Cele mai vechi cladiri din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cetatea lui Bucur nu mai este ce-a fost si cu toate acestea mai exista cladiri care au supravietuit trecerii secolelor, cu tot cu razboaie mondiale si cutremure. Nu cred ca ar trebui sa mire pe nimeni ca o buna parte din cele mai vechi cladiri din Bucuresti reprezinta sunt lacase de cult. Nu au bulina rosie, dar au o bila alba de la Divinitate.

Biserica Sfantul Anton  (Curtea Veche din Bucuresti) a fost zidita in secolul XVI de catre voievodul Mircea Ciobanu pe zidurile fostei biserici, înaltata initial de Mircea cel Batrân, care a intemeiat si prima Curte Domneasca în Cetatea Dambovita ( Bucuresti în anii 1398- 1401).

Biserica asa cum o cunoastem astazi este rezultatul unei serii de transformari, cea mai de seama fiind cea facuta de Stefan Cantacuzino in 1715 cand i s-a adaugat Portalul de la intrare si peretele despartitor al femeilor de barbati. Constantin Mavrocordat a marit biserica in secolul XVIII iar in 1852 s-a adaugat al doilea hram.Curtea Veche reprezinta urmele unui important centru politic si administrativ al Tarii Romanesti, cele mai semnificative construcţii medievale (sec. XV - XVIII) din cuprinsul municipiului de astazi. Cetatea a fost ridicata in timpul domniei lui Vlad Tepes, iar astazi serveste drept muzeu in aer liber.

Spitalul Coltea
, primul spital ridicat de spatarul Mihai Cantacuzino, in 1704. Actuala cladire a fost construita in 1888 si reprezinta una dintre reusitele arhitectonice bucurestene de la sfarsitul sec. XIX.Casa Melik (1760) este cea mai veche cladire civila din Bucuresti, pastrată in forma ei originala, care din 1820 a apartinut familiei Melik. In prezent adaposteste Muzeul „Th. Pallady“.
Sursa

Hanul lui Manuc, construit de marele negustor armean Manuc-bei in primul deceniu al sec. XIX. Hanul a functionat pentru o perioada la mijlocul secolului XIX ca hotel, fiind numit Hotel Dacia. Aici se tineau marile baluri mondene ale Capitalei. Ultima data a fost restaurat la inceputul anilor '90.Biserica Kretzulescu - un monument care sintetizeaza prin arhitectura sa arta epocii lui Brancoveanu. A fost construita intre 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta (una din ficele lui Constantin Brancoveanu). Picturile zidurilor interioare au fost realizare (1859-1860) de catre Gheorghe Tattarescu - un binecunoscut pictor roman.

Biserica Sf. Atanasie
- a functionat ca paraclis al Manastirii Radu Voda: Se spune ca ar fi fost ridicata de Ciobanul Bucur, intemeietorul de legenda al Bucurestilor. Este consemnata ca Biserica Bucur intr-o harta din 1844 - 1846. O alta legenda spune ca ar fi fost zidita de Mircea Cel Batran in 1416, dar cele mai multe dovezi istorice indica faptul ca lacasul ar fi fost construit in secolul XVII si refacut la inceputul secolului XVIII.

Biserica Mantuleasa - A fost zidita in anul 1732 de o bogatasa Maria, sora lui Mantu Cupetul, negustor cu multa dare de mana si de fiica lui Stanca. Biserica este zidita in stil arhitectural brancovenesc in forma de cruce, cu altar, naos si pronaos, si un pridvor sprijinit pe patru stalpi cilindrici de zid. A fost restaurata intre 1926 si 1930.

Complexul Patriarhiei
, constructie de mari dimensiuni, ridicata intre 1656-1658, de domnul Constantin Serban Basarab si terminata in timpul lui Radu Leon (1664-1669), cand a devenit sediul Mitropoliei.

Biserica Marcuta
- a fost zidita intre 1586 si 1587, ce prezinta interesante detalii de structura si decoratie şi păstrează în interior câteva fragmente de picturi din sec. XVI. Si-a luat numele de la Visana, fiica armasarului Marcu, care la 100 de ani de la ridicarea lacasului l-a reparat si chivernisit.Biserica Coltea - a fost ridicata de spatarul Cantacuzino intre 1701 si 1702, cu ornamentatie bogata specifica stilului brancovenesc, frescele fiind opera pictorului Gh. Tattarescu.

Biserica „Dintr-o zi“ - un monument istoric si de arhitectura din 1702. A fost ridicata cu ajutorul doamnei Marica, (sotia lui Constantin Brancoveanu). A fost distrusa partial intr-un incendiu in anul 1825 dar a fost reconstruita in 1827.

Cladiri disparute:
- Biserica Manastirii Cotroceni (1681) a fost demolata in 1984.
- Complexul Monumental Vacaresti (1716), cea mai valoroasa realizare arhitecturala din sud-estul Europei secolului al XVIII-lea, a fost demolata in anii ’80.
- Biserica si Spitalul Pantelimon (1735-1750), daramate in 1985
- Teatrul National (1852), construit dupa planurile unui arhitect vienez, a fost bombardat in 1944.

Surse: wikipedia, romaniatourism1 comentariu

Cele mai vechi cladiri din Bucuresti
irina
#1 -

Cladiri vechi

Si Palatul Sutu nu-l puneti la socoteala? Si Hanul Manuc? Si Cafeneaua Veche?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera