Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul nu e plin doar de cladiri de birouri, chiar daca numarul acestora este intr-o continua crestere. Sau de cladiri comuniste, blocuri gri si urate, peste care troneaza Casa Poporului. Printre toate acestea se ascund si destule cladiri superbe si vechi de sute de ani.

O trecere in revista a acestora, din cand in cand, face bine moralului de bucurestean. Mai ales acum, cand orasul este pe mana unui om caruia pare sa nu-i pese deloc de pastrarea unor monumente istorice, ba dimpotriva.

Asa ca, iata lista noastra cu cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti:

Ateneul Roman

Ateneul este una dintre cele mai frumoase si emblematice cladiri din Bucuresti. Aceasta a fost facuta din banii bucurestenilor, adunati in campanie nationala: "Dati un leu pentru Ateneu"... Si bucurestenii au tot dat timp de 28 de ani. Ateneul Roman a scapat ca prin minune de bombardamentele din '44.

Palatul CEC

Piatra de temelie a Palatului CEC s-a asezat cu mare fast intr-o insorita zi de 8 iunie 1897, in prezenta personajului responsabil pentru schimbarea fetei Bucurestiului, regele Carol I, a familiei sale si a multor personalitati ale vremii: Dimitrie Sturza, Ion C. Bratianu, G. Cantacuzino s.a.m.d.

Din punct de vedere al arhitecturii, Palatul CEC este cunoscut in primul rand pentru proportii si finisajele de exceptie ale fatadelor si pentru trainicie – nici unul dintre cutremurele prin care a trecut nu i-a afectat serios structura.


sursa foto

Palatul Cretulescu

Palatul Cretulescu (sau Kretzulescu) este amplasat langa Parcul Cismigiu, in partea dinspre strada Stirbei Voda. A fost construit la inceputul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, in stil renascentist francez, iar in perioada interbelica aici a functionat un Muzeul de Arta Religioasa.

Din 1972, aici este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Invatamant Superior al UNESCO.


sursa foto                                                                                                          sursa foto

Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos a fost construita in 1724 la initiativa calugarului grec Ioanichie in Mahalaua Ghiorma Banul, zisa si Mahalaua Grecilor.

In prezent biserica trece drept unul dintre cele mai valoroase monumente ale stilului arhitectonic brancovenesc facandu-se constant eforturi pentru intretinere si restaurare. Ultimele lucrari de prezervare de altfel au fost efectuate in 2003 pentru curtea interioara - lucrarile au costat cam 30 de mii de dolari.

 
sursa foto                                                                                                           sursa foto

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman - Arte si Traditii Populare se inalta mandru pe soseaua Kiseleff, cu peretii sai de caramida rosie. Desi ai ghici ca este muzeu, nu ai banui tematica exponatelor pana nu ai gasi placuta care ii elucideaza rolul. Mereu actual din 1906 muzeul a fost infiintat dupa ce in 1875 Titu Maiorescu a sugerat infiintarea unei sectii de textile in cadrul Muzeului National de Antichitati.


sursa foto                                                                                                                    sursa foto

Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu

Este una din cladirile vechi ale Bucurestiului, frumos pastrate si cu o arhitectura somptuoasa, stil baroc, semnata arh. Ioan Berindey. Palatul a fost construit acum 100 de ani de Grigore Cantacuzino, Nababul, care a fost pe rand primar al Bucurestiului si prim ministru.

Palatul Cotroceni

Carol I a fost cel care a decis sa se construiasca palatul, pe locul caselor domnesti. Un palat pe care l-a destinat mostenitorului sau, Ferdinand I si sotiei acestuia, Maria. Constructia a inceput in 1893, dupa proiectele francezului Paul Gottereau.


sursa foto                                                                                                       sursa foto

Biserica Rusa

Aceasta a fost construita din initiativa ambasadorului rus de la acea data, Mihail Nicolaevici Ghiers, intre 1905 si 1907. Tarul Nicolae al II-lea a finantat constructia cu 600.000 ruble de aur, iar biserica a fost initial destinata populatiei slave din Bucuresti.

Dupa ce a trecut de cateva ori de sub autoritatea rusa sub cea romana si inapoi, in 1992 a fost data in folosinta studentilor si profesorilor de la Universitatea Bucuresti, fiind numita oficial Biserica Studentilor si capatand statutul de Paraclis Universitar.


sursa foto

Arcul de Triumf

Construit dupa modelul frantuzesc, mai mare si mult mai vechi, Arcul nostru este si el destul de venerabil. Desi ceea ce vedem acum este din anii 1935-36, conceptul de poarta monumentala care sa sarbatoreasca trupele triumfatoare exista din 1878, cand dupa razboiul de independenta s-a ridicat un Arc similar, dar pe vremea aceea probabil Romania incepuse sa se imbolnaveasca deja de superficialitatea si graba care o caracterizeaza si acum si Arcul s-a deteriorat rapid.

Palatul Mogosoaia

Chiar daca se afla un pic in afara Bucurestiului, Palatul Mogosoaia este un loc superb care merita din plin trecut pe aceasta lista.

In 1702 se termina constructia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea initiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, insa stilul ei arhitectural, compus din diverse surse de inspiratie arhitectonica, se incadreaza in asa numitul stil brancovenesc (un fel de baroc romanesc): o combinatie de elemente venetiene si otomane, renastere italiana amestecata cu bizantin.

Daca listele voastre cu cele mai frumoase cladiri din Bucuresti arata diferit, nu ezitati sa ni le lasati in comentarii :)
12 comentarii vrei sa comentezi?

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
tiby
#1 -

Comentariu nou

As adauga:

Palate:
Cercul Militar
Palatul fostei Banci Marmorosch-Blank (Centrul Vechi)
Casa Gradisteanu-Ghica
Palatul Telefoanelor
Palatul Ministerului Agriculturii si Domeniilor (Langa Coltea)
Palatul Candiano Popescu (pe Kiseleff)
Palatul Patriarhiei (fost al Camerei Deputatilor)
Palatul de Justitie

Biserici:
Biserica Inaltarea Domnului (Domnitei Balasa) - Zona Unirii
Catedrala romano-catolica „Sf. Iosif“
Biserica „Prea Sfântul Mântuitor“ - Italiana
Biserica Anglicana

Alte cladiri:
Casa Niculescu Dorobantu (favorita mea)
Vila D.Ionescu (locul II) - zona Ambasada Canadei
Casa Maria Mihaescu (Mita Biciclista)
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
Spitalul Coltea
Vila Filipescu-Brâncoveanu
Casa Radu Arion
Casa Universitarilor
Casa Mihai Ormolu (metrou Victoriei)
Cladirile de pe Strada George Vraca

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
caty
#2 -

Comentariu nou

Formula cu 'destul de venerabil' e jenantă, iar faptul că totul este 'frumos' mă face sa cred că articolul a fost scris de o persoană cu vocabularul şi abilităţile lingvistice ale unui elev de clasa a treia

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
dragos
#3 -

hmmm

@caty nu te supara ca te intreb, tu ai locuri favorite? Iesi prin oras? Iti plac locuri din Bucuresti?

Comentariul tau este oare singura remarca inteligenta pe care o poate scoate un om atunci cand se uita pe o lista de recomandari de cladiri frumoase? Ia gandeste-te... :-)

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
tiby
#4 -

Comentariu nou

As adăuga ep. 2:

Foișorul de Foc
Castelul Țepeș de lângă Parcul Carol
Templul Coral (la 3 min de zona Unirii)
Palatul Nuntiaturii Apostolice - zona Cismigiu
Biserica Greceasca Buna Vestire (bd. Pache Protopopescu)
Clădirile gemene de pe strada Logofat Luca Stroici
Vila cu lei din Cotroceni (Mimi Titi) - parc Romniceanu
Muzeul MNAC (Casa Poporului)
Clădirile de pe strada Dumbrava Rosie sau cele din zona Armeneasca sau Cotroceni
Biserica Sf. Nicolae - Mihai Voda - (1591) - translatata in 1985 pe o distanță de 289 m
Mănăstirea Radu Voda și Biserica Bucur (la 3 minute de zona Unirii)

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
florin
#5 -

Comentariu nou

Adaug si eu:
Biserica Luterană
Hala Traian
Casa Vernescu
Opera Națională Română
Palatul Ghica Tei
Muzeul de Arta Veche Apuseana ing. Dumitru Minovici

Si cateva care sunt pe moarte:
Palatul Sutu
Imobilul Universul
Palatul Adevarul
Moara lui Assan
Hala Matache
Complex Lebada
Casa Alexandru Dimitriu
Sinagoga fostului Azil Israelit pentru Vârstnici "Elisabetheu"

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
florin
#6 -

Corectare

Cand am spus Palatul Sutu ma gandeam la Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei -
link google maps: https://maps.google.ro/maps?q=palatul+stirbei&hl=ro&ll=44.443899,26.092446&spn=0.001312,0.00284&sll=44.431473,26.100613&sspn=0.010496,0.022724&hq=palatul+stirbei&t=m&z=19&layer=c&cbll=44.443899,26.092446&panoid=GdhIo5p8PTQvksQYO-cwIw&cbp=12,253.37,,0,-3.82

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
adin
#7 -

dar

de departe cea mai frumoasa si controversata cladire este Casa Poporului.!

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
Cosmina
#8 -

Adaugare

Eu adaug cu siguranta si Palatul Bragadiru.

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
andra
#9 -

casa

exista o casa pe strada Ermil Pangratti, la nr 15. Superb monument...are cineva idee cui a apartinut? Am facut putin research pe google, dar degeaba..As aprecia niste informatii

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
John Dow
#10 -

Comentariu nou

Cladirea Colegiului National Gheorghe Lazar

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
Cris
#11 -

Comentariu nou

Si Muzeul de Arta....cat despre palatul Cotroceni, e mult prea putin cunoscut. Are nevoie de reclama - de ce nu aratati si 2-3 poze din interior? Ca din exterior nu trezeste interes, si toti il asociaza cu resedinta presedintelui si nu stiu ca poate fi vizitat
Am fost in Mai acolo - la palatul Parl. era coada ca la paine calda, pe cand la Cotroceni 3-4 britanici pensionari. PREA PUTINI!

Cele mai frumoase 10 cladiri din Bucuresti
Tavi
#12 -

Comentariu nou

Cat bun gust aveau inaintasii nostrii; acum trebuiesc "deparazitate" si restaurate.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera