Cetatuia Clujului / Fellegvár

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ajunsi la ceas de seara in Cluj si iesiti la o plimbare pe stradute, am vazut la un moment dat pe un deal o cruce luminoasa, in spatele careia se prefigura ceva ce aducea a vapor. Nedumeriti, am refacut traseul ziua. Forma indistincta de vapor apartinea hotelului Belvedere, iar crucea... era totusi o cruce, mai precis monumentul in memoria celor inchisi aici pe vremea cand era o garnizoana austriaca.

Cluj Crucea de la Cetatuie Crucea de la Cetatuie

Cetatuia (Fellegvár) a fost odata o fortareata in toata regula, cu bastioane si redute, o garnizoana si un depozit de armament, construita de arh. Giovanni Visconti, in perioada 1715-1735, dupa ce Transilvania intrase sub dominatie austriaca. Un secol mai tarziu, in timpul Revolutiei de la 1848, a functionat si pe post de inchisoare. Stephan Ludwig Roth, umanistul sas si revolutionarul pasoptist, a fost executat acolo pentru "inalta tradare" de catre "tribunalul de sange" al nobililor de la Cluj.

Secolul 20 n-a fost prea prietenos cu dealul Cetatuii: alunecari de teren au distrus ce mai ramasese din constructia militara, au mai ramas doar vreo doua porti, reduta a devenit turn de parasutism, comunistii au distrus monumentul de pe creasta dealului, construit in amintirea celor ce suferisera in inchisoare.

In anii '70 s-a construit si Hotelul Belvedere, o cladire care in loc sa pastreze locului un aer medieval, e moderna (in stilul vremii), mare, alba si urata. Iar noaptea seamana cu Titanicul (vezi poza de aici, imagineaza-ti-o in intuneric :-). La capatul treptelor s-a refacut in 1995 si monumentul, o cruce imensa de metal care pare sa stea intr-un echilibru precar in crestetul unei casute minuscule de beton.

cetatuia
sursa imaginii - schita fostei fortarete; in lateral stanga, acolo unde se afla reduta, e acum turnul de parasutism
Pe acelasi site gasiti si o carte postala veche cu vedere la dealul Cetatuii de la capatul podului Elisabeta.

Cluj, la Cetatuie
trecand pe sub una din portile ramase oarecum in picioare, am dat de o usa destul de contemporana, bine zabrelita, cu urme (de marker) recente; cele mai inteligible graiesc asa:
Punk's not dead. Ba da, is dead. si Pintyo was here. No I wasn't. :-)

Citim in presa ca in ultima vreme alunecarile de teren nu au mai avansat si ca primaria intentioneaza cosmetizarea zonei, cu "trasee" marcate pentru turisti, noi alei si o reabilitare generala a Cetatuii, care e cetatuie mai mult cu numele si amintirea, napadita de ierburi inalte, cu colturi scrijelite, cum e usa ruginita de mai sus, cu tufisuri-toalete, in care doar zona din mijloc, adiacenta hotelului, e ceva mai ingrijita.

Cluj Cluj
Cluj Cluj

Pana la reabilitarea generala, o urcare pana la Cetatuie, fie pe scari, prin fata, fie mai molcom, pe aleile din spate, dinspre Sapte Strazi, e o plimbare foarte placuta, mai ales intr-o zi senina, pentru o panorama odihnitoare asupra Clujului. Cu putin noroc putati asista si la o demonstratie de sarituri din turnul de parasutism (nu e atat de palpitant, dar e relaxant sa vezi cum cad incet oameni din cer).

Cluj Cluj

Pe langa ramasitele cetatuii mai gasesti acolo, cum spuneam, Hotelul Belvedere, 4 stele, tarif aproximativ 225 de lei/ camera single, piscina, sala de fitness, mai multe detalii aici, iar mai jos pe deal sunt ceva terase, si ele de retinut prin prisma panoramei pe care o ofera.


Tot ce v-am povestit despre Cetatuie le stim prin mila marelui internet. Daca exista vreo placuta informativa pe acolo, pentru tot turistul, e bine ascunsa, ca noi n-am vazut-o. Turistului strain de oras Cetatuia nu isi vinde valoarea istorica si simbolica mai mult decat un simplu deal cu o cruce in varf.

Am petrecut in schimb cateva minute bune uitandu-ne la panorama Clujului si promitandu-ne ca data viitoare o sa mergem acolo sus si seara, sa vedem luminile orasului reflectate in Somes.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera