard sunt multe, de la cele pentru copii si incepatori, pana la cele "panoramice", cu peisaje superbe, sau locuri unde freestylerii isi pot testa talentele si rezistenta legaturilor. Stefan ne spune ca l-au impresionat in primul rand telecabinele, care... nu aveau stalpi de sustinere. Un fir sus, unul jos si gata. Pentru adulti, ski pass-ul costa 46 euro/zi, 225/5 zile sau 275/7 zile. Chamonix-ul e inima Frantei cand vine vorba de sporturi de iarna, aici isi fac antrenamentele schiorii profesionisti sau alpinistii, ne spune Stefan.

chamonix

Daca nu vreti sa schiati, nu-i nimic, va puteti plimba sau merge cu bicicleta (nota: nu pe gheata!). Sau sa faceti alpinism pe gheata, catarari, caiac-canoe. Chamonix se lauda si cu evenimente culturale, artistice care sa va tina ocupati cand nu sunteti pe partie.

chamonix

Aaa, da, sa nu uitam ca puteti sa faceti o plimbare usoara, relaxanta, pana in varful Mont-Blanc-ului. Nu are decat inaltimea de 4807m, o nimica toata. :) Ok, puteti lua telecabina, dar ce farmec mai are? Doar Charles Dickens spunea ca nu-si poate imagina ceva mai frumos de atat. Btw, cucerirea Mont Blanc-ului s-a facut in 1786, dupa ce primul han s-a deshis aici in 1770, iar prima mentionare a vaii se face in 1091.

chamonix

Vorbim de o statiune in Alpi, deci preturile nu sunt tocmai mici. O bere e 5-6 euro minim in baruri, dar poti sa iei cu 2-3 euro din supermarket. Sau puteti lua un vin fiert de la chioscurile aflate peste tot. Preturile la cazare incep de la 20 de euro in hostel-uri si merg si pana la 600 in hoteluri. Oferta e foarte mare insa, include si apartamente pe care le puteti inchiria, deci aveti de unde alege in functie de buget si conditiile dorite.

chamonix

"Orasul e tipic occidental si turistic, elegant, ingrijit", ne spune Stefan. Punctul lui forte tine insa de locatie si de peisaje. "Sus e foarte frumos", ne asigura Stefan. Nu e cu mult mai mare decat Predealul, de exemplu, dar conditiile sunt altele. Stefan si grupul lui au stat doua zile in Chamonix, apoi au urcat pe munte... Au ajuns la Aigule du Midi si au stat la Abri Simond de langa Refugiul Cosmiques. Aaa, refugiu nu inseamna ce stim noi. E mult mai curat si mai dotat. Au mers pe gheata si s-au catarat pe ghetari, totul intr-o atmosfera foarte calda de minus multe grade.

chamonix

Ii multumim lui Stefan Gheorghe pentru fotografii si informatiiNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera