Cetatea Rupea - ce a fost si ce a mai ramas

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara se afla orasul Rupea : un orasel in care parca timpul a stat pe loc si care gazduieste pe dealurile sale, Cetatea Rupea. Aceasta este situata in zona vestica a orasului Rupea, pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi, in fata repetatelor asedii ale turcilor si tatarilor.

 rupea rupea rupea rupea

Pe vremea dacilor, pe varful unei stanci de bazalt, se afla o cetate care se spune ca purta numele de "Ramidava". In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps" (mult mai tarziu ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra").

 rupea rupea

Prima ei atestare documentara dateaza din anul 1324, cand a servit ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva lui Carol Robert, regele Ungariei. Cetatea are forma unei spirale ascendente. Sistemul de fortificare consta in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in secolul al XV-lea) si Cetatea de Jos (care dateaza din secolul al XVIII-lea).

 rupea rupea rupea

Ulterior, locuitorii au mai adaugat constructiei initiale trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte, vei gasi o fantana adanca de 59 metri, a carei apa ar mai fi fost buna si astazi, daca niste tineri nu o vandalizau anul trecut.

 rupea rupea

Cetatea a fost parasita in 1643, cand un incendiu devastator a transformat-o in ruine. La sfarsitul aceluiasi secol, sasii s-au refugiat in cetate, insa nu au folosit-o pentru a se apara, predand fara lupta cetatea armatelor habsburgice. In 1790, o furtuna puternica a distrus acoperisul cetatii, iar de atunci cetatea a fost lasata in parasire.

 rupea rupea

Astazi, de cum intri pe portile sale imense de lemn (inainte intarea se facea pe un pod mobil), dai intr-o curte plina de copaci (mi-a placut nucul la baza caruia a fost pusa o scandura de lemn pe post de banca), in care gasesti fantana, ceea ce a fost candva magazia militara si locuinta paznicului cetatii (o casuta ce sta sa cada). Apoi incepi sa urci, pana ajungi in varf, unde vei fi recompensat cu privelistea minunata. Poti sa faci un exercitiu in timp ce observi ruinele, si sa-ti imaginezi cum traiau oamenii aici, ce viata aveau si mai ales ce povesti ascundeau.

 rupea rupea rupea

Am inteles ca in oras exista un om ce detine intreaga istorie a cetatii (ce am zis aici este doar o mica parte), dar nu am apucat sa vorbesc cu el, pentru ca eram in drum spre Festivalul de la Sighisoara. Poate...intr-o alta zi, voi reusi sa aflu toate ascunzisurile si am sa vi le spun si voua, insa, daca mi-o luati inainte va rog sa-mi ziceti si mie ce-ati aflat :)

Surse: aici si aici
1 comentariu

Cetatea Rupea - ce a fost si ce a mai ramas
Rupea
#1 -

..... a ajuns !

https://www.facebook.com/ralucahristea.borcoman/posts/206992479438932#!/pages/RupeaTuristicaro/160173570773449?fref=ts
Asa arata dupa renovare
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.168191969971609.6324.160173570773449&type=1

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera